Το χρονικό της ζωής μου

Stephen Hawking
Εκδόσεις Τραυλός Σελ. 161

Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με τη φυσική και την κοσμολογία… αλλά είχα ακούσει τόσα πολλά για τον άνθρωπο Στίβεν Χόκινγκ, την ατσαλένια θέλησή του για ζωή, που από μόνος του είναι ένα δίδαγμα ζωής, μια αξιοθαύμαστη μαρτυρία θάρρους και επιμονής, ώστε αποφάσισα να διαβάσω το βιβλίο του: “Στους Ώμους των γιγάντων”, ένα ταξίδι στον κόσμο του Κοπέρνικου, του Γαλιλαίου, του Κέπλερ, του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν, μέσα από συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές που σημάδεψαν τη ζωή του καθενός αλλά και την ίδια την επιστήμη. Και σαν να μην φτάνει το κλίμα της εποχής του κάθε “γίγαντα” ξεχωριστά, ο διακεκριμένος φυσικός αυξάνει την ένταση και το μυστήριο παραθέτοντας τα αυθεντικά χειρόγραφά τους.
Στίβεν Χόκινγκ, ένας από τους διαπρεπέστερους θεωρητικούς φυσικούς από την εποχή του Άλμπερτ Αϊνστάιν, κατείχε τη Λουκασιανή Έδρα Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ – την πιο διάσημη πανεπιστημιακή έδρα στον κόσμο την οποία κατείχε και ο σερ Ισαάκ Νεύτων. Υπήρξε ένας άνθρωπος με πολλά προβλήματα υγείας, με ατσαλένια θέληση για ζωή, πάλεψε δύο φορές με τον θάνατο και τον νίκησε, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί από τη ζωή:
“Η αναπηρία μου δεν αποτέλεσε σοβαρό εμπόδιο στο επιστημονικό μου έργο. Στην πραγματικότητα, λειτούργησε σαν πλεονέκτημα μιας και δεν χρειαζόταν να διδάξω ούτε να συμμετέχω σε ανιαρές επιτροπές. Έτσι, κατάφερα να αφοσιωθώ πλήρως στην έρευνα”, θα πει ο ίδιος.
Το έργο του σχετικά με την προέλευση και τη δομή του σύμπαντος, από τη Μεγάλη Έκρηξη έως τις μαύρες τρύπες, έφερε επανάσταση στην επιστημονική κοινότητα, ενώ τα ευπώλητα βιβλία του προσέλκυσαν αναγνώστες που δεν διέθεταν επιστημονικό υπόβαθρο.
Το χρονικό της ζωής μου

Σε μια πολυτελή, επιμελώς προσεγμένη χαρτόδετη έκδοση και σε πολύ προσιτή τιμή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τραυλός η αυτοβιογραφία του Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018. Ένα βιβλίο με ανεκτίμητη αξία, όπου φιγουράρουν άγνωστες ιστορίες από τη ζωή του και πλούσιο φωτογραφικό υλικό που μαρτυρά κάθε περιγραφή.

Από την παιδική του ηλικία στο μεταπολεμικό Λονδίνο, τα φοιτητικά του χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τη διάγνωσή του με τη νόσο των κινητικών νευρώνων σε ηλικία 21 ετών, γνωστή και ως νόσο του Λου Γκέριγκ. Οι γιατροί τού έδιναν δύο χρόνια ζωής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, δεν θα προλάβαινε να ολοκληρώσει το διδακτορικό του. Ωστόσο ο Χόκινγκ, διαψεύδοντας τους γιατρούς του, όχι μόνο απέκτησε διδακτορικό τίτλο, αλλά τις επόμενες δεκαετίες άνοιξε νέους δρόμους στην κατανόηση του Σύμπαντος. Συγκεκριμένα, την επόμενη πεντηκονταετία της ζωής του, άλλαξε για πάντα το επιστημονικό τοπίο της φυσικής και της κοσμολογίας.
Σε αυτό το βιβλίο, ο ίδιος περιγράφει τα αλλεπάλληλα -ευτυχώς άκαρπα- ραντεβού του με τον θάνατο, μέχρι τους δύο γάμους του, τις αμφιλεγόμενες περιστάσεις που οδήγησαν στη διάλυσή τους, τις ανυπέρβλητες δυσκολίες της σωματικής παράλυσης, την ατσάλινη θέληση για ζωή και την ανάδειξή του σε διασημότητα, αλλά και τις πρώτες επιστημονικές ανακαλύψεις του. Το βιβλίο περιλαμβάνει 50 σπάνιες φωτογραφίες από την παιδική ηλικία του, τα εφηβικά του χρόνια, τη ζωή με την οικογένειά του, τις δραστηριότητές του, τις ευχάριστες αλλά και τις δύσκολες στιγμές του και τις διακρίσεις του. Η αγάπη του για τα τρενάκια όταν ήταν παιδί υπήρξε η αφορμή για να ξεκινήσει το ταξίδι του στον κόσμο των επιστημών, με φιλόδοξο στόχο να κατανοήσει όσο γίνεται περισσότερο το Σύμπαν.

Η γραφή του απλή, με συνοχή και νόημα. Αβίαστα, χωρίς περιττολογίες και άσκοπες περιγραφές, παραθέτει τα 71 χρόνια ζωής του, σαν μια αποχαιρετιστήρια επιστολή ενός επιστήμονα που εμφανίζεται στην ανθρωπότητα μια φορά στα εκατό χρόνια – ενός ανθρώπου που αρνήθηκε τη μοίρα του, αψήφησε τον θάνατο, αποδέχθηκε τη φύση του και απέδειξε πως, ακόμη και παράλυτος, μπορείς να σκέφτεσαι, να ερωτεύεσαι, να δημιουργείς, να κάνεις πράγματα. Η αίσθηση να έχεις ένα εντελώς λειτουργικό μυαλό μέσα σε ένα σώμα που σε περιορίζει και σε κρατά καθηλωμένο, είναι τρομακτική.

Δήλωνε ευχαριστημένος από τη ζωή, έστω και αν η μοίρα τού επιφύλαξε άσχημο παιγνίδι, και παρά το ότι ήταν καθηλωμένος και δεν μπορούσε να μιλήσει, η σύγχρονη τεχνολογία βοήθησε τον πιο διάσημο φυσικό του κόσμου να δημιουργήσει το “χειρόγραφό” του χωρίς την παραμικρή βοήθεια.
Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής τοποθετημένος κάτω από την αναπηρική πολυθρόνα του Χόκινγκ μετέτρεπε σε λέξεις κάθε σύσπαση στο μάγουλο του καθηγητή. Ως αποτέλεσμα, ο συγγραφέας κατόρθωσε, με βασανιστικά αργό ρυθμό, να συνθέσει ένα μεστό κείμενο 21.000 λέξεων στο οποίο ανέλυε το πρωτοποριακό έργο του στην κβαντική κοσμολογία, στις μαύρες τρύπες του διαστήματος και στη θεωρία των πάντων. “Ήταν μια λαμπρή περίοδος. Ήμουν ζωντανός και έκανα έρευνα στη θεωρητική φυσική. Ήθελα να γνωρίζω γιατί υπάρχει το Σύμπαν – γιατί υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από το τίποτε. Είμαι ευτυχής αν κατάφερα να προσθέσω κάτι στην κατανόηση του κόσμου μας”, ανέφερε.
Για την επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητά του τιμήθηκε με πολυάριθμα βραβεία, επαίνους και διακρίσεις. Ο τέως Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απένειμε στον Στίβεν Χόκινγκ το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το υψηλότερο τιμητικό βραβείο -σε καιρό ειρήνης- στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Χαράματα της περασμένης Τετάρτης, ο Χόκινγκ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 χρόνων. Τα τρία του παιδιά ανακοίνωσαν τον θάνατό του: Η γενναιότητα και η επιμονή του μαζί με την ευφυΐα και το χιούμορ του, ενέπνευσε τους ανθρώπους ανά το παγκόσμιο.

Στο καλό κύριε Χόκινγκ… Καλό σου ταξίδι στα αστέρια που τόσο πολύ αγάπησες… Στις καρδιές μας έχεις μια ξεχωριστή θέση ως επιστήμονας αλλά και ως σύμβολο θέλησης, φωτεινό παράδειγμα προσπάθειας και θέλησης για επιβίωση, αλλά και αξιοπρέπειας.

You May Also Like

Κείμενα για τον Τίτο Πατρίκιο

Της Ελένης Αντωνιάδου Εκδόσεις Βακχικόν Ο μεγάλος μας ποιητής Τίτος Πατρίκιος είναι η ζώσα ...

Νέα Συλλογή δοκιμίων από τον Λεωνίδα Γαλάζη

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίαμβος η νέα συλλογή δοκιμίων του Λεωνίδα Γαλάζη, υπό τον ...

Ο Οκτώβριος στην Αξιοθέα

Το Αρχοντικό Αξιοθέας φιλοξενεί και το μήνα Οκτώβριο μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες ...

Νύχτα με πέντε φεγγάρια

Του Μίμη Ανδρουλάκη Εκδόσεις Πατάκη Η ιστορία και η πολιτική έχουν τον πρώτο λόγο ...

Τζαι πόψε

«Ποιος είσαι,  Ή καλλύττερα, τίνος είσαι,  Πώς εβρέθηκες δαμαί,  Γιατί μιλάς έτσι, Ο Νικόλας ...

«Το καπλάνι της βιτρίνας»: Ανάγνωση σε δέκα επεισόδια

Ένα κλασικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά, «Το καπλάνι της βιτρίνας», της Άλκης ...

X