Βραδιά περσικής κλασικής μουσικής στο The Shoe Factory

 • Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ιράν στην Κύπρο, γιορτάζουν και φέτος το Νορούζ με ακόμα μια  βραδιά Περσικής Κλασικής Μουσικής, και τους ήχους παραδοσιακών οργάνων (ούτι, σιτάρ, τόμπακ, νταάφ,  νταγερέ, καμάντσια, σαντούρι) από το εξαιρετικό Miras Ensemble.

  ΠΕΡΣΙΚΗ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ:

  Η περσική κλασική μουσική εξελίχθηκε σαν μια ευμετάβλητη έκφραση των κοινωνικών και πολιτιστικών αξιών που τόσο περήφανα ενσάρκωναν οι Πέρσες, όπως αποδεικνύεται και μέσα από το σύστημα της μουσικής θεωρίας, τον ρόλο που διαδραμάτισε η μουσική στην περσική κουλτούρα και τη δημιουργική διαδικασίας της μουσικής εκτέλεσης.

  Η θεμελιώδης εγκαθίδρυση του Ισλάμ ως η εθνική θρησκεία της Περσίας, τον 17ο αιώνα, οδήγησε σε μια σύμμειξη αραβικής και περσικής μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών οργάνων, της μουσικής ορολογίας και των θεωρητικών αρχών. Όπως οι περσικές πολιτιστικές αξίες και πεποιθήσεις είχαν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, έτσι και η περσική κλασική μουσική είχε ταυτόχρονα μεταμορφωθεί.

  Η περσική μουσική, η οποία συνδέεται συχνά με τη βαθιά, πολυσύνθετη και βαθυστόχαστη ποίηση των σπουδαίων ποιητών της Περσίας, ενσαρκώνει το προτελευταίο στάδιο της έκφρασης της ανθρώπινης ψυχής. Σταδιακά, η περσική κλασική μουσική εξυψώθηκε σε ένα είδος μυστικιστικής τέχνης.

  Ο εκσυγχρονισμός και η δυτικοποίηση του Ιράν δεν άλλαξαν απλά με διάφορους τρόπους τα δομικά στοιχεία της περσικής μουσικής, αλλά κατάφεραν να φέρουν τον υπόλοιπο κόσμο πιο κοντά στη συγκεκριμένη τέχνη.

  Καθώς οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με αυτή την έξοχη και μυστηριώδη περσική τέχνη, επιτυγχάνουν μια πνευματική ανάταση, κατά την οποία «ο κόσμος μεταμορφώνεται αποκαλύπτοντας θαυμάσιες εικόνες, και μέσα από αυτές, το κάθε ον που μπορεί να αισθανθεί λαμβάνει την άμεση κατανόηση μιας ανείπωτης διαφάνειας».

   MIRAS ENSEMBLE

  Arash Ghasemi / Ούτι, Σιτάρ, Κλαρινέτο

  Mehdi Nezamdoost / Τόμπακ, Νταάφ, Νταγερέ

  Milad Bayat / Καμάντσια

  Sajad Khaneghahi / Σαντούρι

  Bamdad Fahalati / Φωνή

  Το Miras Ensemble, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Arash Ghasemi, ιδρύθηκε το 2008 με στόχο την προώθηση της μεγαλοπρεπούς κλασικής μουσικής της Περσίας, και την ερμηνεία των αριστουργημάτων που γράφτηκαν από σπουδαίους Πέρσες ποιητές. Εξερευνώντας τη μουσική κληρονομιά της χώρας, το σύνολο Miras αποσκοπεί στην προστασία αυτής της μοναδικής τέχνης, η οποία έχει τις ρίζες της στον αρχαίο πολιτισμό και τις παραδόσεις της Περσίας. Το Miras Ensemble έχει δώσει αμέτρητες συναυλίες τόσο στο Ιράν όσο και στο εξωτερικό, με εμφανίσεις σε φεστιβάλ όπως Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Fajr, Φεστιβάλ Honyagaran που διοργανώνεται από το Ιρανικό Κέντρο Τεχνών, και Διεθνής Τελετή Nowruz, και κατά τους εορτασμούς για τη χιλιετηρίδα από τη δημιουργία του έπους του Φιρντουσί, Shahnameh (Έπος των Βασιλέων), που διοργανώθηκε από το Κέντρο της Μεγάλης Ισλαμικής Εγκυκλοπαίδειας και την UNESCO. Το Miras Ensemble έχει παράλληλα συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια και πολιτιστικά προγράμματα παραδοσιακής μουσικής και έχει κυκλοφορήσει αρκετά άλμπουμ – πιο πρόσφατα, το “Ganj o Ranj”, το οποίο είναι βασισμένο σε ποίηση του σπουδαίου Πέρση ποιητή και Σούφι, Μεβλανά Ρουμί, καθώς και δύο άλμπουμ βασισμένα σε ποίηση των Χακίμ Φιρντουσί και Παρβίν Ετεσάμι.

  Πληροφορίες: Ίδρυμα Τεχνών Φάρος Τηλ. +35722663871 / www.pharosartsfoundation.org

  Εισιτήρια: €15 / €10 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος 

  Box Office: www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 9666-9003 (Δευτέρα – Παρασκευή 10πμ-3μ) 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  «Εις Λήδραν 2018»: μουσικό φεστιβάλ στην πρωτεύουσα

  Καλλιτέχνες η πορεία των οποίων είναι αδιαμφισβήτητη στην ελληνική μουσική σκηνή και που έχουν ...

  WMWMWM: Λόγος και Μουσική συναντιούνται επί σκηνής

  Η ηθοποιός Ιωάννα Κορδάτου και ο μουσικός Ανδρέας Παντελή συνεργάζονται και ανεβάζουν επί σκηνής ...

  Chouska Ensemble

  Ο μουσικός Γιάννης Κουτής μιλά με τον σαξοφωνίστα του σχήματος Chouska Γιάννη Δίσκο με ...

  Επετειακό φεστιβάλ για τα 50χρονα του Woodstock

  Πέντε μήνες πριν ανοίξει το φεστιβάλ που θα τιμήσει τα 50 χρόνια του στο ...

  Εθνική Ημέρα Βινυλίου καθιερώνει το Λονδίνο

  Δισκογραφικές εταιρίες, ραδιοφωνικοί σταθμοί, δισκοπωλεία, καλλιτέχνες από τη βρετανική μουσική βιομηχανία ενώνουν τις δυνάμεις ...

   Οι Arcadian Child κυκλοφορούν το δεύτερο τους δίσκο

  Το δεύτερο τους δίσκο με τίτλο «Superfonica» κυκλοφορούν μέσω της Ripple και της Rogue Wave ...

  X