11ο Street Life Festival Λεμεσού

 • Οι Χρήστος και Γιώτης Κυριάκου μιλούν για το φεστιβάλ που κάθε χρόνο προσελκύει περί τις 20 χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη της Λεμεσού και για τη street art που έγινε [πιο] αποδεκτή στο κοινό χάρη σε αυτή τη διοργάνωση

  Το Street Life Festival είναι μια ανοικτή γιορτή των τεχνών και της αστικής “κουλτούρας του δρόμου” που φέτος πραγματοποιείται για 11η συνεχόμενη χρονιά και έχει πλέον γίνει ένας θεσμός για την πόλη της Λεμεσού, καθώς κάθε χρόνο περίπου 20.000 επισκέπτες από όλο το νησί κατακλύζουν την πόλη για να λάβουν μέρος ή να παρακολουθήσουν και να διασκεδάσουν στους χώρους που φιλοξενείται το φεστιβάλ. Το Street Life Festival είναι το πρώτο event στο είδος του και έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια αρμονική ατμόσφαιρα μεταξύ της κουλτούρας και της τέχνης του δρόμου με τον υπόλοιπο κόσμο και την ντόπια αντίληψη και νοοτροπία. Το Street Life Festival κατάφερε να κάνει το graffiti/street art, που είναι η βάση του φεστιβάλ, πιο αποδεκτό στο ευρύ κοινό και παράλληλα να χρωματίσει προκαθορισμένα κτήρια και περιοχές που το είχαν ανάγκη. Το φεστιβάλ που διοργανώνεται με τη συνεργασία των The Copy Shop και 2C Design Box με τον Δήμο Λεμεσού και το Κανάλι 6, θα πραγματοποιηθεί στους δρόμους της παλιάς Λεμεσού, στα στενά Αθηνών και Σαριπόλου, το Σάββατο 28 Απριλίου 2018. Επί τη ευκαιρία, επικοινωνήσαμε με τους διοργανωτές του φεστιβάλ Χρήστο Κυριάκου και Γιώτη Κυριάκου, οι οποίοι μας μίλησαν για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία τους.

  Πού θεωρείτε ότι οφείλεται η επιτυχία του Street Life Festival;

  Η επιτυχία οφείλεται στην αγνότητα των δεδομένων με τα οποία δημιουργείται το φεστιβάλ. Πρώτιστος σκοπός είναι η διασκέδαση του κόσμου σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και η άμεση επαφή του με την τέχνη και κουλτούρα του δρόμου.

  Οι τέχνες του δρόμου όπως ονομάζονται, το graffiti, το hip-hop, το skate και άλλες, έχουν καταφέρει να βγουν από το περιθώριο και να θεωρούνται πλέον mainstream. Πόσο καλά έχει ταιριάξει η κουλτούρα αυτή με την ιδιοσυγκρασία των νέων της Κύπρου;

  Λαμβάνοντας υπόψη ότι πλέον μπορείς να βρεις νεαρούς Κύπριους να τραγουδούν δικό τους κυπριακό hip-hop και rap, νεαρούς Κύπριους χορευτές hip-hop με επιτυχίες και καριέρα στο εξωτερικό, skaters και bmxers το ίδιο, ακόμη με τους ελάχιστους Κύπριους muralists, street artists και graffiti artists να έχουν κάνει και αυτοί τα δικά τους βήματα, τόσο εντός των συνόρων, όσο και στο εξωτερικό, θεωρώ ότι πλέον έχει ταιριάξει για τα καλά η κουλτούρα αυτή με τους νέους του νησιού μας!

  Εκτός από διασκέδαση, χορό, τραγούδι, τέχνη, ποια θεωρείτε ότι είναι η κοινωνική διάσταση της γιορτής αυτής;

  Όπως κάθε χρόνο πολλές πτυχές της κουλτούρας του δρόμου θα εμπλουτίσουν και φέτος την εκδήλωση. Το skate και το BMX έχουν πάντα θέση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, χορευτές, μουσικοί του δρόμου και μια μεγάλη ποικιλία από χειροποίητες κατασκευές και εργαστήρια για παιδιά συνθέτουν εν ολίγοις το παζλ αυτό, προσφέροντας σε όλους όμορφες εικόνες που δεν βλέπουμε συχνά στις πόλεις μας. Μπροστά στην πλατεία Σαριπόλου, μια τεράστια σκηνή όπως κάθε χρόνο θα φιλοξενήσει ντόπιους και ξένους μουσικούς και dj που αναλαμβάνουν την ψυχαγωγία του κοινού με δυνατή μουσική για 10 ώρες από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 7.00 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά είδη μουσικής, όπως Rock, Reggae, Hip Hop, Funky και Alternative. Φέτος θα φιλοξενηθούν και πάλι καλλιτέχνες διεθνούς επιπέδου, εξαιρετικοί καλλιτέχνες στο είδος τους και γνωστοί ανά το παγκόσμιο για τη δουλειά και τα εγχειρήματά τους σχετικά με το graffiti/street art. Επίσης, οι καλύτερες 30 ομάδες ντόπιων γκραφιτάδων θα συμμετάσχουν όπως κάθε χρόνο στο φεστιβάλ, ανάμεσά τους οι RATE_nls, Edmon1419, Paparazzi, OLAK και άλλοι. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι όλα τα έσοδα από την ενοικίαση των χώρων θα πάνε στο ίδρυμα Θεοτόκος που επίσης συμμετέχει στο φεστιβάλ.

  Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία του φεστιβάλ και ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον σε σχέση με αυτό;

  Το Street Life είναι μια εκδήλωση που έγινε για πρώτη φορά το 2007 στις οδούς Αθηνών και Σαριπόλου. Αφορμή για τη διοργάνωσή του αποτέλεσε το γεγονός ότι η οδός Σαριπόλου, όπως και το υπόλοιπο κέντρο της πόλης της Λεμεσού, μετατράπηκε σε εργοτάξιο λόγω του ΤΕΠΑΚ. Έτσι, τα προστατευτικά της οικοδομής του κτηρίου Ττοφής Κυριάκου έγιναν ο καμβάς στον οποίο ξεχύθηκε η τέχνη, η δημιουργικότητα και η χαρά. Φιλοσοφία του φεστιβάλ υπήρξε από την αρχή να επανακτηθεί το κέντρο της πόλης μας και οι δρόμοι της και οι πολίτες της να ξαναζωντανέψουν και να ξαναζήσουν όλοι μαζί την ομορφιά της παλιάς και ιστορικής Λεμεσού.

  Με σκοπό την προσέλκυση, ιδιαίτερα του κόσμου που δεν γνωρίζει ή δεν επισκέπτεται το κέντρο της πόλης, το πρόγραμμα της εκδήλωσης εμπλουτίστηκε με διάφορες άλλες δραστηριότητες όπως: Graffiti, ζογκλέρ, skateboarders, body painters, μασάζ στον δρόμο, περίπτερα με διάφορες χειροποίητες κατασκευές, εργαστήρια, δραστηριότητες για παιδιά και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, νεανικά συγκροτήματα, djs και χορευτές προσφέρουν θέαμα και ήχο.

  Ο στόχος μας είναι να συνεχίσει να μεγαλώνει σε έκταση σαν φεστιβάλ, να προστεθούν και άλλες δραστηριότητες και να καταφέρουμε να πείσουμε τις αρχές να ενταχθεί ο θεσμός του φεστιβάλ σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανταλλαγή ιδεών και την αγιοποίηση των πόρων που παρέχονται για τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των πόλεων της Ευρώπης. Σας συνιστούμε να αδράξετε την ευκαιρία και να χρησιμοποιήσετε ποδήλατα ή πατίνια ή να εξερευνήσετε το κέντρο της πόλης της Λεμεσού περπατώντας. Τα λέμε στον δρόμο!

  • Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη

   Σπούδασε γραφιστική στην Αθήνα, εργάζεται ως Visual Designer από το 1999 και είναι ιδρυτικό μέλος του Visual Communication Designers' Club. Από τον Ιούλιο του 2014, αρθρογραφεί για την οπτική επικοινωνία μέσω της στήλης Γραφιστορίες. Είναι ιδρύτρια και Creative Director του ετήσιου Συνεδρίου Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Graphic Stories Cyprus και συνδιοργανώτρια του Behance Portfolio Reviews Cyprus.

  You May Also Like

  Cyprus Creative Club – Pygmalion Awards

  Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά | @aggeliki.mk Φέτος, για 5η χρονιά, το Cyprus Creative Club ...

  Η τέχνη της καλλιγραφίας ως θεραπευτική δύναμη

  Η Ειρήνη Γκόνου είναι μια δημιουργός με πολύχρονη και γόνιμη διεθνή παρουσία στα εικαστικά ...

  Johannes Gutenberg

  Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Χάρη στον Γκούτενμπεργκ ή Γουτεμβέργιο, στις 23 ...

  “Γραφή, το έναυσμα του πολιτισμού”

  Το Graphic Stories Cyprus, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου ...

  Λευτέρης Κρέτσος: Τα ΜΜΕ, το σινεμά, η διαφήμιση

  Ο υφυπουργός του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας μιλά στο “Π” ...

  Reggae Poster Contest

  Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά aggeliki.mk@gmail.com Με δύναμη από τη Τζαμάικα, ένας διαγωνισμός αφίσας με ...

  X