Ανοιξιάτικη Συναυλία με τη Sinfonietta Αθηνών

O Γιώργος Αραβίδης θα διευθύνει την Ανοιξιάτικη Συναυλία, στην οποία η Sinfonietta Αθηνών συμπράττει με μαθητές του Ελληνικού Ωδείου Αρχαγγέλου

Μια συναυλία τα καθαρά έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τη στήριξη άπορων οικογενειών και μαθητών της ενορίας Απ. Μάρκου – Αρχαγγέλου πραγματοποιεί στις 13 Απριλίου το Ωδείο Αρχαγγέλου, συμπράττοντας με τη Sinfonietta Αθηνών, μια ορχήστρα την οποία αποτελούν καταξιωμένοι μουσικοί στην Ελλάδα.

H –ετών δεκατριών– ορχήστρα ιδρύθηκε από τον μαέστρο Γιώργο Αραβίδη με σκοπό να παρουσιάζει μουσική από μπαρόκ μέχρι σύγχρονο ρεπερτόριο σε όλη την Ελλάδα. Ο ίδιος θα διευθύνει την ανοιξιάτικη συναυλία της 13ης Απριλίου και μίλησε γι’ αυτήν στο «Π».
«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ανέλαβα την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση της Ανοιξιάτικης Συναυλίας, όπου για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην Κύπρο η Sinfonietta Αθηνών σε σύμπραξη με τους μαθητές και καθηγητές του ωδείου», σημειώνει.
«Η δυναμική που έχει αναπτύξει και το καλλιτεχνικό επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει το Ελληνικό Ωδείο Αρχαγγέλου του δίνουν τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να παράγει μουσικό πολιτισμό. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που γίνεται η Ανοιξιάτικη Συναυλία και νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής γι’ αυτό».

Για τη συναυλία στις 13 Απριλίου συμπράττουν το Ελληνικό Ωδείο Αρχαγγέλου, η Sinfonietta Aθηνών και το Future Dance Center

Πώς έγινε κατορθωτή η συνεργασία της Sinfonietta Αθηνών με το Ελληνικό Ωδείο Αρχαγγέλου;

Ως διευθυντής σπουδών του Ελληνικού Ωδείου από το 2003, επιμελούμαι εκπαιδευτικά όλα τα παραρτήματά του σε Ελλάδα, Κύπρο και Αλβανία. Ειδικότερα στο Ελληνικό Ωδείο Αρχαγγέλου, έχω αναλάβει τα τελευταία χρόνια και την καλλιτεχνική διεύθυνση. Αποτέλεσμα αυτής της επιτυχημένης συνεργασίας είναι και η πραγματοποίηση της Ανοιξιάτικης Συναυλίας.

Στην οποία τι θα ακούσουμε;

Το πρόγραμμα της συναυλίας είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι το κλασικό, όπου θα ακουστούν δημοφιλή έργα γνωστών κλασικών συνθετών με τη σύμπραξη του τμήματος κλασικού χορού του Future Dance Centre. Το δεύτερο μέρος είναι το ελληνικό έντεχνο, όπου θα ερμηνευτούν γνωστά τραγούδια των Θεοδωράκη και Χατζιδάκι, με τη σύμπραξη του τμήματος σύγχρονου χορού.
Και στα δύο μέρη συμπράττουν ως σολίστ και τραγουδιστές σπουδαστές και καθηγητές του Ελληνικού Ωδείου Αραχαγγέλου, καθώς και η χορωδία του ωδείου.

Ποιος ο σκοπός και οι στόχοι της συναυλίας;

Οι στόχοι της συναυλίας είναι τόσο καλλιτεχνικοί όσο και εκπαιδευτικοί, αφού δίνεται η δυνατότητα σε σπουδαστές και καθηγητές του ωδείου να συμπράξουν με μια σημαντική ορχήστρα, αναδεικνύοντας παράλληλα το υψηλό δυναμικό και το επίπεδο του ωδείου. Επίσης ο φιλανθρωπικός σκοπός της συναυλίας προσφέρει και σημαντικό κοινωνικό έργο, στηρίζοντας συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Από τις πρόβες για τη συναυλία της 13ης Απριλίου, στην οποία συμμετέχει και το Future Dance Center.

Έχετε παίξει ή διευθύνει ξανά ενώπιον κυπριακού κοινού;

Έχω διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου το 2011 στο διεθνές φεστιβάλ «Κύπρια» με την οπερέτα «Ο βαφτιστικός» του Θ.Σακκελαρίδη σε τρεις παραστάσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.

Συνεργάζεστε με την Εθνική Λυρική Σκηνή της Ελλάδας, η οποία χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από εξωστρέφεια και παρουσιάζει ένα πολύ δυνατό ρεπερτόριο. Έχει πετύχει αυτή η εξωστρέφεια ως προς το άνοιγμα σε ένα ευρύτερο κοινό;

Συνεργάζομαι μόνιμα με την ΕΛΣ από το 1995. Έχω διευθύνει παραστάσεις όπερας, οπερέτας, παιδικής όπερας, έχω συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΛΣ και έχω διδάξει στο studio όπερας.
Όλες οι παραστάσεις της ΕΛΣ είναι sold out και αυτό δείχνει την επιτυχημένη προσπάθειά της τα τελευταία χρόνια να φέρει την όπερα κοντά στον κόσμο με μια σειρά από δραστηριότητες και κοινωνικές δράσεις.

Ποια βήματα πιστεύετε ότι μπορούν να βοηθήσουν την κλασική μουσική σήμερα να αποκτήσει μεγαλύτερο κοινό;

Πάνω απ’ όλα σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση του κόσμου ώστε να αλλάξει η νοοτροπία ότι η κλασική μουσική είναι για τους λίγους. Η μουσική ήταν και θα είναι βασικός πυλώνας της εκπαίδευσης των νέων, γι’ αυτό και είναι σημαντικός ο ρόλος των ωδείων στη διαμόρφωση προσωπικοτήτων, αντιλήψεων και πολιτιστικής ανέλιξης μιας χώρας.
Εν κατακλείδι, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες για τη σκληρή δουλειά και την εντατική προετοιμασία των τελευταίων μηνών για αυτή τη συναυλία, τους χορηγούς και υποστηρικτές για τη σημαντική συμβολή τους καθώς και τη διεύθυνση του Ελληνικού Ωδείου Αρχαγγέλου για τη διαχρονική προσφορά στα πολιτιστικά αλλά και κοινωνικά δρώμενα της Κύπρου.

+ Στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου την Παρασκευή 13 Απριλίου στις 19:15.
Προπώληση εισιτηρίων προς 10 ευρώ στο Ελληνικό Ωδείο Αρχαγγέλου κατά τις ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή 15:00-20:00, Σάββατο 09:30-14:00. Πληροφορίες τηλ. 22383626.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αβέβαια τα «Κύπρια» 2020

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ανάλογα θα πράξουμε», ανέφερε στον «Π» ο Άντης Παρτζίλης, καλλιτεχνικός ...

KIRK FLETCHER : “Τα μπλουζ είναι καθαρό συναίσθημα”

Με μια καριέρα που ξεπερνά πια τα 20 χρόνια ο κιθαρίστας Kirk Fletcher (ΗΠΑ) ...

Σε πρώτη ακρόαση χαμένες συνθέσεις θυμάτων του ναζισμού

Η σχεδόν 30χρονη αναζήτηση ενός Ιταλού μουσικού να εντοπίσει μουσικές συνθέσεις που γράφτηκαν από ...

Φανερωμένες-Revealed {ft Amalgamation Choir}

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων ζωντανεύει και φέτος στους χώρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου ...

«Πάμε ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ… νύχτες με φεγγάρι στην αυλή»| Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Μοναδικές καλοκαιρινές παραστάσεις, κάτω από τον έναστρο ουρανό, εγκαινιάζουν ο Δήμος Λεμεσού και το ...

ΑγλανJazz 2019: Ραντεβού στην πλατεία

Δύο μέρες γεμάτες τζαζ προσφέρει το 13ο Φεστιβάλ ΑγλανJazz, στην πλατεία της παλιάς Αγλαντζιάς. ...

X