Γράφει ο Νικόλας Γεωργίου 

Στον κατάλογο με τους εννέα αρχαιότερους χώρους σε όλο τον κόσμο συγκαταλέγεται η Χοιροκοιτία, η οποία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους νεολιθικούς οικισμούς στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο οικισμός που χρονολογείται από το 7000 π.Χ. παρέχει, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, μία εικόνα για την εξέλιξη της κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι ανασκαφές που έγιναν στη Χοιροκοιτία, έφεραν στο φως τα ταφικά έθιμα των κατοίκων της περιοχής. Συγκεκριμένα, όπως κατέδειξαν τα ευρύματα, οι νεκροί ενταφιάζονταν σε λάκκους που σκάβονταν στο εσωτερικό της οικίας τους, ενώ συνήθως τοποθετούνταν σε πλαγιαστή θέση. Επίσης, στους τάφους τοποθετούνταν κτερίσματα ανάλογα με το φύλο του νεκρού.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και εργαλεία, γεγονός που κατέδειξε τις συνήθειες των αρχαίων Κυπρίων. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν ήταν φτιαγμένα από λίθο και οστά. Έχουν βρεθεί επίσης πολλά λίθινα σκεύη και ειδώλια που παριστάνουν κυρίως ανθρώπινες μορφές.

Το 1998 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Στον κατάλογο που ανήρτησε το oldest.org το αρχαιότερο μνημείο στον κόσμο είναι το Σπήλαιο Θεόπετρας στην Καλαμπάκα της Θεσσαλίας, το οποίο χρονολογείται στο 21000 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι το σπήλαιο, αποτελούσε προστασία για τους ένοικούς του από το κρύο.

Στον κατάλογο του oldest.org συμπεριλαμβάνονται ακόμη ο Πύργος και το Τείχος στην Ιεριχώ, το Sechin Bajo στο Περού, το Locmariaquer Megaliths και το Les Fouaillages στη Γαλλία, καθώς επίσης το Τσαταλχογιούκ και το Γκεμπεκλί Τεπέ στην Τουρκία.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Εντυπωσιακό ακέφαλο άγαλμα Αφροδίτης εντοπίστηκε στο μετρό Θεσσαλονίκης

Ένα νέο εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα ήρθε στο φως, στο πλαίσιο των εργασιών για την ...

Αρχαίο κόμικ εντοπίστηκε σε τάφο του 1ου αιώνα μ.Χ. στην Ιορδανία

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αρχαία μορφή κόμικ σε έναν τάφο στη βόρεια Ιορδανία. Ο αρχαίος αυτός ...

Ψηφιδωτά, τα δημοφιλέστερα

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κάτω Πάφου αποτέλεσε το 2017 τον πιο δημοφιλή προορισμό στο ...

Αρχαίο κόμικ εντοπίστηκε σε τάφο του 1ου αιώνα μ.Χ. στην Ιορδανία

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αρχαία μορφή κόμικ σε έναν τάφο στη βόρεια Ιορδανία. Ο αρχαίος αυτός ...

Ελλάδα: Επαναπατρισμός τριών τμημάτων αρχαίων ψηφιδωτών

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει ότι «στις 10 Οκτωβρίου 2018 ...

Φωτογραφικός Διαγωνισμός από το Τμήμα Αρχαιοτήτων

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων διενεργεί αυτή την περίοδο ένα φωτογραφικό διαγωνισμό, με τον οποίο προσκαλεί ...

X