Γράφει ο Νικόλας Γεωργίου 

Στον κατάλογο με τους εννέα αρχαιότερους χώρους σε όλο τον κόσμο συγκαταλέγεται η Χοιροκοιτία, η οποία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους νεολιθικούς οικισμούς στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο οικισμός που χρονολογείται από το 7000 π.Χ. παρέχει, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, μία εικόνα για την εξέλιξη της κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι ανασκαφές που έγιναν στη Χοιροκοιτία, έφεραν στο φως τα ταφικά έθιμα των κατοίκων της περιοχής. Συγκεκριμένα, όπως κατέδειξαν τα ευρύματα, οι νεκροί ενταφιάζονταν σε λάκκους που σκάβονταν στο εσωτερικό της οικίας τους, ενώ συνήθως τοποθετούνταν σε πλαγιαστή θέση. Επίσης, στους τάφους τοποθετούνταν κτερίσματα ανάλογα με το φύλο του νεκρού.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και εργαλεία, γεγονός που κατέδειξε τις συνήθειες των αρχαίων Κυπρίων. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν ήταν φτιαγμένα από λίθο και οστά. Έχουν βρεθεί επίσης πολλά λίθινα σκεύη και ειδώλια που παριστάνουν κυρίως ανθρώπινες μορφές.

Το 1998 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Στον κατάλογο που ανήρτησε το oldest.org το αρχαιότερο μνημείο στον κόσμο είναι το Σπήλαιο Θεόπετρας στην Καλαμπάκα της Θεσσαλίας, το οποίο χρονολογείται στο 21000 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι το σπήλαιο, αποτελούσε προστασία για τους ένοικούς του από το κρύο.

Στον κατάλογο του oldest.org συμπεριλαμβάνονται ακόμη ο Πύργος και το Τείχος στην Ιεριχώ, το Sechin Bajo στο Περού, το Locmariaquer Megaliths και το Les Fouaillages στη Γαλλία, καθώς επίσης το Τσαταλχογιούκ και το Γκεμπεκλί Τεπέ στην Τουρκία.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Διεθνής βράβευση ερευνητικών προγραμμάτων με συμμετοχή του ΙΚυ

Τιμητικά βραβεία παγκόσμιου κύρους κέρδισαν δύο ερευνητικά προγράμματα στα οποία το Ινστιτούτο Κύπρου είχε ...

Είκοσι άθικτες σαρκοφάγοι στο φως, στο Λούξορ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο με 20 ξύλινες σαρκοφάγους στο Λούξορ, στη δυτική όχθη του ...

Θέση Πραστειό-Μεσόροτσος: Ευρήματα από τις ανασκαφές του 2019

Στο τέλος της έφτασε η ανασκαφική περίοδος για το 2019 της αρχαιολογικής αποστολής του ...

Υψωμένες γροθιές για το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου)

Πολλοί ξαφνιάστηκαν στην είδηση της περασμένης βδομάδας ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ θέλει να ...

Ανασκαφές Χαλά Σουλτάν Τεκκέ: νέα εντυπωσιακά ευρήματα

Λιθόκτιστες κατασκευές σε παράλληλη διάταξη, μεγάλων διαστάσεων, που τέμνονται από δρόμους, έδειξε η επισκόπηση ...

Εντοπίστηκαν παλαιστινιακοί αμφορείς των χρόνων του Ιουστινιανού στην Πάφο

Τον επικρατέστερο τύπο αμφορέα, που εντοπίστηκε ως κυπριακής νοτιοδυτικής προέλευσης και χρονολογείται από τον ...

X