Επαναπατρίζεται το ψηφιδωτό της Κανακαριάς

Ίσως το σημαντικότερο από τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς που κλάπηκαν μετά το 1974 από τον ναό Παναγίας της Κανακαριάς στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη επαναπατρίζεται. Ύστερα από δεκαετίες προσπαθειών για τον εντοπισμό του και αφού πολλές δεκάδες άλλων θρησκευτικών και αρχαιολογικών αντικειμένων επέστρεψαν στην Κύπρο από δεκάδες μέρη σε όλο τον κόσμο, το ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα βρέθηκε στην κατοχή συλλέκτη έργων τέχνης ο οποίος αποδέχθηκε να το επιστρέψει στον νόμιμο κάτοχό του, την Εκκλησία της Κύπρου.

Ο εντοπισμός του σπαράγματος ψηφιδωτού έγινε το 2014 από τη δρα Μαρία Παφίτη, ιστορικό τέχνης, η οποία ενημέρωσε τον αγοραστή για την κυπριακή προέλευσή του και ύστερα από σειρά διαπραγματεύσεων [εκτός δικαστηρίων], το σπάραγμα επιστράφηκε έναντι συμβολικού ποσού, το οποίο κάλυψαν οι επιχειρηματίες δρες Ανδρέας Πίττας και Ρόης Πογιατζής.

Η τελετή επαναπατρισμού του σπαράγματος θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα στις 18:00 στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Στην τελετή θα τιμηθούν, επίσης, οι κ. Παφίτη, Πίττας και Πογιατζής, ενώ θα δώσει μια διάλεξη με θέμα «Κλαπέντα και ανευρεθέντα» ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Ρόμπιν Κόρμακ, ο οποίος τη δεκαετία του ’80 συνέταξε για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης έκθεση με θέμα τη σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η «ασυμφωνία» του Μαγικού Αυλού σε ένα artist’s book

Η Έβελυν Αναστασίου παρουσιάζει στις 22 Φεβρουαρίου ένα artist’s book στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, ...

“Πιδκιαύλια και στίχοι”

Ο Χαράλαμπος Δημοσθένους ήταν ποιητής από την Κοντέα, φίλος και ομοϊδεάτης ενός άλλου ποιητή, ...

Το Τείχος Μας/Duvarimiz

Η εικόνα από την αυτοσχέδια υπαίθρια προβολή που διοργανώσαμε στον χώρο στάθμευσης της εφημερίδας ...

“Οι Παθκιές της Αφροδίτης”

24.7.2011 Ο ποιητής Χαράλαμπος Δημοσθένους αποχώρησε για πάντα στις 18 Φεβρουαρίου 2011. Ως υπενθύμιση ...

ART ATHINA

Δύο γκαλερί από την Κύπρο θα δώσουν το παρών τους στη φετινή Art-Athina, η ...

Κάννες 2011

15.5.2011 «Κάννες» δεν είναι μόνο το κόκκινο χαλί. Είναι και η χρυσή άμμος της ...

X