Κύπρος και Ιταλία: έθεσαν τις βάσεις για προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στόχος της Ομάδας είναι η ευαισθητοποίηση υπέρ της ανάγκης για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη σε συνεργασία με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ιταλίας στα Ηνωμένα Έθνη, δημιούργησαν την Ομάδα Φίλων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή του διεθνούς νομικού πλαισίου.

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών και κύριος στόχος της Ομάδας είναι η ευαισθητοποίηση υπέρ της ανάγκης για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, η πρόληψη της καταπολέμησης σε όλες τις μορφές εμπορίας πολιτιστικών αγαθών και συναφών παράνομων δραστηριοτήτων, η κοινή χρήση βέλτιστων πρακτικών και η διεθνοποίησής τους, και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ νομικών πηγών.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ιταλίας στα Ηνωμένα Έθνη, η πρώτη συνάντηση της Ομάδας για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιά. Τη συνάντηση συμπροέδρευσαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ιταλίας Πρέσβης κ. Sebastiano Cardi και της Κύπρου Πρέσβης κ. Κορνήλιος Κορνηλίου.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρέσβης κ. Κορνηλίου ευχαρίστησε την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ιταλίας για τη φιλοξενία της συνάντησης και  εξέφρασε βαθιά εκτίμηση προς την Ιταλία, και προσωπικά προς τον Ιταλό ομόλογό του, για την πλήρη υποστήριξη που έδωσε για την ίδρυση της Ομάδας. Τόνισε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένας κοινός στόχος που μοιράζονται όλες οι παρευρισκόμενες  στη συνάντηση χώρες, ενώ εξήρε το έργο της Γαλλίας και Ιταλίας στον τομέα κυρίως με την υιοθέτηση του Ψηφίσματος 2347 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το 2017.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Κορνηλίου υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι τον Μάιο του 2017, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπεγράφη στη Λευκωσία, η «Σύμβαση για Αδικήματα που αφορούν στην Πολιτιστική Κληρονομιά», η οποία είναι η μόνη διεθνής συνθήκη που αφορά στην ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Επιπλέον, πρόσθεσε πως τον περασμένο Μάρτιο, με πρωτοβουλία της Κύπρου, υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, ψήφισμα για τα Πολιτιστικά Δικαιώματα και την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Η ιδέα δημιουργίας μιας Ομάδας Φίλων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ξεκίνησε εδώ, στη Νέα Υόρκη, με την προσδοκία ότι αυτή η πλατφόρμα θα μπορούσε να αναζωογονήσει το διεθνές ενδιαφέρον, με την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση της εφαρμογής του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, καθώς και με την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ενίσχυση συνεργασιών», τόνισε ο κ. Κορνηλίου.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι σε αυτό το στάδιο, το έργο της Ομάδας θα επικεντρωθεί σε δύο βασικές προτεραιότητες: στην ολοκλήρωση των εθνικών καταλόγων και στην ολοκληρωμένη καταγραφή όλων των τύπων πολιτιστικής κληρονομιάς, και στην εντατικοποίηση της ψηφιοποίησης πολιτιστικής ιδιοκτησίας – κινητής και ακίνητης.

Καταληκτικά, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογράμμισε τον μη πολιτικό χαρακτήρα της Ομάδας και επεσήμανε ότι αυτό που συνδέει τα μέλη της είναι η κοινή πεποίθηση ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι το θεμέλιο του ανθρώπινου πολιτισμού και η ανάγκη προστασίας του.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, αντιπρόσωποι της Αρμενίας, της Καμπότζης, της Νοτίου Κορέας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Τουρκίας, της Ινδίας, της Κολομβίας, της Γεωργίας, του Κατάρ, του Ιράκ, της Ρωσίας, καθώς και εκπρόσωποι της ΟΥΝΕΣΚΟ και της Ιντερπόλ

Πηγή: www.pio.gov.cy

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Αλφόνσο Κουαρόν επιστρέφει με το «Roma»

Μετά το Όσκαρ σκηνοθεσίας για το «Gravity», ο Κουαρόν ολοκλήρωσε την πιο προσωπική ταινία ...

ΓΚΡΟ ΠΛΑΝ | Η Σαντάλ Άκερμαν και η ανατρεπτική «Ζαν Ντελμάν»

Γράφει η Δέσποινα Χριστοδούλου | @despichri Πρωτοπόρα σκηνοθέτιδα του πειραματικού κινηματογράφου, ανατρεπτική στις φιλμικές ...

Ζητούνται νέοι μουσικοί ως σολίστ στην Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου οργανώνει ακροάσεις για νέους μουσικούς μέχρι 27 ετών, για ...

Αλκίνοος – Καλούδης στην Κύπρο στα τέλη Μαΐου

Δύο συναυλίες στη Λευκωσία και δύο στη Λεμεσό θα δώσουν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ...

Ένα μνημείο για τη Μαφάλντα

Μακριά είναι η ιστορία του εξαιρετικά δημοφιλούς κόμικ «Μαφάλντα». Το δημιούργησε ο Χοακίν Σαλβαδόρ ...

Ένωσης Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου

Η νεοσύστατη  Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου είναι η επίσημη ένωση των Γραφιστών και Εικονογράφων ...

X