Λαϊκό Καφεκοπτείο

 • Δυο μικρά φορτηγά φορτώνουνε καφέ από το Λαϊκό Καφεκοπτείο για διανομή στα διάφορα καταστήματα. Δεν έχει σημασία το ότι η φωτογραφία αυτή έχει ηλικία πέραν του μισού αιώνα, η ίδια διαδικασία φόρτωσης και διανομής συνεχίζεται. Διότι ο καφές είναι το περισσότερο γνωστό και περισσότερο αγαπητό ρόφημα. Παράγεται από το λεγόμενο καφεόδεντρο, αν και δεν είναι δέντρο.

  Πρόκειται για θάμνο των τροπικών περιοχών, της οικογένειας των Ρουβιδών. Δεν καλλιεργείται στην Κύπρο, λόγω κλίματος. Από τους καρπούς του, που εισάγονται, τις λεγόμενες δρύπες, παίρνονται τα σπέρματα του καφέ. Τα οποία, καβουρδισμένα και αλεσμένα, χρησιμοποιούνται για το γνωστό και ιδιαίτερα δημοφιλές ανά τον κόσμο ρόφημα. Ιδίως επειδή προκαλεί αισθήματα αναζωογόνησης λόγω των συστατικών που περιέχει, και κυρίως την καφεΐνη που είναι διεγερτική του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι Κύπριοι γνώρισαν τον καφέ από τις αρχές του 20ού αιώνα, κατά την περίοδο δηλαδή της Αγγλοκρατίας. Και σύντομα ο καφές έγινε το πλέον αγαπητό και σύνηθες ρόφημα. Σκέτος, μέτριος, γλυκός, βαρύς γλυκός [ανάλογα με την ποσότητα ζάχαρης που προστίθεται], με καϊμάκι για τους περισσότερο μερακλήδες, ή χωρίς. Έχει δώσει και την ονομασία Καφενές, ή Καφενείο, που δηλώνει το κατάστημα στο οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του.

  Ιδρύθηκαν στην Κύπρο δυο εργοστάσια παραγωγής καφέ, τα Καφεκοπτεία Γ. Χαραλάμπους και Λαϊκό. Το δεύτερο, από όπου και η φωτογραφία, αποτελεί μια από τις εργοστασιακές μονάδες που ανήκουν στην Αριστερά. Και τα δυο εργοστάσια εξακολουθούν να λειτουργούν. Αφού μάλιστα ο καφές εξακολουθεί να αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλές ρόφημα, που προτιμάται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η συγκεκριμένη φωτογραφία λοιπόν μπορεί να είναι ηλικίας μισού και πλέον αιώνα, αλλά η διαδικασία παραμένει η ίδια: φόρτωμα του προϊόντος και διανομή του στην αγορά. Διότι ο Κύπριος εξακολουθεί να απολαμβάνει ιδιαίτερα το καφεδάκι του. Το οποίο, μεταξύ άλλων, αποτελεί και πολύ σύνηθες κέρασμα, ακόμη και στις κηδείες. Όσο δε ο καφές θα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής -και γιατί όχι;- το Λαϊκό Καφεκοπτείο θα συνεχίζει βέβαια την παραγωγή του.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Διακοινοτικές συνομιλίες

  Η φωτογραφία αυτή είχε παρθεί στο σπίτι του Γλαύκου Κληρίδη, σε μια από τις ...

  Ενα αρχείο για το κυπριακό ριζοσπαστικό κίνημα

  Ένας θησαυρός που αποκαλύπτει αφενός την ιστορική ύπαρξη, αφετέρου τις πολύπλευρες εκφάνσεις του ριζοσπαστικού ...

  Ο θεατρικός Σαμψών

  Πολλά απ’ όσα συνέβησαν κατά το πραξικόπημα θα ήσαν πολύ γελοία εάν δεν ήσαν ...

  Στη Λήμνο, 1962

  H Λήμνος είναι ένα από τα πολύ όμορφα, αλλά και με μακρά ιστορία νησιά ...

  Αγνοούμενοι

  Έτος 1974. Λίγο μετά τη συντέλεση της τραγωδίας. Ένα τραπεζάκι, δύο υπάλληλοι και προσέλευση ...

  Εκλογές

  Η φωτογραφία αυτή είναι από προεκλογική συγκέντρωση των Τουρκοκυπρίων το 1959. Τον Δεκέμβριο του ...

  X