Meditations: Γλυπτά και χώροι στον φακό φωτογράφων του Magnum

Φωτογραφίες που τράβηξαν διάσημοι φωτογράφοι του πρακτορείου Magnum θα κοσμούν υπαίθριους χώρους αρχαιολογικών μνημείων και μουσείων σε όλες τις πόλεις της Κύπρου
 • Το κοινό σε Λεμεσό, Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί ανάμεσα στο φωτογραφικό υλικό που συνέλεξαν μέσα στον χρόνο και τον χώρο διάσημοι φωτογράφοι του Magnum, όταν η ματιά τους συναντούσε γλυπτά ή αρχαιολογικά μνημεία. Σε μια περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο Meditations, οι φωτογραφίες θα ταξιδέψουν στις τέσσερις πόλεις, στους υπαίθριους χώρους μουσείων και μεσαιωνικών κάστρων.

  Herbert Litz, Σαντορίνη, Ελλάδα, 1937

  Ήδη χθες Σάββατο η έκθεση εγκαινιάστηκε στην αυλή του Μεσαιωνικού Κάστρου Λεμεσού, στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων του ICOMOS [του Διεθνούς Συμβουλίου για Μνημεία και Χώρους], όπως ορίστηκε η 18η Απριλίου. Η έκθεση θα ταξιδέψει στη Λευκωσία στις 18 Μαΐου, όπου θα αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων του Κυπριακού Μουσείου για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Τον Ιούνιο η έκθεση θα μεταφερθεί στο Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας και τον Ιούλιο στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου.

  Magnum stars

  Γιόζεφ Κουντέλκα, Τζορτζ Ρότζερ, Νίκος Οικονομόπουλος, Ντέιβιντ Σέιμουρ, Φερινάντο Σιάνα, Χέρμπερτ Λιστ, Έλιοτ Έργουιτ και Μίσα Μπαρ Αμ είναι οι φωτογράφοι του Magnum Photos που με τη δουλειά τους αναδεικνύουν αρχαία μνημεία σε ολόκληρη την Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

  Josef Koudelka, Αρχαίο Θέατρο Σαλαμίνας, Κύπρος, 2015

  «Η μοναδική ματιά στον κόσμο της αρχαιολογικής κληρονομιάς, όπως προβάλλεται μέσα από αυτά τα έργα, δημιουργεί ένα άλλο πλαίσιο, μέσα στον χρόνο και τον χώρο, για τα μνημεία αυτά, εφόσον τα καθιστά αιώνια μέσα από μια άλλη προοπτική», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση για το φωτογραφικό υλικό που θα δούμε.

  Οι φωτογραφίες των διακεκριμένων καλλιτεχνών του Magnum λειτουργούν ως μέσο για τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου διαλόγου με θέμα την κληρονομιά, τονίζουν τον φωτογραφικό λόγο και με αυτόν τον τρόπο ωθούν εκείνους που τις βλέπουν να υπερβούν το πρότυπο της αντικειμενικότητας. Καθώς θεσμοθετούνται πολιτικές για τη διατήρηση του κληροδοτήματος του παρελθόντος, η τέχνη της φωτογραφίας σταδιακά μετατρέπεται σε εργαλείο καταγραφής της συλλογικής μας κληρονομιάς και της ανάλυσής της σε επιμέρους στοιχεία. Η έκθεση Meditations αναδεικνύει τη φωτογραφία ως έργο τέχνης παρά ως απλή καταγραφή / περιγραφή μιας κατάστασης ή ενός αντικειμένου. Στην ιστορία του, το πρακτορείο Magnum Photos σε αυτό στόχευε πάντα: αφενός στην αποτύπωση σημαντικών στιγμών της ιστορίας, της κοινωνίας και της φύσης, αφετέρου στην τέχνη της φωτογραφίας. Γι’ αυτό και οι φωτορεπόρτερ του θεωρούνται παράλληλα καλλιτέχνες της φωτογραφίας.

  Micha Bar Am, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Λίβανος, 1982

  Στη σειρά φωτογραφιών που θα δούμε στην Κύπρο, συμπρωταγωνιστούν ο άνθρωπος και τα δημιουργήματά του. Από την Κύπρο θα παρουσιαστεί μια φωτογραφία του Γιόζεφ Κουντέλκα από το αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας, που έβγαλε σε ένα ταξίδι του στη χώρα μας το 2015 και η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάρτιο 2016 στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό. Η καταγραφή αρχαιολογικών χώρων της Κύπρου από τον Κουντέλκα αποτελεί μέρος ενός πρότζεκτ που ξεκίνησε το 1991, με σκοπό την αποτύπωση μιας μοναδικής στο είδος της εξερεύνησης της αρχαιολογικής κληρονομιάς των χωρών που βρέχονται από τα νερά της Μεσογείου, με τον τρόπο που ζωγράφιζαν τα ερείπια οι Ρομαντικοί ζωγράφοι τον 19ο αιώνα. Ο Κουντέλκα κατέγραψε τα ερείπια ως σημεία μιας κατάστασης την οποία επιχειρεί η τέχνη να αναδημιουργήσει σήμερα.

  + 18 Απριλίου – 17 Μαΐου: Κάστρο Λεμεσού / 18 Μαΐου – 18 Ιουνίου: Κυπριακό Μουσείο, Λευκωσία / 20 Ιουνίου – 19 Ιουλίου: Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας / 20 Ιουλίου – 20 Αυγούστου: Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου.

  Κύρια φωτογραφία: David Seymour, Γκαλερί Borghese, Ρώμη, Ιταλία, 1955.

  • Μερόπη Μωυσέως

   Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

  You May Also Like

  Έκθεση της Ρέα Μπέιλι

  Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση  της Ρέας Μπέιλυ «Μετουσίωση ενός ...

  Μια έκθεση για τα σύνορα

  Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] και το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου ...

  «Εικαστική τριλογία» από τον Αβέρκιο Χατζηπαύλου

  Ο Πνευματικός Όμιλος Λεμεσού φιλοξενεί έργα του εικαστικού καλλιτέχνη Αβέρκιου Χατζηπαύλου, στο πλαίσιο της ...

  Ξεναγήσεις και περφόρμανς στο πλαίσιο της «Ξαναγέννησης»

  Συνεχίζεται μέχρι και την 1η Αυγούστου στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ η ...

  Επικίνδυνα Ταξίδια: από την Αμμόχωστο στην Πάφο

  Με αφορμή την ανακοίνωση της επιστροφής έργων από τα κατεχόμενα όπως ανακοινώθηκε από τον ...

  Lest We Forget

  Αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας είναι η έκθεση-εγκατάσταση μεγάλων φωτογραφιών-πορτρέτων επιζώντων ...

  X