Στο στάδιο γεωλογικής μελέτης για το Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Λέμπας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η γεωλογική μελέτη αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν την προκήρυξη προσφορών για υλοποίηση του έργου

Πρόοδος σημειώνεται στην προετοιμασία για τη δημιουργία του πολιτιστικού χωριού Λέμπας σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου Λέμπας Θουκυδίδη Χρυσοστόμου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκφράζοντας ικανοποίηση, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο γεωλογικής μελέτης, που αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν να προκηρύξει το Υπουργείο προσφορές για τους εργολάβους. Η γεωλογική μελέτη πραγματοποιείται με σκοπό να γνωρίζει ο εργολάβος την κατάσταση του υπεδάφους.

«Έχουμε» είπε ο κ. Χρυσοστόμου, «διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Παιδείας ότι στους προϋπολογισμούς του 2018 έχει συμπεριληφθεί ένα κονδύλι 1,5 εκατ. για το συγκεκριμένο έργο», σημειώνοντας πως το έργο θα περιλαμβάνει τη Σχολή Καλών Τεχνών που δημιούργησε ο Στας Παράσκος, Στούντιο, Κέντρο εικαστικής εκπαίδευσης για διεξαγωγή εργαστηρίων και προγραμμάτων για μαθητές, κέντρο φιλοξενίας και διαμονής φοιτητών και καλλιτεχνών από το εξωτερικό και ξενώνες για προσωρινή διαμονή μαθητών και καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης. Στο έργο, επίσης, θα περιλαμβάνεται εργαστήριο κεραμικής για διδασκαλία της αγγειοπλαστικής.

Η Σχολή Καλών Τεχνών της Λέμπας / Cyprus College of Art με την εντυπωσιακή πρόσοψη. 

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, οι νέες κτηριακές υποδομές του πολιτιστικού χωριού θα αποτελέσουν τον πυρήνα μιας Σχολής Καλών Τεχνών που θα προωθεί τις κοινωνικές επαφές, την ανταλλαγή εμπειριών και την προβολή της Κύπρου ως χώρου ανάπτυξης της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας.

Αναφερόμενος στο όραμα της κοινοτικής αρχής της Λέμπας, ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε πως η σημαντικότερη επίπτωση του σχεδιασμού αυτού είναι η παγκόσμια προβολή που αποκτά η κοινότητα στον καλλιτεχνικό τομέα.

Επεσήμανε πως εκατοντάδες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα έρχονται να διδάσκουν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις που θα υλοποιηθούν.

Εκτίμησε δε, πως η δημιουργία του πολιτιστικού χωριού θα βοηθήσει και στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και θα ενθαρρυνθεί η ντόπια πολιτιστική δημιουργία.

Ο Ανδρέας Σταθάς, Γεωλόγος και Διευθυντής της εταιρείας που ανέλαβε τη γεωλογική έρευνα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η γεωτεχνική μελέτη του χώρου γίνεται ώστε να είναι γνωστές οι συνθήκες του υπεδάφους και οι συνθήκες θεμελίωσης.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Υπενθυμίζεται ότι το Α’ βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη δημιουργία του πολιτιστικού χωριού Λέμπας -που οραματίστηκε πριν από πάρα πολλά χρόνια ο εικαστικός Στας Παράσκος- απέσπασαν οι Σπύρος Σπύρου, Χάρης Χριστοδούλου, Αγγέλα Ζησιμοπούλου και Χάρης Σολωμού. Η πρότασή τους εστιάζει στην ευρύτερη έννοια του χωριού ως χωρικού οργανισμού με ιδιαίτερες ποιότητες.

Το κυπριακό χωριό διακρίνεται από ξεχωριστά χαρακτηριστικά στη σχέση του μέσα με το έξω, την κλίμακα, τα υλικά, την ένταξη στο τοπίο. Πολλά από αυτά τα στοιχεία συναντώνται και στο χωριό της Λέμπας. Η πρόταση εμπνέεται από αυτά και με σύγχρονο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο συνθέτει ένα νέο πολιτιστικό τοπίο στην Κύπρο.

Για την ιστορία

Η πρώτη κυβερνητική υπόσχεση για στήριξη της σχολής ύστερα από πρόταση του Στας Παράσκου ήρθε το 2005 από τον Πεύκιο Γεωργιάδη. Το 2008 ο Άκης Κλεάνθους είχε την ιδέα δημιουργίας ολόκληρου «πολιτιστικού χωριού» στη Λέμπα. Έκτοτε ένα κονδύλι ήταν πάντα εγκεκριμένο, αλλά σταυρωμένο. Το 2011 είχε αναφερθεί από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πως «είναι όλα έτοιμα» και τον Απρίλιο 2013 ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος εξέφρασε την πρόθεσή του να προχωρήσει το θέμα της ανέγερσης του πολιτιστικού χωριού…

Εν τέλει, το Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας προχωρεί σήμερα, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Στας Παράσκου και 13 χρόνια μετά τη σύλληψη της ιδέας.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Παύλος Παρασκευάς: «Λευκωσιάτικο Λεωφορείο»

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ: 90 χρόνια σε 12 μέρες» με αφορμή την ...

Δεύτερο άλμπουμ από τους The Ladderman

Το δεύτερο τους άλμπουμ με τίτλο Anything Goes παρουσιάζουν The Ladderman, το μουσικό συγκρότημα ...

Χριστοδουλίδης και Ούβε Χάους ανεβάζουν «Πέρσες» στη Γερμανία

Ο σκηνοθέτης Χάιντζ Ούβε Χάους και ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης, δύο σημαντικές μορφές στην ...

Ρήνα Κατσελλή: Ανακαλείται η απόφαση για την Κρατική Βιβλιοθήκη;

Το ερώτημα «εάν μας έχει απομείνει, έστω και μια μικρή ελπίδα για να ανακληθεί» ...

Οι θεατρικές ομάδες που επιχορηγούνται από το Σχέδιο Θυμέλη

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα του Σχεδίου Θεατρικών Επιχορηγήσεων Θυμέλη, όπως αποφασίστηκαν από την Επιτροπή ...

Περφόρμανς της Maria Hassabi στο ΜοΜΑ

Η καλλιτέχνης και χορογράφος Mαρία Χασάπη [Maria Hassabi] παρουσιάζει το νέο της έργο με ...

X