Απονεμήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 29 Μαΐου τα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2017, με την Επιτροπή των Βραβείων να απονέμει το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ στον Βαρνάβα Κυριαζή για τη συνολική και συνεχή προσφορά του στο θέατρο της Κύπρου.

Η εκδήλωση απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λυδίας Κονιόρδου και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κώστα Χαμπιαούρη.

Σε ομιλία της στη διάρκεια της τελετής, η Λυδία Κονιόρδου αναφέρθηκε σε σειρά συνεργασιών που υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο σε ό,τι αφορά το θέατρο.

Τα βραβεία

Η Επιτροπή των Βραβείων απένειμε το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ στον Βαρνάβα Κυριαζή, για τη συνολική και συνεχή προσφορά του στο θέατρο της Κύπρου.

Ο κ. Κυριαζής διακρίθηκε για την πολυετή συμβολή του στο κυπριακό θεατρικό γίγνεσθαι ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής θεατρικών έργων, καθηγητής υποκριτικής και διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. 

Μιλώντας μετά την παραλαβή του βραβείου του, ο τιμώμενος ηθοποιός,Βαρνάβας Κυριαζής, είπε πως «η σημερινή τιμή του Βραβείου Θεάτρου ΘΟΚ για συνολική προσφορά δεν ανήκει μόνο σε μένα», για να σημειώσει πως οφείλει να το μοιραστεί με εκείνους που πήραν αυτή την απόφαση, την Επιτροπή Βραβείων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ. «Ανήκει σε όλους τους ωραίους ανθρώπους του θεάτρου, με τους οποίους δουλέψαμε και δουλεύουμε μαζί», είπε.

Ο κ. Κυριαζής ανέφερε ότι μια φράση που τον στιγμάτισε ήταν αυτή που αναφέρεται στο έργο «Κόκκινο» του Τζον Λόγκαν και την οποία είπε ο ίδιος κρατώντας το ρόλο του Μαρκ Ρόθκο: «Ο μεγάλος μου φόβος είναι το μαύρο να μην καταπιεί το κόκκινο». Κάλεσε, μάλιστα, τον ΠτΔ και την υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας να μην αφήσουν «το μαύρο να καταπιεί το κόκκινο».

Το βραβείο του Δημιουργού της Χρονιάς παρέλαβε ο ηθοποιός Ανδρέας Τσέλεπος. Το βραβείο τού απένειμαν ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου.

Ο κ. Τσέλεπος διακρίθηκε για τις ερμηνείες του στα έργα «Κωδικός Κόκκινο» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου (Alpha Square), «Πυρκαγιές» σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου (ΘΟΚ), «Ένας Αριθμός» σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου (Open Arts), «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα (Φανταστικό Θέατρο) και «Cock» σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου (ΘΟΚ).

Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς

Το βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς παρέλαβε η Έλενα Κοτασβήλι για το σκηνικό που δημιούργησε στην παράσταση του έργου «Μινέτι», σε σκηνοθεσία Θανάση Γεωργίου [παραγωγή Θέατρο Δέντρο].

Η Έλενα Κοτασβήλι παρέλαβε το βραβείο της από τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη. 

Η τελετή

Η τελετή απονομής των φετινών βραβείων ήταν λιτή, με περισσότερες ομιλίες παρά βραβεία και με κάμποσες γκάφες εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Ανδρέα Αραούζου και την παρουσίασε ο ηθοποιός Ηρόδοτος Μιλτιάδους.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στον Βαρνάβα Κυριαζή τον αποκάλεσε «Ανδρέα», είπε την Έλενα Κοτασβήλι «Κατασβήλι» και είχε λανθασμένη πληροφόρηση ότι την Επιτροπή των Βραβείων για το 2017 συνέθεταν μόνο γυναίκες [πρόεδρός της ήταν ο Νεόφυτος Ταλιώτης].

Επιχειρώντας να διορθώσει έκαστη γκάφα, ο πρόεδρος υπέπεπτε στην επόμενη. Μάλιστα στο θέμα του «Ανδρέα Κυριαζή», είπε και ότι είναι φίλοι για χρόνια.

Ο ΠτΔ πήρε πάνω του, εξάλλου, τη συμμετοχή της Κύπρου στο φεστιβάλ της Επιδαύρου. «Θα μπορούσα να κάνω σωρεία αναφορών σε αποφάσεις αλλά και έργα που έχουν γίνει κατά την τελευταία πενταετία, χωρίς ποτέ να παραγνωρίζω τις προηγούμενες πενταετίες», είπε. «Το πιο πρόσφατο είναι η συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας για ανταλλαγές, είναι επίσης η συμμετοχή μας στα θεατρικά δρώμενα της Ελλάδας με την παρουσία μας στην Επίδαυρο και αλλού…», ασχέτως αν η Κύπρος συμμετέχει στην Επίδαυρο από το 1978.

Την Επιτροπή των Βραβείων για το 2017 συνέθεσαν το μέλος του ΔΣ του ΘΟΚ Νεόφυτος Ταλιώτης, η ηθοποιός και αρχαιολόγος Ανθή Αντωνιάδου, η θεατρολόγος Κυριακή Αργυρού, η κριτικός θεάτρου Νόνα Μολέσκη και η θεατρολόγος, φιλόλογος και κριτικός θεάτρου δρ Μαρία Χαμάλη-Πατέρα.

Και του χρόνου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ©ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Εργαστήρι  «BOW – BODIES OF WORK»: παράταση υποβολής αιτήσεων

Το  DANCE HOUSE LEMESOS διοργανώνει το πενθήμερο καλλιτεχνικό/ερευνητικό  εργαστήρι  «BOW – BODIES OF WORK» ...

Θεατρικό Εργαστήρι Μπουφόν με την Λουκία Πιερίδου

Με πρόθεση την έναρξη μιας συναλλαγής δεξιοτήτων, ιδεών και εμπειριών μεταξύ επαγγελματιών απ’όλους τους ...

Times World Universities Rankings: 1ο το ΤΕΠΑΚ σε Κύπρο και Ελλάδα

Την πρώτη θέση στα κυπριακά και ελληνικά Πανεπιστήμια κατακτά το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημειώνοντας ...

Cannes: a glance | Ημέρα πρώτη

Σηκώνει σήμερα αυλαία η 65η διοργάνωση του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών. Η χθεσινή μέρα ...

Flash mob | H Ιβ Ένσλερ κατέλαβε το ευρωκοινοβούλιο

Η θεατρική συγγραφέας και ακτιβίστρια Ιβ Ένσλερ, γνωστή για το έργο της «Αιδοίου Μονόλογοι», ...

Συναυλίες Μαρτίου στο The Shoe Factory

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος διοργανώνει για τον μήνα Μάρτιο μια συναυλία με το θρυλικό ...

X