Εγκαίνια για την έκθεση φωτογραφίας του Πέτρου Φιακά

Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε εις μνήμην της συγγραφέως Νίκης Μαραγκού, χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός

Με τις λέξεις του Τζούλιο Σαβορνάν, του δημιουργού της ενετικής οχύρωσης της Λευκωσίας Solamente Famagosta/ Μόνο η Αμμόχωστος, άνοιξε την εισήγησή της η αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού, χθες βράδυ Τετάρτης, στην Πύλη Αμμοχώστου, στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Πέτρου Φιάκκα με τίτλο «Αμμόχωστος – Η πορεία και η ψυχή ενός βασιλείου».

Όπως ανέφερε η κ. Μαραγκού, αυτά τα λόγια έγραψε ο Σαβορνάν σε επιστολή του ημερομηνίας 13 Ιουνίου 1558 εξηγώντας στη Βενετία γιατί μόνον η Αμμόχωστος μπορεί να προστατέψει την Κύπρο.

Η ομιλήτρια παρέθεσε μια σύντομη ιστορία της Αμμοχώστου δια μέσω των αιώνων.

«Πριν φύγουμε στις 13 του Αυγούστου του 1974 η Αμμόχωστος ήταν σίγουρα η Καρδιά της Κύπρου, το λιμάνι και η βιομηχανία τροφοδοτούσαν και στήριξαν σχεδόν αποκλειστικά την οικονομία της νεοσύστατης δημοκρατίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η ανεπανάληπτη παραλία μας έφερε τον τουρισμό, η πόλη μεγάλωσε, άνθισε, έζησε χρόνια μοναδικά… Μια πόλη που το 1974 έσφυζε από ζωή, μια πόλη που δεν κοιμόταν! Μια πόλη κοσμοπολίτικη που ζούσε τη θάλασσά της, τον Ναυτικό Όμιλο, τον κόσμο της, μια  πόλη που ενέπνευσε ποιητές, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, μια πόλη ονειρεμένη».

Η κ. Μαραγκού ευχήθηκε όπως «αυτά τα λίγα που ακούστηκαν να παραμείνουν στο μυαλό μας, να μας κάνουν να σκεφτούμε την πόλη μας και το μέλλον της σε μια Κύπρο ελεύθερη».

«Γιατί τελικά αγαπητοί φίλοι, την πόλη μας εμείς πρώτοι πρέπει να τη διεκδικήσουμε, εμείς όλοι ενωμένοι με το Ε κεφαλαίο…γιατί όπως ακούσατε οι βοήθειες του εξωτερικού πάντα αργούν…εμείς λοιπόν πρέπει να διεκδικήσουμε την ελευθερία της πόλης μας που είναι προϋπόθεση και της δικής μας ελευθερίας και ευδαιμονίας…Είθε λοιπόν», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Πλούσια Τέχνη σε Φτωχούς Καιρούς» 2019

Για 11η χρονιά, η isnotgallery στη Λευκωσία πραγματοποιεί την ομαδική έκθεση – θεσμό «Πλούσια ...

«Vice Versa» έκθεση σκιαγαλμάτων από τη Σιμόνη Συμεωνίδου

Η Σιμόνη Συμεωνίδου, στην τέταρτη ατομική της έκθεση παρουσιάζει σκιαγάλματα εστιάζοντας τις ιδέες της ...

Φίλιππος Γιαπάνης : Μέσα από την γλυπτική απέκτησα την ελευθερία μου

Ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης, ο οποίος επεξεργάζεται κυρίως αλουμίνιο, κάθε που ολοκληρώνει ένα έργο ...

Έκθεση Ανθής Πάφιου Στο Πρόζακ

«Κάπου άκουσα τις προάλλες κάποιον να ευγνωμονεί τον πόνο μιας και έτσι νιώθει  ζωντανός, ...

H Art Seen φιλοξενεί το Element.a Residency

Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συνεργασίας της Art Seen, που διευθύνει η Μαρία Στάθη, ...

Ατομική Έκθεση του Χρίστου Μιχαηλίδη στην Alpha C.K. Art Gallery

Ο Χρίστος Μιχαηλίδης παρουσιάζει τη νέα σειρά ζωγραφικής του με ατομική έκθεση στην Alpha ...

X