Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου

Το Φεστιβάλ παρουσίασε πλούσιο πρόγραμμα με διαγωνιστικό χαρακτήρα και μοναδικές παγκόσμιες πρεμιέρες

Με την απονομή των Βραβείων «Οδυσσέας» και των Βραβείων «Cosmocinema ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το 11ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από τις 7 μέχρι τις 12 Μάη στο Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου.

Στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν πολλοί διαγωνιζόμενοι σκηνοθέτες, παραγωγοί και σεναριογράφοι, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο κ. Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας στο Λονδίνο κα Έλενα Σουπιανά, καθώς και πολλοί φίλοι του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ παρουσίασε πλούσιο πρόγραμμα με διαγωνιστικό χαρακτήρα και μοναδικές παγκόσμιες πρεμιέρες και πρεμιέρες στη Μεγάλη Βρετανία, εξαιρετικές ταινίες από όλο τον κόσμο και εμπνευσμένους δημιουργούς. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, μικρού μήκους μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, video art, πειραματικές ταινίες, animation & music videos. Υπήρχε επίσης ειδικό διαγωνιστικό τμήμα σεναρίου.

Στις ταινίες που ξεχώρισαν περιλαμβάνεται το «Success Story» του Νίκου Περάκη, που απέσπασε έξι βραβεία, μεταξύ άλλων και για την καλύτερη ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους.

Ειδική Μνεία για ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους απονεμήθηκε στην κυπριακή παραγωγή του σκηνοθέτη Αλεξάντερ Λεονταρίτη «Waiting Room», ενώ η Άννα Τερέζη από την Κύπρο έλαβε το 2ο βραβείο στο διαγωνισμό σεναρίου για ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους με το «Crossroads».

Από φέτος το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου δημιούργησε και ένα αμιγώς διεθνές τμήμα, το οποίο έβαλε κάτω από την ομπρέλα του: το νέο Cosmocinema Festival ή Cosmocinema Awards, επεκτείνοντας το δίκτυο συνεργασιών και δραστηριοτήτων. Το τμήμα αυτό έχει ως στόχο να δημιουργήσει έναν ισχυρό σύνδεσμο ανάμεσα στις ελληνικού ενδιαφέροντος παραγωγές και τις παραγωγές από την διεθνή κινηματογραφική κοινότητα.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη φιλοσοφία του ελληνικού  κινηματογράφου και στη διεθνή δικτύωσή του. Οι δουλειές αυτές δίνουν το στίγμα του νέου ελληνικού σινεμά από όλο τον κόσμο, που παρά τις δυσκολίες είναι εξαιρετικά δημιουργικό και συνδυάζει τη δημιουργικότητα που έρχεται από το παλιό καλό σινεμά με τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ιδρυτής του Φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης Χρήστος Προσύλης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το κυπριακό ντοκιμαντέρ «Το Φάντασμα του Πίτερ Σέλερς» στα Φεστιβάλ της Βενετίας και Τελιουράιντ

Το κυπριακό ντοκιμαντέρ «Το Φάντασμα του Πίτερ Σέλερς» εντυπωσιάζει στα Φεστιβάλ της Βενετίας και ...

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει το Φεβρουάριο στην Κύπρο

Εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο ...

The Favourite [2018] του Γιώργου Λάνθιμου

Γράφουν οι Μικαέλλα Ακρίτοβα και Εύη Χατζηπαύλου Αφιερωμένο στη Χ.Γ. Παραμύθι για μεγάλους, φτιαγμένο ...

«Παύση» στους κυπριακούς κινηματογράφους τον Οκτώβριο

Η πολυβραβευμένη δραματική ταινία της Τώνιας Μισιαλή με τίτλο «Παύση» φτάνει στους κυπριακούς κινηματογράφους ...

Υπουργείο Παιδείας: δέχεται αιτήσεις για χρηματοδότηση ταινιών

Δεκτές θα κάνει αιτήσεις στο πλαίσιο διαγωνισμού Κινηματογραφικού Δικτύου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την χρηματοδότηση ...

Open Call: Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Καΐρου

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν ότι έχουν λάβει ενημέρωση από ...

X