Επιτυχημένη μπορούν να θεωρούν στον Οίκο Ψαθάρη την 24η δημοπρασία τους, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Μαΐου στη Λευκωσία.

Η δημοπρασία συγκέντρωσε συνολικό ποσό 195 χιλιάδων ευρώ από την πώληση συνολικά 75 έργων. Μερικά από αυτά, «κτυπήθηκαν» οκτώ και εννέα φορές πολλαπλασιάζοντας σε κάποες περιπτώσεις την αρχική τιμή εκτίμησης.

Η δημοπρασία έφερε επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα για συγκεκριμένα έργα και ζωγράφους: Κάσιαλος, Κάνθος και Μαλέας αποδείχθηκαν η χρυσή τριάδα ενώ πιο περιζήτητο αποδείχθηκε το έργο «Πρόδρομος» του Αδαμάντιου Διαμαντή.

Κάσιαλος αξίας 26 χιλιάδων ευρώ

Κορυφαίο έργο αναδείχθηκε το έργο του Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλου «Μάσκες της Σήκωσης» του οποίου η τιμή έφτασε τις €25.927. Το έργο (λάδι σε ξύλο, 65 x101 εκ.) ήταν το ακριβότερο απόκτημα της συλλογής με τιμή εκτίμησης €17.000 – 22.000.

Στο έργο κυριαρχεί ένα υπερφυσικό κίτρινο φως το οποίο δημιουργεί μια παράδοξη θρησκευτικότητα που το καθιστά μοναδικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον ως προς τη βαθύτερη ερμηνεία του. Παρουσιάστηκε στην έκθεση «Τρεις Κύπριοι Ναϊφ» που οργανώθηκε το 1978 στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξανδρου Σούτσου στην Αθήνα.

Το τοπίο του Τηλέμαχου Κάνθου «Σπίτια της Κάτω Γειτονιάς – Άλωνα» με τις έντονες κόκκινες φόρμες και το ιμπρεσιονιστικό με έντονα σεζανικά στοιχεία έργο του Κωνσταντίνου Μαλέα «Καλλιμάρμαρο – Αθήνα» αναδείχθηκαν δεύτερο και τρίτο ακριβότερο έργο αντίστοιχα συγκεντρώνοντας €10.606 το πρώτο και €9.428 το δεύτερο. Η τιμή εκτίμησης και για τα δύο έργα είχε καθοριστεί στις €8.000 – 13.000.

Κωνσταντίνου Μαλέα «Καλλιμάρμαρο – Αθήνα»Τηλέμαχου Κάνθου «Σπίτια της Κάτω Γειτονιάς – Άλωνα»

Το «Ζευγάρι» του Γιάννη Γαϊτη, έργο στο οποίο κυριαρχεί μια εξπρεσιονιστική νότα, απέφερε το ποσό των €5.892 με τιμή εκτίμησης €5.000 – 8.000.

Γιάννη Γαϊτη «Ζευγάρι»

Σύμφωνα με δηλώσεις του Νίκου Ψαθάρη, ιδρυτή και επικεφαλής του Οίκου Ψαθάρη, «το αποτέλεσμα της δημοπρασίας αλλά και σημαντικοί δείκτες όπως το ποσοστό αξίας δείχνουν ότι η αγορά βρίσκει πλέον τους ανοδικούς της ρυθμούς ενώ παραμένει σταθερή στις προτιμήσεις έργων παραδοσιακής ζωγραφικής, τοπιογραφίες και νεκρές φύσεις».

Η συλλογή έργων που δημοπρατήθηκε είχε στην πλειονότητα της έργα παραστατικής ζωγραφικής και παραδοσιακής τέχνης με σκηνές της υπαίθρου, τοπία και νεκρές φύσεις. Πολλά από τα έργα της συλλογής είναι των Στας Παράσχου, Τηλέμαχου Κάνθου, Στέλιου Βότση, Λευτέρη Οικονόμου, Χρήστου Φουκαρά, και Χάνθου Χατζησωτηρίου.

Τα περιζήτητα έργα

Η ακουαρέλλα «Πρόδρομος» του Αδαμάντιου Διαμαντή αναδείχθηκε ως το πλέον περιζήτητο έργο της δημοπρασίας συγκεντρώνοντας το ποσό των €5.303. Ο «Πρόδρομος» του Διαμαντή δέχθηκε συνολικά 15 κτυπήματα τριπλασιάζοντας την τιμή εκτίμησης που είχε καθοριστεί στα €1.500 – 2.000. Δεύτερο περιζήτητο έργο αναδείχθηκε η «Σταύρωση» του Φώτου Χατζησωτηρίου του οποίου η τιμή υπερδιπλασιάστηκε φθάνοντας στα €3.299 μετά από εννέα κτυπήματα. Η τιμή εκκίνησης του έργου είχε καθοριστεί στα €1.600 – 2.000.

Αδαμάντιου Διαμαντή «Πρόδρομος»

Περιζήτητα έργα αναδείχθηκαν επίσης η Μοιρασμένη Πόλη – Λευκωσία του Λευτέρη Οικονόμου και το έργο Κοπέλλα με Κύκνο του Ξάνθου Χατζησωτηρίου. Και τα δύο έργα δέχθηκαν από οκτώ κτυπήματα. Η Μοιρασμένη Πόλη του Οικονόμου απέφερε το ποσό των €3.535 με τιμή εκτίμησης €1.500 – 2.000 ενώ η Κοπέλλα με Κύκνο του Χατζησωτηρίου ξεπέρασε την τιμή εκτίμησης €1.200 – 1.700 αποφέροντας το ποσό των €2.239. Το έργο του Τηλέμαχου Κάνθου Βοσκός με αίγες στο κάμπο – απομεσήμερο, με τιμή εκτίμησης στα €3.800 – 5.000, κτυπήθηκε οκτώ φορές αποφέροντας το ποσό των €6.125

Τα ενδιαφέροντα έργα

Το αγοραστικό κοινό έδειξε ενδιαφέρον για το έργο του Ανδρέα Χαραλαμπίδη «Σπονδές» το οποίο με τιμή εκτίμησης €3.900 -5.500 πωλήθηκε για €4.949. Ανάλογο ενδιαφέρον σημειώθηκε για το «Αρχαϊκο» του Γιώργου Σκοτεινού το οποίο συγκέντρωσε το ποσό των €2.592 με τιμή εκκίνησης €1.500 – 2,000. Το ποτραίτο της Μαρία Νάταρ Αλεμονάκη, έργο του Οθωνα Γιαβόπουλου πωλήθηκε κοντά στην αρχική του τιμή €5,000 – 8,000 αποφέροντας το ποσό των €5.892 ενώ το Βουνό και Θάλασσα του Στας Παράσχου με τιμή εκτίμησης €2.800 – 5.000 απέφερε στον στον Οίκο Ψαθάρη το ποσό των €4.006.

Εργα που ξεχώρισαν ήταν ανάμεσα σε πολλά άλλα το «Παράθυρο στο Χωριό» του Ανδρέα Λαδόμματου το οποίο πωλήθηκε για €5.892 με τιμή εκτίμησης €5.700 – 7.000 και «Λουόμενοι» του Ανδρέα Κάραγιαν που πωλήθηκε για €3.299 με τιμή εκτίμησης €2.000 – 3.000.

Το γλυπτό του Αγγελου Μακρίδη «Ρωμύλος ο Μέγας» με τιμή εκτίμησης €3.000 – 5.000 απέφερε το ποσό των €3.535. Το «Τοπίο» του Ανδρέα Ασπρόφτα πωλήθηκε κοντά στην τιμή εκτίμησης €650 – 900 αποφέροντας στον Οίκο το ποσό των €1.060. Στην ίδια τάση κινήθηκε το έργο «Άγγελος» του Γιώργου Ερωτόκριτου αποφέροντας €1.532 με τιμή εκτίμησης €800 – 1.300.

+ Η επόμενη δημοπρασία του Οίκου Ψαθάρη προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2018.

Τα αποτελέσματα της δημοπρασία παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα: www.psatharis-auctions.com.cy

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Flesh Vs Spirit» από τον Γιώργο Πελλαπαϊσιώτη

Μετά την περσινή επιτυχία της έκθεσης του «Beyond Gender & Sexual Orientation» το Μάρτιο ...

Εργαστήρια για ενήλικες: Φίλοι δι’ Αλληλογραφίας

Μια κοινωνική δράση για ενήλικες, εμπνευσμένη από τρία έργα της προσωρινής έκθεσης Πενταδάκτυλος Contemporaries. ...

Meditations: Γλυπτά και χώροι στον φακό φωτογράφων του Magnum

Το κοινό σε Λεμεσό, Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί ...

O Filep Motwary εκθέτει στο Μουσείο Ζαμπέλα

Εκθεση με φωτογραφικό και δημοσιογραφικό υλικό από τον κόσμο της μόδας παρουσιάζει στο Μουσείο ...

Στιγμές της παλιάς Λευκωσίας στο φακό του Στέφανου Κουρατζή

«Ενταύθα» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που παρουσιάζει ο Στέφανος Κουρατζής στο Βιβλιοπωλείον ...

Ομαδική έκθεση «Be water again»

Την ομαδική έκθεση με τίτλο «Be water again» σε επιμέλεια των Πάνου Γιαννικόπουλου και ...

X