Τρεις παραγωγές ανεβαίνουν τον Μάιο στο Παλιό Ξυδάδικο, στο πλαίσιο του προγράμματος theYard.Residency.18, του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών.

Αρχή με την νέα παραγωγή της ομάδας Ενάκτ με το έργο «Πέτα στον αέρα». Θα ακολουθήσει η φιλοξενία της παραγωγής «Φαίδρα» με την Χριστίνα Κωνσταντίνου στον ομότιτλο ρόλο και τέλος η πειραματική παράσταση TBC με τους Minshin Yano, Kοραλλία Στεργίδη και Raphael Schulenburg.

Πέτα στον αέρα

Η νέα παραγωγή της θεατρικής ομάδας Ενάκτ έχει τίτλο «Πέτα στον αέρα» και πραγματοποιείται στις 8, 9, 10 και 11 Μαΐου.

Ένα τετράγωνο, δύο γυναικείες υπάρξεις και μια τρίτη αυθαίρετη ζωντανή ύπαρξη ύψους 1.87, βρίσκονται έρμαια μιας καταιγίδας πληροφοριών. Οι πληροφορίες στριφογυρίζουν άστοχα στον αέρα καθώς οι χαρακτήρες, άλλοτε συναγωνιστικά και άλλοτε ανταγωνιστικά, προσπαθούν να υπερβούν ο ένας τον άλλο.

Σκηνοθεσία, κείμενο, δραματουργία: enacttheatre | Παραγωγή: enacttheatre | Performers: Μαρίνα Μακρή, Έλενα Καλλινίκου | Εικαστική Επιμέλεια: Στέφανος Δρουσσιώτης | Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρίνος Χαραλάμπους | Μέντορας: Λία Χαράκη | Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Δημήτρης Χειμώνας | Βοηθός Παραγωγής: Εβίτα Ιωάννου | Σχεδιασμός αφίσας: Αλέξης Θεμιστοκλέους

+ 8, 9, 10, 11 Μαΐου στις 20:30 στο Παλιό Ξυδάδικο [Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός]. Εισιτήρια προς 12 ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 99 942966. 

ΦΑΙΔΡΑ του Γιάννη Ρίτσου

Η Χριστίνα Κωνσταντίνου συναντά τον Γιώργο Καλογήρου υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες των Αλέξανδρου Αχτάρ και Παναγιώτη Μπρατάκου, για να βουτήξουν μαζί στον ωκεανό της «Φαίδρας» του Γιάννη Ρίτσου και να εξερευνήσουν το αδιέξοδο του σαρκικού πάθους, τα όρια του παράνομου έρωτα, τα προσωπεία που φορούν οι άνθρωποι για να καταφέρουν να συγκρατήσουν τη νόμιμη κοινωνική τους εικόνα, την επιθυμία για μια ζωή όπως την ονειρευτήκαμε στα εφηβικά μας σεντόνια και τη λύπη για τα όνειρα που εγκλωβίστηκαν στην καθημερινότητα.

Η Φαίδρα είναι ερωτευμένη με τον Ιππόλυτο, παιδί του συζύγου της, Θησέα, από τον προηγούμενο γάμο του με μια γυναίκα που ήξερε να καβαλάει υπέροχα τα άλογα, αλλά δεν.. καβάλησε ποτέ τόσο υπέροχα τον Θησέα, ώστε να συνεχίσει να μοιράζεται το κρεβάτι μαζί του. Η Φαίδρα είναι ερωτευμένη με τον θετό της γιο. Τρελά ερωτευμένη. Πεθαίνει από έρωτα.
Εκείνος δεν το ξέρει. Η Φαίδρα είναι σίγουρη πως γνωρίζει πώς να τον κάνει να σπαρταράει από ηδονή στα χέρια της, αλλά δυστυχώς ο Ιππόλυτος έμοιασε στη μάνα του και αποφάσισε να αφιερωθεί στην παρθενία, στην ορειβασία και στο κυνήγι ζώων που δεν σκοτώνονται ποτέ, μιας και η ευαίσθητη φύση του καταλήγει να τα λυπάται.
Απόψε ο Θησέας θα αργήσει να επιστρέψει. Κάλεσε τον Ιππόλυτο. Του είπε πως θέλει να του μιλήσει για κάτι πολύ σημαντικό που τον αφορά. Πάρα πολύ σημαντικό. Και θα του μιλήσει.

Σκηνοθεσία, διαμόρφωση χώρου: Αλέξανδρος Αχτάρ και Παναγιώτης Μπρατάκος | Ενδυματολογία: Σωσάννα Τομάζου | Σχεδιασμός Φωτισμών: Σεσίλια Τσελεπίδη | Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αχτάρ | Αφίσα: Centurion Designs | Trailer: Αντώνης Φραγκούς | Προβολή & Επικοινωνία: Μύρω Χριστοδούλου | Παραγωγή: συμπαραγωγή των Αλέξανδρου Αχτάρ, Χριστίνας Κωνσταντίνου και Παναγιώτη Μπρατάκου | Ερμηνεύουν
Χριστίνα Κωνσταντίνου και ο μουσικός Γιώργος Καλογήρου

 

+ Πέμπτη 17 Μαΐου στις 20:30 στο Παλιό Ξυδάδικο. Εισιτήρια προς 12 ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 96 765505.

ΤΒC

Στις 30 Μαΐου θα δοθεί μια παράσταση με το έργο TBC, από τους Minshin Yano, Kοραλλία Στεργίδη και Raphael Schulenburg. Πρόκειται για νέους καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών που ως ομάδα φέρνουν μαζί διαφορετικές πρακτικές.

Το επερχόμενο project τους ξεκινά στην Κύπρο σαν μια πειραματική παράσταση που διερευνά τις αφηγήσεις που προκύπτουν όταν συναντιούνται οι πρακτικές τους: μια χορογραφία από ήδη υπαρκτούς μύθους που διαχωρίζονται σε tableaux και εκφράζουν μια προσπάθεια να επιλυθούν θέματα όπως οι πληροφορίες που έχουμε για τη φύση των δεινοσαύρων και πώς θα μπορούσε η πλάτη ενός να βουρτσίσει τις πατούσες της γάτας της Kλεοπάτρας.

Ερμηνεύουν οι Minshin Yano – Κοραλλία Στεργίδη – Raphael Schulenburg | Μέντορας: Αλέξης Βασιλείου

+ Στις 30 Μαΐου στις 20:00 στο Παλιό Ξυδάδικο. Εισιτήρια προς 3 ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 99 226742.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

ΧΟΤΖΑ’ s school -reloaded- από το Θέατρο Ειδεκανού

«Μαθήματα που όσο το σκέφτεσαι γελάς κι όσο γελάς το σκέφτεσαι» είναι η φράση ...

«Punctum II» σε ένα παλιό αρχοντικό σπίτι στη Λάρνακα

Μετά την sold out παράσταση Punctum το 2017 η δημιουργική πλατφόρμα Once In a ...

Δημoτικό Θέατρο Λευκωσίας: Εγκαίνια στις 18 Ιουνίου

Στις 18 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας. Τα εγκαίνια ήταν ...

«Η τρέλα του Γεώργιου ΙΙΙ»: ταυτόχρονη προβολή σε ΘΟΚ και Ριάλτο

Το θέατρο ΘΟΚ και Ριάλτο, παρουσιάζουν σε ταυτόχρονη προβολή το έργο «Η τρέλα του ...

Η Υρώ Μανέ στον ΘΟΚ για το έργο “Το Κέλύφος”

Ολοκληρώθηκε η διανομή για την νέα παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Το Κέλυφος της Κωνσταντίας Σωτηρίου, ...

Superimposition:Περφόρμανς στη βάση αρχιτεκτονικής σύνθεσης

Το Superimposition είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική ιδέα της διαστρωμάτωσης και αποτελεί για την ...

X