Ο φόβος φυλάει τα έρμα

Στον απόηχο του σκανδάλου της Cambridge Analytica, το facebook κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει ότι παραμένει αξιόπιστο. Πριν από λίγες μέρες γνωστοποίησε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 διέγραψε 837 εκατομμύρια αναρτήσεις τύπου spam, σχεδόν το 100% των οποίων διεγράφη προτού τις αναφέρει κάποιος χρήστης ως προβληματικές. Επίσης, διέγραψε περίπου 583 εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς που διέσπειραν τα spam. Οι περισσότεροι από αυτούς τους λογαριασμούς εντοπίσθηκαν και διαγράφηκαν μόλις μερικά λεπτά μετά τη δημιουργία τους. Είναι η πρώτη φορά που το facebook δημοσιοποίησε αναλυτικά στοιχεία για τα μέτρα που έχει πάρει με στόχο να “καθαρίσει” την πλατφόρμα του από περιεχόμενο βίας, σεξ, τρομοκρατικής προπαγάνδας, μίσους, spam κ.ά. Οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι 3% έως 4% των ενεργών λογαριασμών του δικτύου είναι “fake”.

Από τα 837 εκατομμύρια αναρτήσεις που διαγράφηκαν, τα 21 εκατομμύρια αφορούσαν σεξουαλική δραστηριότητα και γυμνές εικόνες ενηλίκων [το 96% έγινε αντιληπτό από την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης του facebook προτού επισημανθεί από άλλο χρήστη]. Περίπου οκτώ ανά 10.000 αναρτήσεις αφορούν γυμνό ή πορνογραφικό περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανονισμούς του δικτύου. Επίσης, διαγράφηκαν περίπου 3,5 εκατομμύρια αναρτήσεις που απεικονίζουν βίαιο περιεχόμενο [το 86% προτού αναφερθούν από άλλο χρήστη]. Περίπου 0,25% των συνολικών αναρτήσεων απεικονίζουν [όχι λεκτική] βία κάποιας μορφής. Ακόμη, διαγράφηκαν 2,5 εκατομμύρια αναρτήσεις μισαλλόδοξου λόγου [ομοφοβικού, ρατσιστικού κ.ά.], από τις οποίες μόνο το 38% είχαν εντοπισθεί εκ των προτέρων, καθώς σε αυτό το πεδίο η ανίχνευση από την τεχνητή νοημοσύνη τα πηγαίνει λιγότερο καλά μέχρι στιγμής, αν και έχει πετύχει αύξηση διαγραφών κατά 56% έναντι του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους. Οι διαγραφές αναρτήσεων τρομοκρατικής προπαγάνδας έφθασαν τα 1,9 εκατομμύρια [αύξηση κατά 73% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017] και σχεδόν όλες έγιναν αντιληπτές από την τεχνητή νοημοσύνη έγκαιρα.

Έχοντας κάνει περίπου 3.000 νέες προσλήψεις στην αρχή του 2018, το συνολικό προσωπικό του facebook που ασχολείται με την επιτήρηση των λογαριασμών και αναρτήσεων των χρηστών έχει φθάσει πια τα 7.500 άτομα. Ήταν σαφές από την αρχή ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο πιο σημαντικός, ωστόσο το facebook έπρεπε να αφήσει την κατάσταση να φτάσει σε αυτό το σημείο για να πάρει ουσιαστικά μέτρα. Δεν είναι όμως μόνο το facebook. Άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να αποφύγουν το παράδειγμά του και να προλάβουν αντί να τρέχουν να διορθώσουν. Το twitter, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι λαμβάνει πρόσθετα μέτρα εναντίον των “τρολ” που διαστρεβλώνουν τον δημόσιο διάλογο στην πλατφόρμα του, κάνοντας πλέον τις αναρτήσεις τους λιγότερο ορατές και πιο δύσκολα προσβάσιμες. Εδώ και μερικά χρόνια, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο ιδρύθηκε το 2006 και έγινε δημοφιλές χάρη στην ελευθεροστομία που επέτρεψε, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα των προβληματικών χρηστών που κάνουν συνεχώς επιθετικές αναρτήσεις κατά τρίτων, καθώς φοβάται ότι έτσι χάνει “πελάτες”. Πλέον θα αναζητά σήματα συμπεριφοράς με στόχο “να βελτιώσει την υγεία” των συζητήσεων μεταξύ των χρηστών του. Και οι λογαριασμοί που επιδεικνύουν ύποπτες συμπεριφορές θα είναι πια λιγότερο ορατοί στην πλατφόρμα.

Παραδείγματα ύποπτης συμπεριφοράς θα θεωρούνται οι λογαριασμοί που δεν επιβεβαιώνουν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδωσαν αρχικά, οι χρήστες που χρησιμοποιούν πολλούς λογαριασμούς ταυτόχρονα, οι χρήστες που κατ’ επανάληψη στέλνουν μηνύματα σε ανθρώπους που δεν είναι “ακόλουθοί” τους, καθώς και όσοι χρήστες παίρνουν μέρος σε συντονισμένες επιθέσεις εναντίον άλλου χρήστη. Τους επόμενους μήνες θα γίνουν και άλλες αλλαγές καθώς η εταιρεία αναζητά τρόπους για να κάνει πιο πολιτισμένο τον διάλογο στην πλατφόρμα της.

You May Also Like

Άι άι άι γιαααααααα

Βάλια Καϊμάκη valia@inrec.gr Τρίτη απόγευμα, 7.31. Είμαι συντονισμένη στο διαδίκτυο και περιμένω τις ανακοινώσεις ...

Ταλαιπωρίες μιας άλλης εποχής

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Έχω καθυστερήσει πολύ να στείλω το κείμενο στον «Πολίτη». Όλη ...

Επιτροπή και fake news

Στις 13 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις ψευδείς ειδήσεις ...

1-0 για τα δίκτυα

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Ο Ατζίτ Βαρανταράζ Πάι είναι ο 34ος επικεφαλής ...

Ενδιάμεσες και φέικ

Στις εκλογές του 2016, το μεγάλο θέμα ήταν τα “fake news”, πραγματικά ψευδείς ειδήσεις ...

YouTube αγάπη μου

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Τις περισσότερες φορές, όταν συζητάμε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ...

X