Πανίκος και Έλλη Παιονίδη: μια ζωή στις τέχνες και τα γράμματα

 • Τέσσερις χιλιάδες βιβλία, δύο χιλιάδες επιστολές, 1.500 φωτογραφίες από τις οποίες οι 1.200 με αφιέρωση: το πολύτιμο αρχείο του Πανίκου και της Έλλης Παιονίδη που περιλαμβάνει υπογεγραμμένα βιβλία και επιστολές από προσωπικότητες με τις οποίες οι δυο τους διατηρούσαν φιλική σχέση, ανάμεσά τους ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Λουί Αραγκόν, ο Γιεφτουσένκο, ο Γαβράς, ο Άρθουρ Πεν, η Έλλη Παππά και πολλοί άλλοι, περνά στα χέρια του Δήμου Λεμεσού με απόφασή τους.

  Εδώ και δύο χρόνια, τόσο το κοινό αρχείο όσο και τα προσωπικά αρχεία της Έλλης και του Πανίκου Παιονίδη καταγράφονται, ταξινομούνται, και πρόσφατα ξεκίνησε και η ψηφιοποίησή τους από το ΤΕΠΑΚ. Δωρίζοντας το αρχείο στον δήμο, το ζεύγος ζήτησε μόνο να παρουσιάζεται ως ενιαίο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα αναπτυχθεί πίσω από το κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. “Δεν μπορεί το αρχείο να χωριστεί. Βιβλία, επιστολές και φωτογραφίες είναι αλληλένδετα”, επισημαίνει η Έλλη Παιονίδη, η οποία καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια εργάζεται για την αρχειοθέτηση της ίδιας -επί της ουσίας- της ζωής της με τον Πανίκο Παιονίδη.

  Με την ευκαιρία της δωρεάς τους, ο Δήμος Λεμεσού πραγματοποιεί αύριο εκδήλωση στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού στις 19:30, όπου θα τιμηθούν τόσο με το αργυρό έμβλημα του δήμου όσο και με τιμητικό δίπλωμα από την πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Κύπρο. “Ο Πανίκος ήταν ο πρώτος Κύπριος που φοίτησε στη Βουλγαρία”, μας εξηγεί η κ. Παιονίδη. “Εκεί παντρευτήκαμε, εκεί ξεκίνησε η κοινή μας ζωή και το αρχείο μας, εκεί είχαμε τις πρώτες συναναστροφές με κορυφαίους συγγραφείς από όλο τον κόσμο”.

  Για τη ζωή και την προσφορά τους στα γράμματα και τον πολιτισμό θα μιλήσει ο Τάσος Α. Ανδρέου. Είσοδος ελεύθερη.

  Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Ποίηση και ζωγραφική: Ένας διάλογος

  Μια έκδοση δημιούργημα δύο πρωτοπόρων μορφών της σύγχρονης ιστορίας των γραμμάτων και των τεχνών ...

  Γυναίκες πρόσφυγες στον φακό της Marie Dorigny

  Hotspot Μόρια, Λέσβος, Ελλάδα. Ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων που φτάνουν κάθε μέρα στο ...

  Belief / Υπαίθρια έκθεση σε τέσσερις πόλεις

  Ο Ισραηλινός φωτογράφος εστιάζει με τον φακό του σε προσκυνητές στον Ναό του Παναγίου ...

  Κάτω τα χέρια από τη Cinecitta

  Τα πρώτα κινηματογραφικά στούντιο της Ευρώπης, η περίφημη Cinecitta, όπου γυρίστηκαν ταινίες από το ...

  ‘σπίτια καρφιά’

  Φωτογραφίες από πολέμους, διαδηλώσεις, κρανίου τόπους μετά από φυσικές καταστροφές, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ...

  Δεν είναι θέατρο σκιών

  Ειδική ομάδα δικανικών και αστυνομικών βρέθηκε στην Ίσλα Νέγκρα της Χιλής την Κυριακή, 7 ...

  X