Patrick Melrose: Ο Cumberbatch δίνει παράσταση

 • “Τα παράθυρα είναι άχρηστα, αν δεν μπορείς να πηδήξεις από αυτά”. Με αυτή την ατάκα, ο Patrick Melrose περιγράφει την αυτοκαταστροφική του ζωή που είναι βουτηγμένη στα ναρκωτικά, δείχνοντας πως δεν μπορεί να αντέξει άλλο την εξάρτησή του από τις ουσίες. Από την άλλη, ο Benedict Cumberbatch, που ζωντανεύει τον ήρωα μέσα από την ομώνυμη σειρά, φαίνεται να έχει πηδήξει από το παράθυρο της λογικής εδώ και για να μπορέσει να ερμηνεύσει αυτό τον ψυχοπαθή ήρωα. Και αυτό γιατί κάθε 45λεπτο της σειράς είναι μια πραγματική θεατρική παράσταση από τον ταλαντούχο ηθοποιό, που δείχνει πως δεν μπορεί να στιγματιστεί εύκολα επειδή υποδύθηκε έναν μυθικό ήρωα όπως ο “Sherlock Holmes”.

  Ο διάσημος ηθοποιός ενσαρκώνει έναν αριστοκρατικής καταγωγής καρδιοκατακτητή, τον Patrick Melrose, ο οποίος πραγματοποιεί το δικό του ταξίδι εμπειριών από την τραυματική παιδική του ηλικία, τον εθισμό του στο αλκοόλ και τις ψυχοτρόπες ουσίες, μέχρι την ανάρρωση και τη βίωση της πατρότητας στα πλαίσια μιας πιο ήρεμης οικογενειακής ζωής. Κάθε ένα από τα πέντε επεισόδια της σειράς τοποθετείται σε μια διαφορετική χρονική περίοδο της ζωής του ήρωα [ακολουθώντας τα ομώνυμα βιβλία], καλύπτοντας συνολικά ένα διάστημα 40 ετών, από τα νεανικά του χρόνια στη Νότια Γαλλία της δεκαετίας του ’60 μέχρι την Αγγλία στις αρχές του αιώνα που διανύουμε.

  Ο Patrick, ο οποίος έζησε μια ζωή που την όριζε κυρίως η βία, έχει μετατραπεί σε μια καρικατούρα που περιφέρεται και απλώς υποβάλλει στον εαυτό του πράγματα. Εξάρτηση από το αλκοόλ, από τα ναρκωτικά -κυρίως ηρωίνη- από τις φωνές μέσα στο κεφάλι του και συνολικά από τη ζωή του, που κι αυτή είναι εξαρτημένη στις αντιθέσεις, αφού από τη μια η επαγγελματική του ζωή λειτουργεί ως κάλυμμα για να μη μπει στο στόχαστρο, ενώ από την άλλη γουστάρει να ζει βουτηγμένος στην ηρωίνη, μη μπορώντας να απεξαρτηθεί τόσο εύκολα όσο νομίζει. Ένας ήρωας έτοιμος να υποταχθεί σε κάθε εθισμό, που ίσως στο τέλος να μην έχει σχέση με τις ουσίες, αλλά με την προσπάθειά του να τιμωρήσει τον εαυτό του για όλα όσα του συμβαίνουν.

  Όσοι έχετε δει “Sherlock Holmes”, ενδεχομένως να βρείτε κοινά στοιχεία στον τρόπο που κινείται ο ήρωας και σε αυτή τη σειρά. Τινάζει την κάπα του, μιλάει γρήγορα, και με το σπιντάτο μοντάζ ακόμη και η κάμερα αρνείται να ακολουθήσει τις σπασμωδικές του κινήσεις. Το βρετανικό φλέγμα και το σαρκαστικό χιούμορ του διάσημου ντετέκτιβ ταίριαξε γάντι στην προσωπικότητα του ηθοποιού, και τώρα ως “Patrick Melrose” καλείται να ξανασυναντήσει τον Βρετανό που βρίσκεται μέσα του, βάζοντας τους κρυφούς κανόνες της υψηλής κοινωνίας στο μικροσκόπιο. Για άλλη μια φορά, το υπόλοιπο καστ δίπλα του (Jennifer Jason Leigh, Hugo Weaving) μοιάζει τόσο “λίγο” για να ακολουθήσει τον all over the place ηθοποιό, τον οποίο σίγουρα είτε σου αρέσει να παρακολουθείς, είτε λατρεύεις να μισείς το πόσο μαεστρικά χειρίζεται μια σειρά. Κι όπως έχετε καταλάβει ανήκουμε και στις δύο κατηγορίες. Μια πραγματική παράσταση από τον ηθοποιό, ο οποίος σε βάζει στη διαδικασία να ξεχνάς ακόμη και την υπόθεση της σειράς που παίζει.

  • Μιχάλης Σταύρου

   Γεννήθηκε (1983), μπλα μπλα, σχολείο μπλα μπλα, πανεπιστήμιο για τα Μέσα Ενημέρωσης (Πάντειο) μπλα, μπλα, δημοσιογραφία σε τηλεόραση, sites, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο. Πλέον ενεργός «Πολίτης». Γράφει για όσα του αρέσουν και όσα τον εκνευρίζουν.

  You May Also Like

  Το μόνο σίγουρο με το Limetown είναι πως θα… την ακούσετε

  Δεν υπάρχει στόρι που να μην έχει γίνει στην τηλεόραση, δεν υπάρχει κάτι που ...

  Το Les Miserables του BBC είναι ο Μίτος του… Ουγκώ

  Έχει γίνει θεατρικό μιούζικαλ και το έχουμε δει άπειρες φορές, έχει μεταφερθεί σε μικρά ...

  Το The Stranger είναι μια… Safe επιλογή για να δεις

  «Αλήθεια σε γνωρίζω; Ξέρω ποια είσαι;» λέει ο Άνταμ στη σύζυγό του, η οποία ...

  Το “Homecoming” είναι ένα ταξίδι που πρέπει να ζήσεις

  Είναι ωραίο να βλέπεις μια σειρά με κακό μάτι επειδή κάποιος από τους συντελεστές ...

  Το “Miracle Workers” έχει τον… Θεό του

  Αυτό το σύμπαν, ο άλλος ο κόσμος, ο πέρα από αυτό, με όλα έχει ...

  Το μυθιστόρημα My brilliant friend έγινε σειράρα

  Έκανε αίσθηση από το πρώτο της μυθιστόρημα, ενώ όλοι έψαχναν να δουν ποια είναι ...

  X