Το Σάββατο, 12 Μαΐου, πραγματοποιείται η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου έργου του Δημήτρη Παπαϊωάννου για το θέατρο της Πίνα Μπάους, το περίφημο Χοροθέατρο του Βούπερταλ στη Γερμανία.

Πρόκειται για το πρώτο έργο άλλου χορογράφου που ανεβαίνει στο εν λόγω θέατρο από το 1973, καθώς όλα τα έργα που παρουσιάζονταν μέχρι τώρα εκεί έφεραν τη χορογραφική υπογραφή της Πίνα Μπάους [27 Ιουλίου 1940 – 30 Ιουνίου 2009].

Χρειάστηκε να περάσουν εννέα χρόνια από τον θάνατο της διάσημης χορογράφου, η οποία με τη δουλειά της άλλαξε την πορεία του σύγχρονου χορού διεθνώς, για να αποφασίσει το Χοροθέατρο του Βούπερταλ να εντάξει στο ρεπερτόριό του νέα έργα, άλλων χορογράφων.

Ο πρώτος που κλήθηκε να αναλάβει αυτό το «βάρος», ήταν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, μια από τις ηγετικές μορφές στον χώρο του σύγχρονου χορού στον διεθνή χώρο, σήμερα.

Το έργο που θα παρουσιάσει ο Παπαϊωάννου έχει τίτλο New Piece I, και αποτελεί συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, το Théâtre de la Ville του Παρισιού, το Sadler’s Wells του Λονδίνου και το Holland Festival του Αμστερνταμ. Μετά την πρεμιέρα στη Γερμανία και τις έξι παραστάσεις που θα ακολουθήσουν [στις 13, 15, 16, 18, 19 και 20 Μαΐου], η παραγωγή θα ταξιδέψει στα αντίστοιχα θέατρα σε Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία και Ολλανδία [πρώτος σταθμός η Ολλανδία τον Ιούνιο – δεν έχουν ανακοινωθεί ημερομηνίες για τις υπόλοιπες χώρες].

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δήλωσε πως «η πρώτη μου αντίδραση ήταν “Ελα τώρα!”. Αλλα γρήγορα κατάλαβα ότι αν η ζωή μου κάνει αυτό το δώρο κι εγώ δεν το δεχτώ, στο νεκροκρέβατό μου θα έλεγα: “Γιατί είπες όχι;”».

Είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Παπαϊωάννου χορογραφεί για λογαριασμό άλλου θιάσου. Όλες οι προηγούμενες δουλειές του ήταν δικές του παραγωγές.

Την ευθύνη επιλογής του Δημήτρη Παπαϊωάννου την είχε η νέα διευθύντρια (από πέρυσι τον Μάιο) του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ, Αντόλφ Μπίντερ. «Αναζητούσα ανθρώπους που δεν είναι χορογράφοι με την κλασική έννοια του όρου», είπε η ίδια στη «NYT», εξηγώντας πως ήθελε δημιουργούς που να συνδέονται με το DNA του συγκροτήματος και το πνεύμα της Πίνα Μπάους, χωρίς αναγκαστικά να μιμούνται το διακριτό της στιλ. «Καλλιτέχνες που να μπορούν να ερευνήσουν τι σημαίνει “χοροθέατρο” τον 21ο αιώνα. Ανθρώπους που να μην είναι κολλημένοι σε ένα είδος, αλλά να αγκαλιάζουν τα πάντα, θέατρο, φιλοσοφία, ζωγραφική, σινεμά».

Mετά τον Ελληνα χορογράφο, στις 2 Ιουνίου, τη σκυτάλη παραλαμβάνει ο 40χρονος Νορβηγός χορογράφος Αλαν Λουσιέν Ογεν με το δικό του «New Piece II». Αυτοί οι δύο ανέλαβαν να περάσουν το Χοροθέατρο του Βούπερταλ σε μια άλλη εποχή.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Θερμό χειροκρότημα για τον Δημήτρη Παπαϊωάννου

Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού απέσπασε το βράδυ Σαββάτου ο Δημήτρης Παπαϊωάννου για τη ...

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες δέχονται αιτήσεις για το Showcase Χορογραφίας Κύπρου του 2022

Προτού ακόμη πραγματοποιηθεί το 1ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου, τον Μάρτιο 2020, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ...

Φεστιβάλ Εν Κινήσει

Το πρόγραμμα Visibility επανέρχεται με το Φεστιβάλ Εν Κινήσει που διοργανώνεται από την Νέα ...

21ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου τον Ιούνιο

Από τις 11 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η 21η διοργάνωση του ...

«Have nothing to say» της Μιλένα Ugren Κούλας

«Τελικά όλα έχουν σχέση με το πως και τι λέμε στους άλλους και το ...

Κλέα Πιτσιλλίδου: «Οι τέχνες, ο τελευταίος τροχός της αμάξης»

Ως άδικη και εντελώς άτοπη χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Χορού Κύπρου την τροποποιητική πρόταση νόμου ...

X