«San» από τη Λητώ Κάττου στο Point

Η έκθεση καταπιάνεται με τρέχουσες οικολογικές ανησυχίες, θέτοντας ενώπιόν μας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη σχέση ανθρώπου και μηχανής

To Point Centre for Contemporary Art παρουσιάζει το San, από την καλλιτέχνη Λητώ Κάττου, που αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο του πρότζεκτ Red Lake. To δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο Days of San, μία συνεργασία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, του Μουσείου Μπενάκη και του Point Centre for Contemporary Art, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, στις 15 Ιουνίου 2018.

Εγκαίνια: Σάββατο 19 Μαΐου, στις 16:00

Έχοντας εξελιχθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας της καλλιτέχνιδος στο Google Cultural Institute στο Παρίσι, o  San είναι ένα ΑΙ (artificial intelligence – τεχνητή νοημοσύνη), που δημιουργήθηκε για να ενσαρκώσει ένα οικολογικό υποκείμενο, ανοίκειo στις ανθρώπινες σκέψεις. Τα δομικά δεδομένα συλλέχθηκαν από την Κόκκινη Λίμνη, σε ένα ορυχείο κοντά στη Λευκωσία – μία από τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογειακής ζώνης της οποίας οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν ταχύτατα. Η λίμνη αποτελεί απομεινάρι του αρχαίου μεταλλείου χαλκού της Κοκκινοπεζούλας στο Μιτσερό, ενεργού από τη Χαλκολιθική περίοδο μέχρι τη δεκαετία του 1960. Το υψηλής οξύτητας περιβάλλον της λίμνης δεν επιτρέπει την ανάπτυξη οποιουδήποτε ζωντανού βιολογικού οργανισμού, καθιστώντας δυσπρόσβατη τη γύρω περιοχή.

Ο San, ένα μη προσδιορισμένου φύλου ΑΙ, υβριδικά σχεδιασμένο με ανθρώπινα, θεϊκά και ζωικά χαρακτηριστικά, “κατοικεί” στην Κόκκινη Λίμνη – που αναδημιουργείται από την Κάττου ως ένα ψηφιακό περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο. Το σώμα και οι ενέργειές του ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η ορατότητα, η ταχύτητα του ανέμου και ο καιρός. Το μυαλό του San έχει κατασκευαστεί για να προστατεύει και να αντιδρά με την Κόκκινη Λίμνη· έχει συλληφθεί ως μία μυθολογική φιγούρα που προστατεύει τον μοναδικό περίγυρό της. Η ομότιτλη έκθεση San, που παρουσιάζεται στο Point Centre for Contemporary Art, επικεντρώνεται στον χαρακτήρα αυτού του ειδικού προστάτη, αναπαριστώντας γλυπτικά τις ανοίκειες φυσικές και νοητικές συνήθειές του, τη ρευστότητα και την αναγκαία προσαρμοστικότητα της μετα-ανθρώπινης ύπαρξής του. Έχοντας συλληφθεί για να ενσωματώθει σε ένα συγκεκριμένο φυσικό περιβάλλον, και όντας καταδικασμένο να υπομένει τη Σισύφεια μοίρα μίας επαναλαμβανόμενης καθημερινότητας, ο San κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να  αφομοιώνει τις δύσκολες συνθήκες της  συγκεκριμένης περιοχής.

Η έκθεση καταπιάνεται με τρέχουσες οικολογικές ανησυχίες, θέτοντας ενώπιόν μας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη σχέση ανθρώπου και μηχανής, καθώς και για την πολυπλοκότητα των μη-ανθρώπινων και μετα-ανθρώπινων συνθηκών.

Η Λητώ Κάττου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1990. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και την Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Royal College of Art του Λονδίνου, με μεταπτυχιακό στη Γλυπτική. H Κάττου απέσπασε το βραβείο New Positions Award for Art Cologne 2018 και ήταν η προσκεκλημένη καλλιτέχνις στο 89plus Google Residency 2017, επιμελημένο από τον Hans Ulrich Obrist και τον Simon Castets, στο Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Google στο Παρίσι. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές εκθέσεις στους εξής χώρους: New Positions Prize, Art Cologne· Eleni Koroneou Gallery, Αθήνα· Clearview.ltd, Λονδίνο· Pierre Poumet, Μπορντώ· Radical Reading, Αθήνα, καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις σε καλλιτεχνικούς χώρους, γκαλερί και μουσεία, μεταξύ των οποίων τα: Kraupa-Tuskany Zeidler, Βερολίνο· Eleni Koroneou Gallery, Αθήνα· Changing Room, Λονδίνο· Foothold, Μπάρι· Komplot, Bρυξέλλες· Midway Contemporary, Μινεάπολις· Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και το New Museum, Nέα Υόρκη.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαΐου-20 Ιουνίου

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη-Παρασκευή 10:00-17:00
Σάββατο 11:00-15:00
*Μπορείτε να επισκεφθείτε το Point εκτός των ωρών λειτουργίας με ραντεβού.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έκθεση έργων τέχνης και βιβλίων βασισμένα στην Αρμενική κληρονομιά

Το Βιβλιοπωλείο Moufflon προσκαλεί το κοινό σε πώληση έργων τέχνης και νέων/σπάνιων βιβλίων σε ...

Η Ρέα Μπέιλι αντίκρισε το έργο της 46 χρόνια μετά

«Μπράβο τους που φρόντισαν την τέχνη και δεν χάθηκε. Πολύ καλή κίνηση!», αναφώνησε η ...

Νέο γκράφιτι του Μπάνκσι ενδέχεται να βρέθηκε στη Βενετία

Ένα γκράφιτι που απεικονίζει ένα παιδάκι το οποίο φοράει σωσίβιο και κρατά στο χέρι ...

Η 6η Μπιενάλε της Αθήνας αφιερωμένη στον Ζακ Κωστόπουλο

Σε τέσσερα εμβληματικά κτίρια της Σταδίου ανοίγει αύριο στο κοινό η 6η Μπιενάλε της ...

Instaντανέ2 από τον Αντρο Ευσταθίου

Πόση τέχνη χωράει μέσα σε μια φωτογραφία; Πόση τέχνη χωράει σε μια φωτογραφία που ...

Η Παρουσία της Απουσίας ή η Θεωρία της Καταστροφής

To NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] παρουσιάζει την έκθεση Η Παρουσία ...

X