Τοποφιλία: Οικολογία, Τέχνη και το Κυπριακό Τοπίο

Το Φανερωμένης 70 προσκαλεί καλλιτέχνες, συγγραφείς, ερευνητές και δημιουργούς όλων των ειδών να συμμετέχουν στο τετραήμερο εργαστήριο:”Τοποφιλία: Οικολογία, Τέχνη και το Κυπριακό Τοπίο”, το οποίο συλλήφθηκε από την βασισμένη στο Βερολίνο συγγραφέα και επιμελήτρια Vanessa Oberin.

Ο όρος τοποφιλία, επινοημένος από τον γεωγράφο Γι- Φου Τουάν, αναφέρεται στο αίσθημα σύνδεσης με ένα τόπο- το συναισθηματικό ενδιάμεσο μεταξύ γεωγραφίας και ταυτότητας. Κεντρικό στην αντίληψη του τόπου είναι το τοπίο του, το οποίο με τη σειρά του σχηματίζεται από κοινωνικές αφηγήσεις, πολιτικές επιδιώξεις όσο και οικονομικές μεταχειρίσεις. Συγκεκριμένα, το Κυπριακό τοπίο είναι τόσο πόλος έλξης για τους επισκέπτες στο νησί όσο είναι παραδόξως υπό εξαφάνιση λόγω της επίδρασης του τουρισμού.

Η Λούσι Λίπαρντ γράφει “Αισθήσεις του τόπου, μια κατά συρροή ευαισθησία στο τόπο, είναι πολύτιμα κοινωνικά και πολιτιστικά εργαλεία, παρέχοντας πολύ αναγκαίες συνδέσεις σε αυτό που αποκαλούμε ‘φύση’ και, ενίοτε, σε κουλτούρες όχι δικές μας.” Στην καρδιά του εργαστηρίου είναι η ιδέα του αχώριστου των φεμινιστικών και οικολογικών ανησυχιών: Τι μπορούμε να μάθουμε από την σύνδεσή μας με ένα τόπο από την οικολογική- φεμινιστική θεωρία όσο και από υλικές συναντήσεις με το τοπίο του;

Στο σταυροδρόμι της οικολογίας, τέχνης και φεμινιστικής κριτικής, το εργαστηρι επιδιώκει να εξερευνήσει την έννοια της ‘αισθήσεως του τόπου’ μέσα από συλλογικές αναγνώσεις, περιπάτους στην φύση και προβολές ταινιών και να στηρίξει περαιτέρω την σύλληψη έργων τέχνης σε απόκριση στο πρόγραμμα του εργαστηρίου. Μια μεταγενέστερη έκδοση θα λειτουργήσει ως καταγραφή της περιγεγραμμένης προσπάθειας και των έργων που θα φέρει στο προσκήνιο.

Το εργαστήριο θα τρέξει από τις 29 Μαϊου μέχρι την 1 Ιουνίου στη Λευκωσία και είναι ανοιχτό σε ντόπιους καλλιτέχνες και όποιον ενδιαφέρεται να συνδέσει την πρακτική του με το αντικείμενο του θέματος. Περαιτέρω απαιτήσεις για συμμετοχή είναι η προθυμία για ανάγνωση ενός μικρού αριθμού παρεχόμενων κειμένων πάνω στο θέμα, για την συμμετοχή σε συζητήσεις στην Αγγλική γλώσσα και το να παρουσιάσει κανείς την προσωπική του δουλειά στο πλαίσιο του εργαστηρίου.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου θα τρέχει κάθε απόγευμα ξεκινώντας στις 4:00 μ.μ, οι εξορμήσεις θα γίνονται τα πρωινά (Τετ. + Παρ.). Τα τυπωμένα κείμενα όσο και το λεπτομερές πρόγραμμα θα δοθεί στους συμμετέχοντες πριν από το εργαστήριο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

*Τοποφιλία είναι το 20ο κεφάλαιο του συνεχιζόμενου προγράμματος Delivering Views του Phaneromenis 70. Μια έρευνα πάνω στην αίσθηση του ‘τόπου, το Delivering Views διανέμει εξατομικευμένες εμπειρίες της Κύπρου από ξένους και ντόπιους, μέσα από τις εικόνες και τα κείμενά τους. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.phaneromenis70.org.

Για να αιτηθείτε για το εργαστήριο, στείλετε μια σύντομη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και περιγραφή της πρακτικής σας στο phaneromenis70@gmail.com μέχρι τις 18 Μαϊου.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Αντανακλάσεις» στην Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά

Την πρώτη ατομική έκθεση της Sally Wolf με θέμα «Αντανακλάσεις», παρουσιάζει η Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά στη ...

Nursed in Darkness/A Place in the Sun

Ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου, κατά τη διάρκεια του μήνα Ιουλίου, πραγματοποιεί για τρίτη ...

«Nobody Deserves Less» έκθεση φωτογραφίας Παντελή Χατζημηνά

Το Εθνικό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια – Κύπρος, στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκό Δίκτυο ...

«Perfect Adventures»| Έκθεση του Alec Cumming

Η EDIT GALLERY στη Λεμεσό παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Alec Cumming στη ...

Η Μαρίζα Παρτζίλη πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια των Αποθηκών Παπαδάκη

Η Μαρίζα Παρτζίλη είναι η πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες ...

Hook

Γράφει η Έλενα Πάρπα Έχω την ανάγκη να μετατρέψω αυτό το κείμενο σε ένα ...

X