17ο Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο “Όψεις του Κόσμου”

19 - 21 Ιουλίου στο χωριό Σαλαμιού στην Πάφο
 • Το Animafest Κύπρου ετοιμάζει ξανά τις βαλίτσες του για να ταξιδέψει στα πιο όμορφα τοπία της κυπριακής υπαίθρου. Φέτος, ακολουθούμε τους δρόμους του κρασιού, περνάμε από τα χωριά της επαρχίας Λεμεσού, χαιρετάμε τη θάλασσα από ψηλά και καταλήγουμε στην κοινότητα της Σαλαμιού στην Πάφο. Ένας κρυμμένος θησαυρός, ανάμεσα σε καρυδιές, ροδιές και αμπέλια, ανοίγεται για ένα τριήμερο στους φίλους του σινεμά animation. Ο θερινός κινηματογράφος του χωριού ξαναζωντανεύει και κάθε δρομάκι κρύβει μια γιορτή. Ακόμα ένα καλοκαίρι που γιορτάζει την αγάπη για την τέχνη, την τέχνη για όλους.

  Για άλλη μια χρονιά, λοιπόν, θα μαζευτούμε για να παρακολουθήσουμε μια επιλογή από τις σημαντικότερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά animation από όλο τον κόσμο, να βραβεύσουμε τις καλύτερες και να συμμετέχουμε στα εργαστήρια, τις εκθέσεις, τις συναυλίες και τα αφιερώματα σε κορυφαίους animators. Κύριος φιλοξενούμενος της φετινής διοργάνωσης θα είναι ο βραβευμένος Ελβετός σκηνοθέτης ταινιών animation Georges Schwizgebel ως θα είναι μέλος της τριμελούς διεθνούς κριτικής επιτροπής. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιάσουμε μια έκθεση ρετροσπεκτίβα με σχέδια από τις ταινίες του και έναν μαραθώνιο προβολών όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ολοκληρωμένο το έργο του. Ο Schwizgebel, είναι και ο δημιουργός της φετινής μας αφίσας.

  Τη διεθνή κριτική επιτροπή απαρτίζουν άλλα δύο εξέχοντα μέλη της διεθνούς κοινότητας του animation: η Elise Labbe, επικεφαλής του Τμήματος Φεστιβάλ και Ανάπτυξης Κοινού, του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου του Καναδά (National Film Board of Canada) και ο Jean Luc Slock ιδρυτής του στούντιο παραγωγής Camera etc στο Βέλγιο, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα στούντιο δημιουργίας animation της Ευρώπης.

  Δύο επίσης εκλεκτοί προσκεκλημένοι ο Σέρβος Milos Tomic και η Ελβετικής καταγωγής Soetkin Verstegen θα παρουσιάσουν ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήρι stop motion animation χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά από τη φύση στο περιβαλλοντικό σχολείο της κοινότητας Σαλαμιού.

  BOOGIE

  Animafest: Μια μικρή ιστορία που έγινε μεγάλη

  Το Φεστιβάλ μας γεννήθηκε το 2002, στο χωριό Πλατανίστεια, στην αυλή της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή, το πρώτο μικρό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και λίγο αργότερα το πρώτο φεστιβάλ animation της Κύπρου. Έκτοτε παραμένει πιστό στην αποκέντρωση, δημιουργώντας μια μοναδική αλληλεπίδραση νέων ανθρώπων από τα αστικά κέντρα και τα χωριά που το φιλοξενούν. Το στοιχείο αυτό έχει ενσωματωθεί στη φυσιογνωμία του Φεστιβάλ, αντικατοπτρίζοντας και τη μοναδικότητα του στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου.

  CYCLIST

  Μέσα από τα χρόνια το Φεστιβάλ εξελίχθηκε και αναδιπλώθηκε διευρύνοντας συνεχώς το διεθνή χαρακτήρα του. Το φεστιβάλ μας στην Κύπρο αγκαλιάστηκε θερμά από τον διεθνή χώρο δημιουργώντας σημαντικούς φίλους και συνεργάτες από την φεστιβαλική κοινότητα του Animation. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εθνικά κέντρα του διεθνούς Οργανισμού Animation της ASIFA σε περισσότερες από 40 χώρες, το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Ottawa στον Καναδά και το Animation World Network, το Διεθνές Φεστιβάλ animation της Σλοβενίας ANIMATEKA, το φεστιβάλ GLAS στο Berkley της Αμερικής, το φημισμένο National Film Board of Canada, τα ιστορικά σημαντικά σε παράδοση Φεστιβάλ της Κροατίας ANIMAFEST ZAGREB, το διεθνές φεστιβάλ animation της Hiroshima κ.α.

  Η αποστολή μας παραμένει όλα αυτά τα χρόνια σταθερή: να παρουσιάζουμε στο κυπριακό κοινό, τις καλύτερες ταινίες animation από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας πάντα την κυπριακή οπτική σαν κριτικό φίλτρο. Αισιοδοξούμε πως έτσι θα τροφοδοτούμε με έμπνευση τους Κύπριους δημιουργούς, ώστε να αξιοποιήσουν τη δύναμη που τους παρέχει το κινηματογραφικό αυτό μέσο.

  Το Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο Όψεις του Κόσμου συνδιοργανώνεται από τον μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Όψεις του Κόσμου» και το «Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή» μαζί με την κοινότητα Σαλαμιού και με την υποστήριξη του «Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Οργανισμού Animation της ASIFA» (ΑΣΙΦΑ Κύπρου), Τα βραβεία του Διεθνούς και Κυπριακού Διαγωνιστικού χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

  Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και συνεχής ενημέρωση για το Φεστιβάλ θα αναρτάται στην ιστοσελίδα μας www.animafest.com.cy. Για άμεση ενημέρωση και επικοινωνία, κάντε like στο Facebook/Animafest Cyprus.

  Επίσημος Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

   

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Glyn Hughes 1931-2014 : Αναδρομική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών

  Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ...

  Η θεατρική ομάδα Φρέαρ στο Φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου

  Χτίζοντας μια παράσταση γύρω από την ιδέα των “παραμελημένων πτυχών της καθημερινότητας”, η θεατρική ...

  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 35η

  Της Κυριακής Κώστα/Εικαστικός Κώστας Καρυωτάκης  “Διάκος” Μέρα τ’ Απρίλη... ….Τ’ άνθη ευωδούσαν. Κι είπε ...

  Πάρε κι εσύ μια στερλίνα, Πολ ΜακΚάρτνεϊ παιδί μου

  Μόλις μία λίρα αγγλίας ήταν η αμοιβή του σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ και άλλων αστεριών ...

  Ξεκινούν εργασίες συντήρησης του Αρμενομονάστηρου

  Την έναρξη των εργασιών συντήρησης του Αρμενομονάστηρου, ένα από τα σημαντικότερα και πιο όμορφα ...

  Εγκαινιάζεται το Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ

  Ύστερα από τουλάχιστον πέντε χρόνια εργασιών, εγκαινιάζεται στις 14 Δεκεμβρίου το Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, στη ...

  X