Αυτός που ξεπουλούσε όνειρα

Ένα Ερωτικό Παραμύθι
Της Λίλης Λαμπρέλλη
Εκδόσεις Πατάκη

Στα μονοπάτια των παραμυθιών οι ιστορίες είναι πέρα για πέρα αληθινές, όμως δεν ζούνε στον ορατό κόσμο, γίνονται ορατές μονάχα όταν κάποιος τις λέει με την καρδιά του και μονάχα την ώρα που τις λέει. Ύστερα, πετάνε και ψάχνουν άλλον να τις πει με την καρδιά του και να τις ζωντανέψει. Τα παραμύθια μοιάζουν με αγγέλους που μεταφέρουν φως κι αυτό το φως φωτίζει αλήθειες που κρύβονται στο χώμα και στο θαλασσινό νερό και στον θάνατο και στα όνειρα.

Λίλη Λαμπρέλλη, μια αγαπημένη παραμυθού… μεγαλωμένη με το κλασικό “Χίλιες και μια νύχτες” να ακολουθεί τη Σεχραζάτ και τον Αλί Μπαμπά. Χαλίφηδες που βρίσκουν την ανθρωπιά τους μέσα από την αγάπη μιας γυναίκας, τζίνι που ξεπηδούν από λυχνάρια για να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία, φτωχοί ράφτες που στέφονται σουλτάνοι, σπηλιές γεμάτες θησαυρούς, τρομεροί γίγαντες, υπερφυσικά πουλιά, ιπτάμενα χαλιά, παλάτια και χαρέμια ανείπωτης χλιδής, καραβάνια, βασίλεια με αλλόκοτα έθιμα… και κάπου μέσα σε όλα αυτά έρχεται η συγκυρία: “Είχα την τύχη να παρακολουθήσω τον Μάρτιο του 1998 ένα σεμινάριο αφήγησης του Ανρί Γκουγκώ. Αυτό άλλαξε τη ζωή μου. Βούτηξα στα βαθιά του ωκεανού των παραμυθιών και ακόμα δεν έχω ανέβει για να πάρω ανάσα”, εξομολογείται η ίδια.
“Ήρεμη δύναμη” την ονόμασα όταν την πρωτοσυνάντησα τον περασμένο Νοέμβριο και μάγεψε το κοινό με την αφήγησή της. Ένα πολύ μικρό κομμάτι διήγησης, αλλά αρκετό για να μην κουνηθεί κανένας από τη θέση του, να κρέμονται όλοι κυριολεκτικά από τα χείλη της και να εύχεσαι να μην σταματήσει!

Το παραμύθι μέσα από τα μάτια της

“Όλα μου τα βιβλία [ακόμα και τα βιβλία για παιδιά] μιλάνε για αναζήτηση. Όλα μιλάνε για μεγάλωμα – ακόμα κι αυτά που είναι για ‘μεγάλους’. Όλα μιλάνε για ενσυναίσθηση, δηλαδή για την ικανότητα να μπορείς να μπεις στη θέση του άλλου. Οι ήρωές μου είναι μοναχικοί, αλλά πάντα συναντούν τη φιλία ή την αγάπη – δηλαδή όλα μιλάνε για σχέση”. Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο στο μικρού σχήματος βιβλίο “Αυτός που ξεπουλούσε όνειρα”, ένα ερωτικό παραμύθι που στο κουκούτσι του βρίσκεται μια ιστορία από την προφορική παράδοση των σούφι. Μιλάει για την αναζήτηση του εαυτού μας μέσα από τη σχέση με τον άλλον. Μιλάει για εμπιστοσύνη στη ζωή και για αντοχή. Πάνω απ’ όλα, μιλάει για την αγάπη που είναι άνευ όρων, άνευ ορίων και αμοιβαία. Την ενήλικη αγάπη. Δηλαδή την αγάπη που ωρίμασε, που δοκιμάστηκε μέσα από τη συνεχή αναζήτηση του ενός μέσα από τον άλλο, μέσα από μια παράλληλη πορεία γνώσης του εαυτού. Μιλάει για όνειρα. Αξίζουν όλα να τα κρατάμε φυλαχτό; Άραγε αυτά που αξίζουν κι είναι γεμάτα φως, μήπως είναι ένας δρόμος, ένας τρόπος να ανταμώσουμε την κυρά της ψυχής μας που περιμένει; Μοιάζουν να είναι τρία τα πρόσωπα του παραμυθιού: Δύο ονειροπόλοι. Ο ένας κουράστηκε και ξεπουλάει τα όνειρά του. Ο άλλος αντέχει και τα ακολουθεί. Μια βασιλοπούλα που περιμένει -χρόνια περιμένει- να ακούσει τη σωστή λέξη. Είναι όμως τρία τα πρόσωπα; Μήπως είναι δύο [το ζευγάρι]; Μήπως είναι ένα [ο αναζητητής, δηλαδή ο καθένας μας;]

Πάντως, το παραμύθι μάς οδηγεί να αναρωτηθούμε μήπως ο γέρος δεν ξεπούλησε όνειρα, αλλά πέταξε από πάνω του σκουπίδια ματαιότητας. Μήπως λοιπόν ξεφορτώθηκε σκουπίδια κι ανάλαφρος έδωσε τη σκυτάλη στον νεαρό; [που θα μπορούσε να είναι ο ίδιος άνθρωπος] …

Όποια κι αν είναι η κάθε προσωπική ερμηνεία, είναι ένα παραμύθι για την ομορφιά της ζωής παρά την ασχήμια στο παζάρι του κόσμου. Πάνω απ’ όλα, είναι μια αφήγηση για τη δύναμη εκείνων που έχουν τη χάρη να ονειρεύονται… γιατί όταν ονειρεύεσαι όλα μπορούν να συμβούν!

You May Also Like

Ημερίδα για τον Δώρο Λοΐζου

Σαράντα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του ποιητή Δώρου Λοΐζου συμπληρώνονται στις 30 Αυγούστου ...

Ευγνωμοσύνη

Oliver Sacks Εκδόσεις Πατάκης “Είναι η µοίρα κάθε ανθρώπου”, γράφει ο Σακς, “να είναι ...

Ο “Παπα-Νάρκισσος”. Ένα βαθιά ανθρώπινο διήγημα

Το όνομα του Δημήτριου Βικέλα -ο οποίος απεβίωσε τον Ιούλιο του 1908- συνδέθηκε περισσότερο ...

Κύπριες λογοτέχνιδες βραβεύτηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας στη Γαλλία

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Biscarrosse (νοτιοδυτική Γαλλία) ...

Επανέναρξη των διαλέξεων του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής

«Τάσεις και αναζητήσεις στην ποίηση της Γενιάς της εισβολής» είναι το θέμα της σειράς ...

Νύχτα με πέντε φεγγάρια

Του Μίμη Ανδρουλάκη Εκδόσεις Πατάκη Η ιστορία και η πολιτική έχουν τον πρώτο λόγο ...

X