Διεθνής διάκριση για φοιτήτριες Πανεπιστημίου Κύπρου

Μέσα από τις τέσσερις θεματικές που προτείνει ο διαγωνισμός, πέντε φοιτήτριες του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών διακρίθηκαν σε τρεις θεματικές

Πέντε βραβεία εξασφάλισαν φοιτήτριες του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου που συμμετείχαν στον παγκόσμιο Διαγωνισμό Προώθησης της Γαλλικής Γλώσσας, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος AMOΠA Γαλλίας (AMOPA FRANCE) στον οποίο συμμετείχαν 15 χώρες.

Ανακοίνωση του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρει ότι κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Μελών του Τάγματος Ακαδημαϊκού Φοίνικα Κύπρου (AMOPA CHYPRE) προτείνει στους Καθηγητές Γαλλικών, να ενθαρρύνουν τους  φοιτητές τους να συμμετέχουν στον εν λόγω διαγωνισμό, ο οποίος διεξάγεται κάθε χρόνο στη Γαλλία και σε αυτόν λαμβάνουν μέρος νέοι από όλο τον κόσμο. Ο σκοπός είναι αφενός να αναδειχθούν νέοι με λογοτεχνικά ταλέντα και αφετέρου να αναπτυχθεί ο προβληματισμός γύρω από το θέμα της  ευρωπαϊκής συνείδησης.

Μέσα από τις τέσσερις θεματικές που προτείνει ο διαγωνισμός, πέντε φοιτήτριες του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών διακρίθηκαν σε τρεις θεματικές. Συγκεκριμένα, η πρωτοετής φοιτήτρια, Άντρια Σωφρονίου απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «ποίηση» (Prix de la Jeune Poésie), η τεταρτοετής φοιτήτρια Ζωή Χριστοφίνη απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «νουβέλα» (Prix Maupassant de la Jeune Nouvelle). Τα τρία βραβεία στην κατηγορία «Ευρώπη» (Nous, l`Europe) απέσπασαν οι, τριτοετής φοιτήτρια Μαριάννα Θεοχάρους, η τεταρτοετής φοιτήτρια Βάνα Πέτρου, και η επίσης τεταρτοετής φοιτήτρια Μαρία Τζουβελέκα.

Η τελετή βράβευσης των φοιτητών που εξασφάλισαν το 1ο βραβείο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 31 Μαΐου 2018. Oι φοιτήτριες παρέλαβαν το βραβείο τους από τον Πρέσβη της Κύπρου στο Παρίσι, Παντιά Ηλιάδη. Οι φοιτήτριες του βραβείου στην κατηγορία «Ευρώπη» πραγματοποίησαν τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Στρασβούργο και στην πόλη Μπεζανσόν (από τις 28-31 Μαΐου 2018) όπου, μεταξύ άλλων, επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Γιάννης Η. Ιωάννου συνεχάρη τις διακριθείσες φοιτήτριες καθώς και τον σύνδεσμο AMOPA Κύπρου για τη συνεργασία.

Ο Σύνδεσμος «AMOPA» ιδρύθηκε το 1962 και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της  Γαλλικής Δημοκρατίας, του Υπουργού Παιδείας της Γαλλίας και του Καγκελαρίου της Λεγεώνας της Τιμής. Σκοπός του Συνδέσμου είναι η διάδοση της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού μέσω πολύμορφου πνευματικού και ανθρωπιστικού έργου. Αποτελείται δε από τις προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί με το  Παράσημο του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

Ο Σύνδεσμος ΑΜΟΠΑ-ΚΥΠΡΟΥ ιδρύθηκε το 2006 και είναι μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου «AMOPA».

Πηγή: ΚΥΠΕ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Δον Κιχώτης από τα Μπολσόι στο K Cineplex

Το γνωστό έργο του Θερβάντες «Δον Κιχώτης» ανεβαίνει σε μια νέα παραγωγή από το ...

Το Λεβέντειο μειώνει τις ώρες λειτουργίας του

Μόλις δόθηκε προς δημοσιότητα η αφίσα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, με τον τίτλο ...

Μυρσίνη Αριστείδου | Για τη βράβευση στην Μπερλινάλε

Η Μυρσίνη Αριστείδου απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους του τμήματος Berlinale ...

Ζητείται intern στο Point Centre for Contemporary Art

Το Point Centre for Contemporary Art ανακοινώνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πραγματοποίηση μη αμειβόμενης ...

Tom Waits και Stones μαζί επί σκηνής

Οι Rolling Stones είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι οι πιθανότητες εκπλήξεων κατά τη διάρκεια ...

Έκθεση «Ηρωίδες της Κύπρου» στο Τεχνόπολις 20

Η έκθεση με τίτλο «Ηρωίδες της Κύπρου» αποτελεί μια συλλογή από πορτρέτα και ιστορίες ...

X