Διεθνής διάκριση για Κύπριο σκηνοθέτη όπερας

Στη κατηγορία «Συνολικά Καλύτερη Παραγωγή  Όπερας» βραβεύτηκε η παράσταση  «Capriccio»  , έμπνευσης και σκηνοθεσίας του Αντώνη Πηλαβάκη

Πριν λίγες  μέρες ανακοινώθηκαν τα βραβεία Austrian Music Theatre Awards 2018 (Βραβεία Λυρικού Θεάτρου Αυστρίας  2018).  Ο θεσμός αυτός, στην Αυστρία,  ισοδυναμεί με Όσκαρ θεάτρου.  Το βραβείο απονέμεται σε δεκαοκτώ κατηγορίες  καλλιτεχνών ξεκινώντας  από νεαρό/η ανερχόμενο/η σολίστα μέχρι και για έργο ζωής.

Στη κατηγορία «Συνολικά Καλύτερη Παραγωγή  Όπερας» βραβεύτηκε η παράσταση  «Capriccio»  (Richard Strauss) από το θέατρο Tiroler Landestheater. Τόσο η έμπνευση όσο  και η όλη σκηνοθεσία της παραγωγής ανήκει στον Κύπριο Αντώνη Πηλαβάκη.

Για τον Πηλαβάκη, η αναγνώριση αυτή είναι το επιστέγασμα μιας σειράς διακρίσεων όπως το Echo Klassik Award 2012 (Ευρωπαϊκό ισάξιο με το Βρετανικό  Grammy) και το German Record Award 2011 και οι δύο για την ψηφιακή παραγωγή της όπερας  “The Ring” του Richard Wagner που οι κριτικοί έκριναν  σαν την  πιο ‘επιτυχημένη και καινοτόμα παραγωγή των τελευταίων χρόνων’ .

Ο Αντώνης  Πηλαβάκης  γεννήθηκε στη Λεμεσό, μεγάλωσε στη Γαλλία και τώρα ζει στη Κολωνία.  Νωρίς φάνηκε το ταλέντο του.  Στα είκοσι του, το 1983, ανέβασε στο Μόντε Κάρλο την όπερα “La Serva Padrona” του Pergolesi . Αμέσως μετά  ακολούθησε υποτροφία από το Ίδρυμα ‘Princess Grace of Monaco’ για σπουδές στη Διεύθυνση Σκηνής στη περίφημη σχολή  The Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου, από όπου απεφοίτησε το 1986.

Έκτοτε  ο Αντώνης  Πηλαβάκης  συνεργάστηκε με την ‘Οπερα της Βόννης, 1987-92, και την Όπερα της Κολωνίας, 1992-95. Από το 1996 εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας σκηνοθέτης όπερας.  ‘Έχει σκηνοθετήσει  ογδονταέξη παραστάσεις όπερας διεθνώς  – μεταξύ   άλλων και τη παγκόσμια πρεμιέρα της  αναδομημένης  όπερας  ‘Gustavo III’ του Verdi στo Γκετεμπόργκ  της Σουηδίας,  το 2002, και τη Γερμανική πρεμιέρα του ιδίου έργου στο Νταμστάντ, 2004.

Το 2015, σκηνοθέτησε τη παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας ‘The Ghost of Canterville’ του Gordon Getty’s στη Λειψία.  Επίσης τον ίδιο χρόνο ανέβασε  το “Capriccio” του Richard Strauss για τα 350 χρόνια του θεάτρου Hofkapelle Meiningen.  Για τη σαιζόν 2016-17 σκηνοθέτησε τον “Eugen Onegin”  του Tchaikovsky στο Κέντρο Χάρπα της Ισλανδικής Όπερας στο Ρεϊκιάβικ,  όπως επίσης και  ‘Cinq Mars’ του Gounod για την Όπερα της Λειψίας.  Το 2017 σκηνοθέτησε το “Capriccio” του Richard Strauss στο Ίνσμπρουκ της  Γερμανίας, που είναι και το έργο που βραβεύτηκε από το θεσμό  Austrian Music Theatre Awards 2018 (Βραβεία Λυρικού Θεάτρου Αυστρίας  2018) παρόλο τον σκληρό ανταγωνισμό από της  οπερατικές σκηνές the Volksoper και Stadtheater  της Βιέννης και Klagenfurt.

Με τον Πηλαβάκη ασχολήθηκαν πολλοί κριτικοί όπερας όπως ο L.N. Jurgen Feldhoff  της έκδοσης Lubecken Nachrichater που έγραψε ‘ σπάνια ένας σκηνοθέτης καταφέρνει να μεταφέρει τη μουσική σε εικόνα και κίνηση τόσο τέλεια όσο ο Πηλαβάκης’.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Ο υπέροχος κύριος Μάνος»

Ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή με επίκεντρο τα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου ...

Το Avopolis έγραψε για τη συναυλία του Trio Tekke στην Αθήνα

Με μια κριτική για την οποία θα πρέπει να νιώθουν πολύ ευχαριστημένοι επιστρέφουν οι ...

Το AfroBanana Republic Festival επιστρέφει

Το τριήμερο μουσικό φεστιβάλ AfroBanana Republic Festival επιστρέφει και φέτος στις 20, 21 και 22 ...

Κύπρια με θέατρο, μουσική και χορό

Στο 13%-14% ήταν την περασμένη βδομάδα το επίπεδο προπώλησης εισιτηρίων για τις παραστάσεις του ...

Ο Μάριος Φραγκούλης ερμηνεύει για τη «Μεγάλη Ελλάδα»

Ο σπουδαίος τενόρος Μάριος Φραγκούλης έρχεται στην Κύπρο για δύο μεγάλες συναυλίες σε Λεμεσό ...

PENYA: Αφρο-κουβανικές μελωδίες στην πρίζα

Οι Penya είναι ένα ηλεκτρονικό κουαρτέτο από το Λονδίνο με κύριο όργανο τα κρουστά. ...

X