Με μια συναυλία του Κώστα Μακεδόνα και της Ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας ξεκινά το φετινό Faneromeni 18, η διοργάνωση που έγινε καλοκαιρινός θεσμός για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου.

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ τεχνών Faneromeni 18 δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη, ανακοινώθηκε όμως η πρώτη συναυλία που θα γίνει στις 7 Ιουνίου και θα φέρει τα χρώματα της Μεσογείου στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος στην παλιά Λευκωσία.

Εμφαση στη μουσική

Όπως πληροφορούμαστε, φέτος στο φεστιβάλ η έμφαση θα δοθεί κυρίως στη μουσική με συναυλίες από ήδη καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό και σε προβολές ταινιών.

Δύο συναυλίες έχουν γίνει γνωστές: Στις 12 Ιουλίου θα δώσουν μια συναυλία η κυπριακής καταγωγής υψίφωνος Βιβιάννα Γιαννάκη με τον Αργεντινοϊταλό μουσικό Mariano Gil ενώ στις 19 Ιουλίου θα δοθεί μια συναυλία με τίτλο «Γυναίκες της Μεσογείου» όπου η Βασιλική Αναστασίου φέρνει μαζί το σόλο πρότζεκτ της Amalgamation Project και την a capella γυναικεία χορωδία amalgamation choir.

Η πρώτη συναυλία στις 7 Ιουνίου

Η συναυλία έχει τίτλο «Μια θάλασσα τραγούδια» και αφορά μουσικές παραδόσεις χωρών της Μεσογείου, τραγούδια που πέρασαν από γενιά σε γενιά, που στιγμάτισαν, που πια σπάνια ακούγονται αλλά μας είναι οικεία και άλλα που είναι κομμάτι των αναμνήσεών μας.

Η Ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό ένα αμάλγαμα των μουσικών αλλά και των τραγουδιών των Ελλήνων, συνδέοντάς τα με αυτά των υπολοίπων λαών της Μεσογείου, αποδεικνύοντας πως η μουσική είναι η κοινή γλώσσα των λαών. Το πρόγραμμα της Ορχήστρας περιλαμβάνει μουσικές από την Ανατολή και τα Βαλκάνια μέχρι τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και τα φάδος της Πορτογαλίας.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Κώστας Μακεδόνας, Ασπασία Στρατηγού, Απόστολος Μόσιος.

+ Την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 στις 21:00 στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου [Φανερωμένης 86-90, παλιά Λευκωσία]. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ.  22128157. Τα βράδια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ Faneromeni 18, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Γλαύκος Κοντεμενιώτης στην Αξιοθέα

Εντατικές πρόβες λίγο πριν τη συναυλία στην Αξιοθέα, στις 7 Σεπτεμβρίου. Ο Γλαύκος Κοντεμενιώτης, ...

Πέθανε ο Dr. John, γίγαντας της μουσικής σκηνής της Νέας Ορλεάνης

Ένας γίγαντας της μουσικής σκηνής της Νέας Ορλεάνης, ο Dr. John, κάτοχος έξι βραβείων Γκράμι, που ...

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις «Νύχτες Καλοκαιριού 2020»

Ο Δήμος Λευκωσίας δέχεται προτάσεις από καλλιτεχνικά σχήματα (μουσικά, χορευτικά, θεατρικά κ.ά.) για τις ...

Odysseas Toumazou Trio στις “Μουσικές του Κόσμου”

Το Odysseas Toumazou Trio είναι ένα σχήμα που δημιουργήθηκε στην Κύπρο από τον κιθαρίστα ...

A week at the village: ένα ντοκιμαντέρ για το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος 2019

Ένα ντοκιμαντέρ για το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος 2019 «ανέβηκε» σήμερα στο κανάλι της Louvana ...

Το μουσικό σχήμα «Sol Aurorae» στο Τεχνόπολις 20

Επηρεασμένο από τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου και της Ανατολής, το σχήμα «Sol Aurorae» ...

X