Η Γυναίκα µε τα κόκκινα µαλλιά

Η Γυναίκα µε τα κόκκινα μαλλιά
Ορχάν Παμούκ
Εκδόσεις Πατάκης

Ο προοδευτικός διανοούμενος Παμούκ τιμήθηκε το 2006 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας με το σκεπτικό: “αναζητώντας την ψυχή της γενέθλιας πόλης του, ανακάλυψε καινούργια σύμβολα για τη σύγκρουση και τη συνύφανση των πολιτισμών”. Καθιστώντας τον έτσι πολυβραβευμένο συγγραφέα-σύμβολο αντίδρασης και πνευματικότητας, ενάντια στο πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο της Τουρκίας, αγγίζοντας στερεότυπα και ταμπού, κάνοντάς τον παγκόσμια γνωστό, αλλά και δίνοντάς του τη δυνατότητα να μπορεί να θίξει πιο εύκολα θέματα δημοκρατικότητας στην Τουρκία, χωρίς να φοβάται πια τόσο πολύ τις απειλές που δέχεται για τη ζωή του από τους εξτρεμιστές.

Στην άλλη όψη του νομίσματος δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει τη μεταμόρφωση του νομπελίστα συγγραφέα από “μαύρο πρόβατο” της Τουρκίας, σε καλό χαρτί μιας χώρας που μόλις πριν από λίγα χρόνια τον έστελνε στα δικαστήρια. Με ένα Νόμπελ στην κατοχή του αναμφίβολα περνά στους αθανάτους της Ιστορίας της Λογοτεχνίας.
Με την ικανότητά του να διηγείται τις ιστορίες του σαν να είναι ιστορίες των άλλων και να διηγείται τις ιστορίες των άλλων σαν να είναι δικές του, οπωσδήποτε οι αναγνώστες δεν θα τον ξεχάσουν, έτσι και το τελευταίο αριστούργημά του “Η Γυναίκα µε τα κόκκινα μαλλιά”, ένα βιβλίο στα σπάργανα από το 1988, όταν στη διάρκεια διακοπών στο οικογενειακό εξοχικό στη Χάλκη, την περίοδο που έγραφε το “Μαύρο Βιβλίο”, άρχισε να παρατηρεί με ολοένα αυξανόμενη περιέργεια τη διάνοιξη ενός πηγαδιού στο διπλανό οικόπεδο από έναν μάστορα και τον βοηθό του. Ο Παμούκ φρόντισε να τους γνωρίσει για να μάθει τα πάντα για την τέχνη τους, ενώ ζήτησε από τον αρχιμάστορα να του αφηγηθεί απρόοπτα συμβάντα.

“Αυτό το βιβλίο είναι η εξέλιξη μίας από τις ιστορίες που μου αφηγήθηκε για τις περιπέτειές του όταν έσκαβε σε άγονο έδαφος”, θα πει ο Παμούκ, ξεδιπλώνοντας την πρώτη πτυχή από το πολυεπίπεδο μυθιστόρημά του.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον, καθώς ο αναγνώστης πορεύεται σε μια διαδρομή με πάθη και λάθη που παραπέμπουν στον Οιδίποδα και στην ιρανική παράδοση του Ρουστέμ και του Σουχράμπ. Θα επέλθει στο τέλος η πολυπόθητη “κάθαρση”; Ενώ απεικονίζεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο η πορεία της τουρκικής επαρχίας προς την εκβιομηχάνιση.

Υπόθεση του βιβλίου:

Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά, ενώ κινείται με άξονα τον έρωτα τού Τζεμ, μας παρασέρνει στη δίνη ενός μεγάλου ανθρώπινου εγκλήματος. Μας αφηγείται τη γνωριμία του νεαρού ήρωα με τον έρωτα, τη ζήλια, την υπευθυνότητα, την ανεξαρτησία, πραγματεύεται θέματα σχέσης πατέρα και γιου, “αυταρχισμού”, διαμόρφωσης της προσωπικότητας.

Δύο θανάσιμα αμαρτήματα, η πατροκτονία και η παιδοκτονία, θα απασχολήσουν τον αναγνώστη, που για άλλη μια φορά θα συναντηθεί με δύο θεμελιώδη έργα του δυτικού και ανατολικού κόσμου, τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή και το Ρουστέμ και Σουχράμπ του Ιρανού Φιρντουσί, και θα αναρωτηθεί πόσο η συνηθισμένη ζωή μας επηρεάζεται από τα παλιά κείμενα.
Πόσο καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή μας είναι η πρώτη ερωτική εμπειρία; Ή μήπως αυτό που ορίζει τη μοίρα μας είναι η δύναμη της ιστορίας και των μύθων; Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ενώ ο μάστορας Μαχμούτ και ο έφηβος βοηθός του Τζεμ σκάβουν ένα πηγάδι σ’ ένα δύσκολο κομμάτι γης για να βρουν νερό, μια μυστηριώδης γυναίκα, ηθοποιός ενός περιοδεύοντος θιάσου, κάθε βράδυ στο υπαίθριο θέατρό της αφηγείται στους θεατές παλιά παραμύθια και ιστορίες.

Ένα βιβλίο που σαγηνεύει από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία!

You May Also Like

«Κουμπωμένα Σχήματα» του Γιώργου Ταρδίου

 Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του ποιητή  Γιώργου ...

Διεθνές Θεατρικό Συμπόσιο

Στην προσπάθεια τους για διαιώνιση των Ελληνικών διαλέκτων  η Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου ( Ε.Θ.Σ.Κ.) ...

Στον Ζαν-Πολ Ντιμπουά το Βραβείο Γκονκούρ

Ο μυθιστοριογράφος Ζαν-Πολ Ντιμπουά τιμήθηκε τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με το βραβείο Γκονκούρ, το ...

Το βραβευμένο βιβλίο «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός» παρουσιάζεται στην Πάφο

Το τιμηθέν με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) ...

Η εικόνα του αλκοολικού στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία [ΙΙ]

Στο προηγούμενο άρθρο με αφορμή τον κινηματογραφικό τύπο του αλκοολικού, όπως αυτός ερμηνεύθηκε από ...

Ποιητική βραδιά «Ονειροπόληση πάνω στα τείχη της Αμμοχώστου»

Ποιητική βραδιά αφιερωμένη στον Θεοδόση Πιερίδη διοργαμώνουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50χρόνια από ...

X