Η Κύπρος στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Στο φεστιβάλ την Κύπρο θα εκπροσωπήσουν δύο έργα που έχουν ξεχωρίσει στην 18η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού

Με δύο παραστάσεις που επιλέχθηκαν κατά την Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2018 εκπροσωπείται η Κύπρος στο 21ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου. Πρόκειται για τις παραστάσεις NLE (Near Life Experience) της Λίας Χαράκη και Whispers της Φούλης Στυλιανίδου. Τα δύο αυτά έργα, που ξεχώρισαν στην φετινή Πλατφόρμα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του χορού στη Λευκωσία, την Τετάρτη 20 Ιουνίου στις 20:30, στο θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία. 

Τα δύο έργα που θα παρουσιαστούν είναι τα εξής:

  • NLE (Near Life Experience)ομάδα pelma.Lia Haraki – χορογραφία Λία Χαράκη

Ο θάνατος είναι η απόλυτη θεατρική πράξη γιατί είναι το άκρον άωτον της μεταμόρφωσης.Λία Χαράκη

Σύλληψη / Χορογραφία / Κείμενο Προγράμματος: Λία Χαράκη

Ερμηνεία: Ράνια Γλυμίτσα
Μουσική Σύνθεση / Σχεδιασμός  Ήχου: Στέλιος Αντωνίου

Σκηνογραφία: Γιώργος Γιάννου , Κάμερα / Μοντάζ / Φωτογραφία: Σάββας Μπαλτζής

Σχεδιασμός Φωτισμού: Aleksandar Jotovic , Τεχνικός Διευθυντής: Γιάγκος Χατζηγιάννης

Διάρκεια έργου: 20’

Η Λία Χαράκη είναι σύγχρονη καλλιτέχνης με κεντρικό εργαλείο το σώμα. Είναι φιλοξενούμενη καλλιτέχνης στη Στέγη Χορού Λεμεσού. Έργα της έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στα Φεστιβάλ Καλαμάτας, Julidans Amsterdam, Φεστιβάλ Αθηνών, Royal Festival Hall, Bozar Βέλγιο, Unesco Paris, Aerowaves Festival, The Place London, Tanec Praha, Kleines Haus Dresden, Korzo The Hague, Euro-scene Leipzig , NiMAC, Halle 14 Lepzig, Nouveau Musée National de Monaco και κ.ά. Το 2013 ήταν μία από τους καλλιτέχνες που εκπροσώπησε την Κύπρο στην Μπιενάλε Βενετίας με την περφόρμανς Tune In  (εύφημος μνεία για την Κύπρο και τη Λιθουανία). Το 2016 το έργο της με τίτλο The Performance Shop συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στις 25 καλύτερες πρακτικές στον χορό από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο European Dancehouse Network (theperformanceshop.org). Θα συμμετάσχει για τρίτη φορά στο φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2009, 2013) με το The Performance Shop που θα ανοίξει για ένα μήνα στα πλαίσια του φεστιβάλ. Τα έργα της Skin και Ο Ενεργός Θεατής αποτελούν μέρος του προγράμματος.

  • WhispersΧορογραφία Φούλη Στυλιανίδου

Χορογράφος: Φούλη Στυλιανίδου

Χορευτές: Λοίζος Κωνσταντίνου, Φούλη Στυλιανίδου

Σχεδιασμός φωτισμού: Aleksandar Jotovic

Διάρκεια: 17’

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πότε σας βόλεψε να παραμείνετε δεμένοι σε πράγματα ή καταστάσεις που σας καταπιέζουν; Kαι πότε βρήκατε τη δύναμη να πείτε όχι και να φύγετε; Πόσες φορές κλείσατε το στόμα μπροστά σε μια αδικία ή πόσες φορές σφίξατε τη γροθιά για να συγκρατηθείτε; Μήπως δεν είχατε το κουράγιο να μιλήσετε, να αντιδράσετε;…

Η Φούλη Στυλιανίδου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Το 2005 συνεργάστηκε με την ομάδα χορού Egribiancodanza Dance Company στην Ιταλία με υποτροφία. Το 2006 εγγράφηκε στην ακαδημία χορού Salzburg Experimental Academy of Dance (S.E.A.D.) στην Αυστρία. Μεταξύ 2009 και 2010 συνεργάστηκε με την ομάδα χορού SEAD ‘bodhi project’, με χορογράφους όπως οι Roberto Olivan (Ισπανία), Milli Bitterli (Αυστρία), Keren Levi (Ισραήλ), Matej Kezjar (Σλοβενία​​) και Oleg Solimenko (Ρωσία). Το 2010/11 εργάστηκε ως καθηγήτρια χορού στο Ινστιτούτο Orff -Πανεπιστήμιο MozartDeum, και ως εκπαιδεύτρια  Pilateς στη SEAD στην Αυστρία. Χόρεψε στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού παρουσιάζοντας τα έργα: OverUnder (2011), Inertia (2013), Jodeli Jodeli Doo (2014) και το Look at Me (2016). Το 2012 συμμετείχε στο “Big Dance Festival” στο Λονδίνο με τη χορογράφο Siobhan Kerry και στο project Re.Cycle.Dance του Λοΐζου Κωνσταντίνου στην Κύπρο. Από το 2014 συνεργάζεται με την ομάδα Ασώματες Δυνάμεις με χορογράφο τη Μάχη Δημητριάδου Lindahl και έχουν παρουσιάσει μαζί τα έργα A lost moment, Wonderful World, Gate, Antigone, Body Tracers και Ικέτιδες. Συμμετείχε στο έργο του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017 The Red Hour με χορογράφο τον Αλέξανδρο Μιχαήλ, σε συνεργασία με την Black Box Dance Company (Δανία) και τη χορογράφο Melody Putu.

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 77777745, E-tickets: www.rialto.com.cy

Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ/ 22 410 181  (μόνο τη μέρα της παράστασης από τις 19:00)

Είσοδος: €5 |  €20 Για όλες τις παραστάσεις (ισχύει για Λεμεσό και Λευκωσία)

Δωρεάν είσοδος για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους & επαγγελματίες χορού.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

22ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου|2-22 Ιουνίου 2019

Για μια ακόμη χρονιά ο Ιούνιος προσφέρει στους φίλους του σύγχρονου χορού την ευκαιρία ...

Open Call: για την παράσταση «Artist, Artist too»

Η χορογράφος Ελεάνα Αλεξάνδρου προσκαλεί άτομα για να συμμετέχουν εθελοντικά ως ερμηνευτές στην παράσταση Artist, ...

Πλούσιο και πολυποίκιλο το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ημερών και, συνεπώς, μόνο σε ανοικτούς χώρους, το Διεθνές Φεστιβάλ ...

Αλέξης Βασιλείου: «Υβριδικά έργα στο 10ο Open House Festival»

Προσεγγίζοντας τον σύγχρονο χορό στην πιο καινοτόμα του μορφή το φεστιβάλ που έγινε πλέον ...

Στην Κύπρο ο «ιπτάμενος» χορευτής Ivan Vasiliev

Δώδεκα σολίστ των μπαλέτων Βolshoi θα συνοδεύουν τον Ιβάν Βασίλιεφ, τον «νέο Νουρέγιεφ» όπως ...

11ο Φεστιβάλ Χορού, Κίνησης & Παραστατικών Τεχνών NO_ BODY

Με μεγάλη χαρά η Στέγη Χορού Λευκωσίας και το Dance Gate  Lefkosia ανακοινώνουν το 11ο Φεστιβάλ Χορού, Κίνησης & ...

X