Ίδρυση Τμήματος Γυναίκες του Κινηματογράφου

Στην ίδρυση Τμήματος Γυναίκες του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης, προχωρεί η Διευθύντρια του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου, Πέτρα Τερζή.

Η κ. Τερζή ανέφερε πως ήδη σχετικό Τμήμα υπάρχει στην Αμερική και στον Καναδά με μεγάλη δραστηριότητα, στην Ευρώπη είναι μικρή η αντιπροσώπευση και πρόσφατα γίνεται η εξάπλωση του οργανισμού στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα ιδρύθηκε μόλις πέρσι. Επίσης Τμήμα για τις Γυναίκες του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης έχει δημιουργηθεί στην Ιρλανδία, στην Γερμανία και στην Σουηδία.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Τερζή είπε πως οι διαδικασίες για την δημιουργία του Ιδρύματος στην Κύπρο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με στόχο να είναι πιο ευέλικτο το προεδρείο με τρία μέλη. Για το Τμήμα έχει δημιουργηθεί ιστοσελίδα.

Η κ. Τερζή αναφέρθηκε και σε ιρανική ταινία που παρουσιάστηκε χθες στην Παλιά Ηλεκτρική με τίτλο “Wander about me” της Ghazaleh Soltani,  με θέμα την υιοθεσία από μονογονικές οικογένειες και που έχει βραβευτεί στην Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γέφυρες πέρσι τον Οκτώβριο και είπε επίσης ότι συμμετείχαν σε κοινή εκδήλωση  στην Ελλάδα με την συμμετοχή της  Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Tμήματος WIFT  και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου που έχει την ταινία στο επίσημο διαγωνιστικό .

Στην εκδήλωση η Κύπρος είχε δημιουργήσει – όπως είπε – ένα πάνελ με την συμμετοχή δικηγόρου που ασχολείται με τις υιοθεσίες , κοινωνιολόγο από κρατική υπηρεσία και ψυχολόγο η οποία είχε δει την ταινία και την είχε αναλύσει . Με την στήριξη μάλιστα της Πρεσβείας στην εκδήλωση παρέστη η ηθοποιός της ταινίας ενώ στην χθεσινή  προβολή της ταινίας στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου παρέστη και η σκηνοθέτης της ταινίας.

Η κ. Τερζή είπε πως σημαντικές θεματικές κατηγορίες ταινιών αφορούν
α) “Ταινίες Γυναικών” με γυναίκα παραγωγό ή/και σκηνοθέτη για το βραβείο “Aphrodite Cinematic Award”,
β) “50/50” ταινίες με ισάριθμους συντελεστές άντρες και γυναίκες και
γ) Αφιέρωμα σε ταινίες με θέμα την “Ειρήνη”.

Επεσήμανε μάλιστα για την κατηγορία  “50/50” ταινίες με ισάριθμους συντελεστές άντρες και γυναίκες ότι το Φεστιβάλ έχει την στήριξη των ταινιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ

    Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του κλάδου Ιστορία-Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακά Μέσα και Δημοσιογραφία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

You May Also Like

Μια άποψη για το The Shape of Water

Η ταινία The Shape of Water ή Η Μορφή του Νερού είναι η τελευταία ...

Η ταινία “The Parrot Lady” από την Κύπρο στο Φεστιβάλ Δράμας

Η ταινία “The Parrot Lady” του Μιχάλη Καλοπαίδη και παραγωγής Zedem Media ταξιδεύει στο ...

3o Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού & Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου

Το 3ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (σε συντομογραφία ως Φεστιβάλ Α.Ε.Ι.2020) ...

Αυτές είναι οι κυπριακές ταινίες του Cyprus Film Days 2019

Πέντε κυπριακές ταινίες, εκ των οποίων οι δύο ήδη πολυβραβευμένες σε διεθνείς φεστιβαλικές διοργανώσεις, ...

Οι 56 ταινίες του φετινού ακυρωμένου Φεστιβάλ των Καννών

Μπορεί το Φεστιβάλ των Καννών να ακύρωσε τη διεξαγωγή του για φέτος λόγω της ...

Movie Mondays στο Θέατρο Σκάλα

Ένα λόγο παραπάνω για να συμπαθήσουμε τις Δευτέρες μας δίνει η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας-Αμμοχώστου ...

X