Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής που γιορτάζεται σήμερα, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που καθιερώθηκε η 20η Ιουνίου, δύο μουσικά εργαστήρια συνεργάζονται για την πραγματοποίηση της φιλανθρωπικής μουσικοχορευτικής συναυλίας «Let’s Latin». Οι ιδιοκτήτριες των εργαστηρίων «Musicopolis Institute» και «Μουσικοί Ορίζοντες», Ντίνα Σαββίδου και Ανθή Παπαφιλίππου αντίστοιχα μας μιλούν για αυτή τη συνεργασία.

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ν: Είμαι πάντοτε της άποψης πως ένα άτομο, μπορεί να κάνει περιορισμένα πράγματα, οι πολλοί, όμως, όταν υπάρχει καλή συνεργασία, μπορούν να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν, να επηρεάσουν, να εμπνεύσουν και να προσφέρουν χαρά σε μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας. Νομίζω  χρειαζόμαστε τέτοιου είδους συνεργασίες πιο συχνά στην Κύπρο.

Α: Παρατηρώντας η μια τη δουλειά της άλλης αισθανθήκαμε ότι υπάρχουν κάποιες κοινές αντιλήψεις κυρίως ως προς τη μουσική διαπαιδαγώγηση των παιδιών αλλά και τις τέχνες γενικότερα. Η εν λόγω συνεργασία προέκυψε ακριβώς μέσα από την εκτίμηση της μιας απέναντι στη δουλειά της άλλης.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δύο διαφορετικά μουσικά εργαστήρια αναλαμβάνουν τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Ν: Δίνουμε έτσι ένα μήνυμα σε όλα τα παιδιά ότι οι τέχνες είναι για όλους ανεξαιρέτως. Γι’ αυτό ο σκοπός της όλης διοργάνωσης είναι ότι τα παιδιά προσφέρουν στους πρόσφυγες -κάποιοι από τους οποίους θα είναι παρόντες.

Α: Τα μηνύματα που θέλαμε να μεταφέρουμε είναι ότι η μουσική και οι τέχνες μπορούν να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο τόσο μεταξύ μας, όσο και μεταξύ των παιδιών μας με κάποια άλλα παιδιά.

Ποια ήταν η αρχική σας σκέψη πίσω από αυτή τη διοργάνωση;

Α: Η αρχική μας σκέψη ήταν η δημιουργία μιας παράστασης με πρωταγωνιστή το παιδί, βασισμένη σε ένα ρεπερτόριο που να απολαμβάνει τόσο το παιδί που συμμετέχει σε αυτήν όσο και ο θεατής, ο οποίος να μπορέσει και αυτός να αποτελέσει εν τέλη μέρος της.

Η συγκεκριμένη παράσταση στοχεύει στην ενίσχυση του «Beats of Hope». Τι ακριβώς είναι το «Beats of Hope»;

Ν: Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Musicopolis Institute έχει σχεδιάσει το μουσικό πρόγραμμα  Beats of Hope ειδικά για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που διαμένουν στην παιδική στέγη του Hope for Children και είναι υπό την προστασία του γραφείου ευημερίας.  Το πρόγραμμα αυτό έχει θεραπευτικές ιδιότητες και στόχος του είναι πέρα από το να προσφέρει ευκαιρίες μάθησης, να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους, την ενσυναίσθησή τους, την εμπιστοσύνη απέναντι σε άλλους ανθρώπους, και να τους δώσει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.  Για το λόγο αυτό, μέσω του προγράμματός μας οργανώσαμε μια μουσική εκδήλωση στην οποία είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν όσα έμαθαν, αλλά και να κοινωνικοποιηθούν με κυπριόπουλα της ηλικίας τους.  Επομένως, με το ίδιο σκεπτικό θα βρίσκονται μαζί μας αυτή την Παρασκευή στην Φιλανθρωπική Εκδήλωση. Το πρόγραμμά Beats of Hope ακολουθεί την ιδεολογία του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Musicians Without Borders με έδρα την Ολλανδία, όπου χρησιμοποιούν τη δύναμη της μουσικής για να γεφυρώνουν διαχωρισμούς, να συνδέουν τις κοινότητες και να θεραπεύουν τις πληγές του πολέμου.  Το προσωπικό διδασκαλίας του Βeats of Hope έχει ακολουθήσει μια σειρά σεμιναρίων στην Ολλανδία από τα οποία έχει εξειδικευτεί στην διδασκαλία προς τα προσφυγόπουλα.

Είναι εύκολο να φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στον πολιτισμό γενικότερα και στη μουσική ειδικότερα;

Ν: Σαφώς και είναι εύκολο φτάνει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες. Κονδύλια για τις εξής παραμέτρους 1)  Επιχορήγηση για την εκπαίδευση παιδιών γύρω από τις τέχνες και σε περιοχές που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση καθώς και παιδιά που έρχονται από κατώτερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα. 2) Εγκαθίδρυση εβδομάδων διδασκαλίας στα σχολεία μόνο για τις τέχνες από έμπειρους καθηγητές/καλλιτέχνες 3) Δωρεάν παροχή από το κράτος θεάτρων, μουσικών σκηνών, και αιθουσών ώστε να μπορούν οι ομάδες που δεν είναι επαγγελματίες να δείξουν τη δουλειά τους και να γίνουν γνωστοί στο ευρύτερο κοινό.

Α: Είναι εύκολο εάν πρώτα απ’ όλα ως μουσικοπαιδαγωγοί και ως γονείς αντιληφθούμε και δεχτούμε την ψυχοσύνθεση και τις ανάγκες του σημερινού παιδιού. Με αυτό ως βάση θα βρούμε πρώτα απ’ όλα λόγους, τρόπους και κίνητρα.

Με ποιο τρόπο μπορούμε να αναβαθμίσουμε την πολιτισμική δράση των παιδιών;

Ν: Με πιο συχνές επισκέψεις σε μουσεία, μουσικές και θεατρικές σκηνές, γκαλερί, περίπατοι στις παλιές γειτονιές των πόλεων μας και αλληλεπίδραση με γνώστες του θέματος.

Α: Οπωσδήποτε μέσα από τη διοργάνωση καλλιτεχνικών «γεγονότων» που να αφορούν το παιδί και να σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες του.

Θα θέλατε να γίνονται περισσότερες ενέργειες  με επίκεντρο και πρωταγωνιστές τα παιδιά;

Ν: Οπωσδήποτε γιατί μέσω των τεχνών, τα παιδιά αναπτύσσουν διάφορες δεξιότητες τόσο γνωστικές όσο και συναισθηματικές, όπως επίσης και ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους και η κοινωνικοποίηση τους.

Α: Φυσικά! Παρόλο που τελευταία γίνονται κάποιες προσπάθειες δυστυχώς σε αυτόν τον τομέα ακόμα υστερούμε. Όπως προανάφερε και η Ντίνα τέτοιες δράσεις προϋποθέτουν χρηματικά κονδύλια τα οποία δύσκολα υποστηρίζονται, ειδικά από εμάς ως ιδιώτες. Προϋποθέτουν επίσης ομάδες διοργάνωσης με εκπαίδευση και εμπειρία, με βάση πάντοτε τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Προσωπικά, τον Ιούλιο θα βρίσκομαι στην Εσθονια, στο Europa Cantat festival, το μεγαλύτερο χορωδιακό φεστιβάλ, για εκπαίδευση όσον αφορά την διοργάνωση events και φεστιβάλ που αφορούν τα παιδιά και τη νεολαία.

Η Μουσική είναι ίσως ο πιο άμεσος τρόπος να μεταφέρεις τα πιο δυνατά μηνύματα: ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε εσείς μέσω αυτής της διοργάνωσης;

Ν: Η μουσική ενώνει, μας φέρνει πιο κοντά.

Α: «Music is our higher power» είναι το modo του Ωδείου «ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ/Ανθή Παπαφιλίππου» και «Music brings us together» το modo του Musicopolis Intitute. Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο!

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ

    Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του κλάδου Ιστορία-Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακά Μέσα και Δημοσιογραφία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

You May Also Like

Η Σ.Ο.Κ. γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας

Η 20η Μαρτίου είναι καθιερωμένη παγκόσμια ως Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας (Journée Internationale de la ...

Η Βυζαντινή μουσική υποψήφια άυλη πολιτιστική κληρονομιά UNESCO

Τον Απρίλιο του 2018 κατατέθηκε στη Γραμματεία της Σύμβασης της UNESCO για την Προστασία ...

Ρεσιτάλ πιάνου Ίλια Κοντράτιεφ στο The Shoe Factory

Από τους εντυπωσιακότερους νεαρούς πιανίστες του διεθνούς μουσικού στερεώματος της εποχής μας, ο Ίλια ...

Ένα ακυκλοφόρητο demo του “Let’s Dance” για τα γενέθλια του David Bowie

Πριν δύο χρόνια και δύο μόλις μέρες μετά τα 69α γενέθλιά του, ο David Bowie έφυγε ...

ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ|Στον Φέγγαρο με τα τραγούδια του πεζοδρομίου

Ο δημοφιλής τραγουδοποιός εξηγεί γιατί επέλεξε να παρουσιάσει την “ακριβοθώρητη” παράστασή του στο Φεστιβάλ ...

Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας

Ένα νέο θεσμό στα πολιτιστικά τόσο της πόλης όσο και ολόκληρης της Κύπρου, το ...

X