«Ο Άνεμος κάτω απ’τα χείλη μου» του Στέφανου Στεφανίδη

Ο Στέφανος Στεφανίδης είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και απομνημονευματογράφος, μεταφραστής, εθνογράφος και ντοκιμαντερίστας

Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας (Nimac), η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Άνεμος κάτω απ’τα χείλη μου», του Στέφανου Στεφανίδη σε ελληνική μετάφραση της Δέσποινας Πυρκεττή.

Εισαγωγή: Σταύρος Σ. Καραγιάννη

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιάννης Τουμαζής, Διευθυντής NiMAC

Σύντομες παρουσιάσεις και αναγνώσεις: (Ελληνικά και αγγλικά)

Τζούλια Τσιακίρη (Εκδόσεις Το Ροδακιό)
Φοίβος Παναγιωτίδης (Καθηγητής Θεωρητικής Γλωσσολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου)
Σταύρος Σ. Καραγιάννη (Αναπληρωτής Καθηγητής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και επιμελητής του περιοδικού Cadences: Α journal of literature and the arts in Cyprus)
Δέσποινα Πυρκεττή (Μεταφράστρια λογοτεχνίας)
Ο συγγραφέας


Ο Στέφανος Στεφανίδης είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και απομνημονευματογράφος, μεταφραστής, εθνογράφος και ντοκιμαντερίστας. Γεννήθηκε στο Τρίκωμο της Κύπρου και μεγάλωσε στο Η.Β. Απέκτησε διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ (Ουαλία). Για έξι χρόνια δίδασκε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Γκουϊάνας. Για επτά χρόνια έζησε στην Ουάσιγκτον (ΗΠΑ), προτού επιστρέψει στην Κύπρο το 1992 ως μέλος του ιδρυτικού διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το 2017 συνταξιοδοτήθηκε με τον τίτλο του Καθηγητή Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας.

Επιλεγμένα ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περισσότερες από δώδεκα γλώσσες. Έχει διατελέσει υπότροφος του Ιδρύματος της Κοινοπολιτείας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, του Ιδρύματος Bogliasco (Ιταλία), του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών Τζαβαχαρλάλ Νεχρού (Ινδία) και του Διεθνούς Προγράμματος Συγγραφέων του Πανεπιστημίου της Iowa (ΗΠΑ). Φιλοξενήθηκε ως συγγραφέας στο Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου. Έχει τιμηθεί με πρώτο βραβείο ποίησης από τον Αμερικανικό Ανθρωπολογικό Σύνδεσμο (1988) και πρώτο βραβείο βιντεοποίησης στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λευκωσίας για την παραγωγή Ποιητές στη Νεκρή Ζώνη (2012). Ήταν δύο φορές κριτής για το Βραβείο Συγγραφέων της Κοινοπολιτείας (περιοχή Ευρασίας, 2000, 2010,) ενώ φέρει τους τίτλους FEA (Fellow of the English Association) και Cavaliere της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Επιλεγμένες εκδόσεις: Translating Kali’s Feast: the Goddess in Indo-Caribbean Ritual and Fiction (2000), και Blue Moon in Rajasthan and other poems (2005).

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Ντίμης Μιχαηλίδης για το βιβλίο του: «Y 2.200K: a chronical»

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου Η πρώτη μου σκέψη μόλις πήρα στα χέρια μου το ...

Στον ποιητή Κώστα Βασιλείου το βραβείο Ε.Λ.Κ

Πραγματοποιήθηκε ψες, Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης Αμμοχώστου στη Λευκωσία η ...

Ο Κ. Κρομμύδας μιλά για το νέο του βιβλίο “Μυρωδιά από σανίδι”

Λίγο προτού φτάσει στη χώρα μας για να παρουσιάσει το βιβλίο του σε Λευκωσία, ...

«Είμαστε πια πρωταθλητές» του Βασίλη Σκουντή

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Είμαστε πια πρωταθλητές» του δημοσιογράφου-συγγραφέα Βασίλη Σκουντή, σας προσκαλούν τα ...

Αυτός που ξεπουλούσε όνειρα

Ένα Ερωτικό Παραμύθι Της Λίλης Λαμπρέλλη Εκδόσεις Πατάκη Στα μονοπάτια των παραμυθιών οι ιστορίες ...

Ταχυδρομείο

Του Τσαρλς Μπουκόφσκι Εκδόσεις Μεταίχμιο Οι περιπέτειες του γυναικά, πότη και τζογαδόρου Χένρι Τσινάσκι, ...

X