Εκτάκτως ξανά στη Βουλή για το θέμα της ΣΟΝΚ

Σε έντονο κλίμα επανεξετάστηκε χθες Πέμπτη στη βουλή το θέμα μετά τη βεβιασμένη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος ΣΟΚ για προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή, Γιώργου Κουντούρη

Ενοχλημένοι φανερά βουλευτές της επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά και παρόντες προσκεκλημένοι βουλευτές-όπως ο Νικόλας Παπαδόπουλος- αναφέρθηκαν στην αγένεια την οποία επέδειξε το συμβούλιο προχωρώντας στην προκήρυξη της θέσης, παρά τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρία ο πρόεδρος της επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης έκανε έκκληση προς όλους τους φορείς, όπως κινηθούν σε ειρηνευτικό κλίμα, παγοποιώντας ταυτόχρονα και την προκήρυξη της θέσης, μέχρις ότου πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος κοινοβουλευτικός έλεγχος από τη βουλή. Ωστόσο τα παραπάνω λόγια του κου Χατζηγιάννη έπεσαν πάνω σε τοίχο, αφού  όπως παρατηρήθηκε λίγες μέρες πριν, το διοικητικό συμβούλιο  ενεργώντας ετσιθελικά ανήρτησε στην επίσημη  ιστοσελίδα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, αγγελία για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Με πλάτη στη βουλή

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω μία τόσο έντονη συγκρουσιακή συμπεριφορά ανάμεσα στο δ.σ και τον κόσμο-μουσικούς, δασκάλους και γονείς των παιδιών της ΣΟΝΚ- και οφείλει το δ.σ να μας εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό», ανέφερε ο βουλευτής Νικόλας Παπαδόπουλος. Μάλιστα απαντώντας  σε κατηγορίες που δέχθηκε η βουλή από το δ.σ  για την ανάμειξή της στο συγκεκριμένο θέμα, τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια της βουλής να υποβοηθήσει στην εξομάλυνση αυτής της κατάστασης, θα έπρεπε να εκτιμηθεί. Αντ’ αυτού όπως συμπλήρωσε «φαίνεται ότι εκδικητικά και μόνο επειδή τολμήσαμε εμείς ως βουλευτές να αναμειχθούμε στα θέματα του δ.σ, ακυρώνονται προγραμματισμένες συναυλίες, προχωρούν σε προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή, και απειλούν γονείς και παιδιά, με αποτέλεσμα οι γονείς να καταγγέλλουν το δ.σ στην επίτροπο προστασίας παιδιών». Γι’ αυτούς τους λόγους συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην πρόεδρο του δ.σ Αίγλη Παντελάκη,  «θέλω να σας ελέγξω και σαν βουλή και σαν φορολογούμενος. Αυτό το πράγμα που κάνετε και έχει στόχο τα παιδιά είναι ανήθικο».

 «Βομβαρδισμένο Σαράγεβο»

Με τη σειρά της η κα Α. Παντελάκη θέλοντας να δικαιολογήσει την προκήρυξη της θέσης στην οποία προχώρησε το δ.σ, παρά την έκκληση της βουλής, ανέφερε ότι η ίδια όντας απούσα από την προηγούμενη συνεδρία δεν ενημερώθηκε για κάτι τέτοιο από τον αντιπρόεδρο του δ.σ Μίκη Κωστέα. Βέβαια αυτή η θέση δεν ικανοποίησε τον κο Ν.Παπαδόπουλο ο οποίος απάντησε αυτολεξεί: «Νομίζετε ότι μας κοροϊδεύετε; Αποφασίσατε την προκήρυξη της θέσης λίγο καιρό μετά τη συνεδρία της βουλής, την ώρα που το θέμα είναι ανοικτό από τον Ιανουάριο. Τουλάχιστον παραδεχτείτε ότι θέλετε να υποβαθμίσετε το ρόλο της βουλής και να μας δείξετε ότι είσαστε άρχοντες». Στην απαξιωτική στάση του δ.σ προς τη βουλή αναφέρθηκε και ο βουλευτής Νίκος Τορναρίτης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Απλούστατα γράψατε τη βουλή στα παλαιότερα των υποδημάτων σας».

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπρόεδρος του δ.σ Μίκης Κωστέας ανέφερε ότι στην πρώτη συνεδρία το δ.σ ένιωσε ένα εκβιασμό και από τη μεριά του ζήτησε μία προσωπική συνάντηση με τον πρόεδρο της επιτροπής κο Χατζηγιάννη- η οποία δεν έγινε- γιατί θα ήθελε να θίξει ζητήματα τα οποία δεν μπορεί να κάνει σε μία ανοικτή συνεδρία.

Με τη σειρά του ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής κος Γ. Κουντούρης, αναφέρθηκε σε διάκριση προς το πρόσωπό του απαριθμίζοντας μία σειρά από ανεξήγητες συμπεριφορές από το δ.σ προς τον ίδιο. Αναρωτήθηκε δε εάν αυτή η στάση είναι αποτέλεσμα της απόφασής του ιδίου να μην διορίσει συγκεκριμένα –σχετικά- άτομα που του υπέβαλε στο παρελθόν το δ.σ. Κάνοντας μάλιστα μια σύντομη αναδρομή στη χρονιά που ανέλαβε ο κος Κουντούρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το σκηνικό του θύμισε «βομβαρδισμένο Σαράγεβο». Σε αυτόν τον «χαμό» που επικρατούσε προ Κουντούρη αναφέρθηκε και η πρόεδρος του συμβουλίου παιδιών στην ΣΟΝΚ, εκπροσωπώντας τα παιδιά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ είμαι τώρα 15 ετών και από 9 ετών είμαι στην ορχήστρα. Ο κος Κουντούρης μας έφτασε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Να είμαστε μία από τις καλύτερες συμφωνικές ορχήστρες νέων της Ευρώπης».

Κλείνοντας τη χθεσινή συνεδρία ο Πρόεδρος της επιτροπής πρότεινε την αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας από μεριάς του δ.σ, εφόσον μάλιστα η υπόθεση εκκρεμεί στο δικαστήριο, δίνοντας προθεσμία μέχρι σήμερα το πρωί στο δ.σ να δώσει μία οριστική απάντηση για την προκήρυξη ή όχι της θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή.

 

 

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του χωριού Λέμπας

Η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής Λέμπας και η δημιουργία των κατάλληλων ...

Απονέμεται σήμερα το ευρωπαϊκό βραβείο Lux

Ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου απονέμεται σήμερα το κινηματογραφικό βραβείο Lux, στο Στρασβούργο. Το ...

Στις 28 Ιουλίου η επιστροφή ΘΟΚ στο Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας

Για τις 28 Ιουλίου προγραμματίζεται το ανέβασμα του «Ιππόλυτου», της καλοκαιρινής παραγωγής ΘΟΚ, στο ...

Oι νικήτριες ταινίες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

«Μανάβης» και «Ο εξ αίματος αδελφός» είναι οι ταινίες που κέρδισαν τα βραβεία κοινού ...

Ακυρώθηκε το φεστιβάλ Glastonbury 2020

Το φεστιβάλ Glastonbury, το οποίο επρόκειτο να γιορτάσει το 50ό έτος πραγματοποίησής του το ...

Ντι Κάπριο, Ντε Νίρο και Σκορτσέζε, μαζί σε μια ταινία

Ετοιμάζεται ταινία με θέμα τους φόνους των μελών της φυλής των Οσέιτζ και τις ...

X