1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 19 και 23 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Σκαλί»

Το 1ο Διεθνές φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού (AEI – CineFest 2018) στην Κύπρο αποτελεί, μέσα από ντοκιμαντέρ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού περιεχομένου, διαλέξεων, πολιτιστι-κών δράσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, έναν αγωγό προώθησης και διάδο-σης της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου. 

Το AEI – CineFest 2018 που θα λάβει χώρα από τις 19 μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου στο πολιτιστικό χώρο «Σκαλί» στο Δήμο Αγλανζιάς, αποτελεί μια πολιτιστική δράση της ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΙΛΜΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Αγλαντζιάς, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και φιλοδοξεί να εμπλουτίσει τον διάλογο γύρω από ζητήματα ιστορικού, αρχαιολογικού και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος.

Στο πρόγραμμα του AEI – CineFest 2018 θα προβληθούν Κυπριακά και ξένα ντοκιμαντέρ, των οποίων οι δημιουργοί θα προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν διαφορετικές πολιτισμικές εμπειρίες, μέσα από μια διαπολιτισμική ματιά. Στόχος του ΑΕΙ – CineFest 2018 είναι η δημιουργική έκφραση, η ευαισθητοποίηση και η αλληλόδραση, μέσα από έναν διεπιστημονικό φακό, όπου θα μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρον η εκπαιδευτική διάσταση του ντοκιμαντέρ.

Το κοινό θα έχει επίσης την δυνατότητα να συνομιλήσει με σκηνοθέτες των οποίων τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο αυτό, θα λάβουν χώρα επιστημονικές τοποθετήσεις από καταρτισμένους ομιλητές, που αφορούν ζητήματα συναφή με τα πεδία του κινηματογράφου, της Αρχαιολογίας, της Εθνογραφίας και της Ιστορίας.

Επιπροσθέτως, στις εκπαιδευτικές δράσεις του φεστιβάλ, περιλαμβάνονται οργανωμένες ξεναγήσεις σε μουσειακούς χώρους και αρχαιολικούς χώρους. Κρίνεται απαραίτητη επίσης στην εκπαιδευτική διάσταση του Φεστιβάλ, η συμμετοχή μαθητών Λυκείου, οι οποίοι επιμορφώθηκαν από την διοργανωτική αρχή, σε ειδικά εργαστήρια σχετικά με την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους. Πρόκειται για τα εταιρικά σχολεία UNESCO, όπου οι μαθητές που συμμετέχουν στα συγκεκριμένα εργαστήρια, θα έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησαν οι ίδιοι. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα διεξαχθούν πέντε απογευματινά εργαστηρία με τη συμμετοχή μαθητών δημοτικής εκπαίδευσης με συναφή θέματα με την Ιστοριά, Αρχαιολογια και Εθνογραφία.

Μια άλλη σημαντική διάσταση του Φεστιβάλ αποτελεί και ο Παγκύπριος Διαγωνισμός Φωτογραφίας, «Ο Άνθρωπος Μέσα στον Χρόνο και τον Τόπο», σε συνεργασία με την Φωτογραφική Εταιρία Κύπρου. Οι καλύτερες φωτογραφίες του διαγωνισμού θα εκτεθούν στις σπηλιές του πολιτιστικού χώρου στο Σκαλί Αγλατζιάς και οι τρεις καλύτερες θα βραβευτούν κατά την τελετή λήξης του ντοκιμαντέρ. Παράλληλα με τα πιο πάνω, το AEI – CineFest 2018 φεστιβάλ θα πλαισιώσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, επηρεασμένο από διαφορετικά ρεύματα της λαϊκής παράδοσης και της ευρύτερης κυπριακής κουλτούρας, ώστε να μπορέσει να αναδυθεί η αξία της πολιτισμικής κληρονομιάς της Κύπρου στην ολότητα της.

Τα ντοκιμαντέρ αποτελούν ένα μέσο αποτύπωσης, διατήρησης και μετάβασης της πραγματικότητας. Μέσα από πολλές μικρές αναπαραστάσεις μπορεί να αναδυθεί η κουλτούρα και να δοθεί φως σε άγνωστες ιστορικές πτυχές. Εντούτοις σε ανακοίνωση του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Σταύρος Παπαγεωργίου ανέφερόμενος στους στόχους της διοργάνωση δήλωσε ότι «προσδοκούμε ότι το 1ο Διεθνές φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού (AEI – CineFest 2018) θα μπορέσει να προσφέρει στιγμές συγκίνησης, να ξυπνήσει μνήμες, να βγάλει από την αφάνεια άγνωστες ιστορικές πτυχές, αλλά κυρίως να επικοινωνήσει στους θεατές τη σημασία της ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομίας στην διαμόρφωση του καθένα μας ξεχωριστά». 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου 2018

Επιστρέφει με υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές για τρίτη χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάφου ...

Επιπλέον προβολές για το ντοκιμαντέρ «Λουλούδια και Σφαίρες»

Ακόμη πέντε προβολές της ταινίας «Λουλούδια και Σφαίρες» πραγματοποιεί ο κινηματογράφος Πάνθεον, στη Λευκωσία, ...

Ευρήματα 6.000 ετών σε ανασκαφές στη Γαληνόπορνη

Με τίτλο «Ιστορικός πλούτος στην Καρπασία», η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις σε δισέλιδο ρεπορτάζ της ...

Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την Μετανάστευση

Γιορτάζοντας και τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μετανάστευσης, το Παγκόσμιο Φεστιβάλ για τη Μετανάστευση 2018 ...

Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας 23/01 – 29/01

H νέα ταινία του Κλιντ Ίστγουντ με τίτλο Richard Jewell, η οσκαρική Jojo Rabbit, ...

Σεϊτζούν Σουζούκι, μια καλτ μεγαλοφυΐα

Γκάνγκστερ, δολοφόνοι, πόρνες, ναρκομανείς και συμμορίτες, εν ολίγοις περιθωριακοί χαρακτήρες που περιφρονούν τις συμβάσεις ...

X