1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 19 και 23 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Σκαλί»

Το 1ο Διεθνές φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού (AEI – CineFest 2018) στην Κύπρο αποτελεί, μέσα από ντοκιμαντέρ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού περιεχομένου, διαλέξεων, πολιτιστι-κών δράσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, έναν αγωγό προώθησης και διάδο-σης της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου. 

Το AEI – CineFest 2018 που θα λάβει χώρα από τις 19 μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου στο πολιτιστικό χώρο «Σκαλί» στο Δήμο Αγλανζιάς, αποτελεί μια πολιτιστική δράση της ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΙΛΜΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Αγλαντζιάς, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και φιλοδοξεί να εμπλουτίσει τον διάλογο γύρω από ζητήματα ιστορικού, αρχαιολογικού και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος.

Στο πρόγραμμα του AEI – CineFest 2018 θα προβληθούν Κυπριακά και ξένα ντοκιμαντέρ, των οποίων οι δημιουργοί θα προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν διαφορετικές πολιτισμικές εμπειρίες, μέσα από μια διαπολιτισμική ματιά. Στόχος του ΑΕΙ – CineFest 2018 είναι η δημιουργική έκφραση, η ευαισθητοποίηση και η αλληλόδραση, μέσα από έναν διεπιστημονικό φακό, όπου θα μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρον η εκπαιδευτική διάσταση του ντοκιμαντέρ.

Το κοινό θα έχει επίσης την δυνατότητα να συνομιλήσει με σκηνοθέτες των οποίων τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο αυτό, θα λάβουν χώρα επιστημονικές τοποθετήσεις από καταρτισμένους ομιλητές, που αφορούν ζητήματα συναφή με τα πεδία του κινηματογράφου, της Αρχαιολογίας, της Εθνογραφίας και της Ιστορίας.

Επιπροσθέτως, στις εκπαιδευτικές δράσεις του φεστιβάλ, περιλαμβάνονται οργανωμένες ξεναγήσεις σε μουσειακούς χώρους και αρχαιολικούς χώρους. Κρίνεται απαραίτητη επίσης στην εκπαιδευτική διάσταση του Φεστιβάλ, η συμμετοχή μαθητών Λυκείου, οι οποίοι επιμορφώθηκαν από την διοργανωτική αρχή, σε ειδικά εργαστήρια σχετικά με την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους. Πρόκειται για τα εταιρικά σχολεία UNESCO, όπου οι μαθητές που συμμετέχουν στα συγκεκριμένα εργαστήρια, θα έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησαν οι ίδιοι. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα διεξαχθούν πέντε απογευματινά εργαστηρία με τη συμμετοχή μαθητών δημοτικής εκπαίδευσης με συναφή θέματα με την Ιστοριά, Αρχαιολογια και Εθνογραφία.

Μια άλλη σημαντική διάσταση του Φεστιβάλ αποτελεί και ο Παγκύπριος Διαγωνισμός Φωτογραφίας, «Ο Άνθρωπος Μέσα στον Χρόνο και τον Τόπο», σε συνεργασία με την Φωτογραφική Εταιρία Κύπρου. Οι καλύτερες φωτογραφίες του διαγωνισμού θα εκτεθούν στις σπηλιές του πολιτιστικού χώρου στο Σκαλί Αγλατζιάς και οι τρεις καλύτερες θα βραβευτούν κατά την τελετή λήξης του ντοκιμαντέρ. Παράλληλα με τα πιο πάνω, το AEI – CineFest 2018 φεστιβάλ θα πλαισιώσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, επηρεασμένο από διαφορετικά ρεύματα της λαϊκής παράδοσης και της ευρύτερης κυπριακής κουλτούρας, ώστε να μπορέσει να αναδυθεί η αξία της πολιτισμικής κληρονομιάς της Κύπρου στην ολότητα της.

Τα ντοκιμαντέρ αποτελούν ένα μέσο αποτύπωσης, διατήρησης και μετάβασης της πραγματικότητας. Μέσα από πολλές μικρές αναπαραστάσεις μπορεί να αναδυθεί η κουλτούρα και να δοθεί φως σε άγνωστες ιστορικές πτυχές. Εντούτοις σε ανακοίνωση του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Σταύρος Παπαγεωργίου ανέφερόμενος στους στόχους της διοργάνωση δήλωσε ότι «προσδοκούμε ότι το 1ο Διεθνές φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού (AEI – CineFest 2018) θα μπορέσει να προσφέρει στιγμές συγκίνησης, να ξυπνήσει μνήμες, να βγάλει από την αφάνεια άγνωστες ιστορικές πτυχές, αλλά κυρίως να επικοινωνήσει στους θεατές τη σημασία της ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομίας στην διαμόρφωση του καθένα μας ξεχωριστά». 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κριτική για την ταινία The dead don’t die του Τζιμ Τζάρμους

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης* Η νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους The dead don’t ...

Dunkirk | Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν

Γράφει η Δέσποινα Χριστοδούλου | @DespiChri Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν μετά τα ...

To τρέιλερ της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου

Στις αρχές του 18ου αιώνα, η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Σε ...

Dunkirk : Η μάχη της Δουνκέρκης στη μεγάλη οθόνη

Διάρκεια: 106 λεπτά Είδος Ταινίας: Πολεμική, Δραματική, Θρίλερ Παραγωγή: ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, 2017 ...

Μαραθώνιος Θερινών Προβολών στο «Κωνστάντια»

Αρχίζει το μήνα Ιούλιο ο Μαραθώνιος Θερινών Προβολών που πραγματοποιείται στον μοναδικό θερινό κινηματογράφο ...

Το Εθνικό Θέατρο στην Κύπρο

Η φωτογραφία αυτή είχε παρθεί στο [παλαιό] αεροδρόμιο Λευκωσίας στις 7 Δεκεμβρίου 1964. Είναι ...

X