Ο μουσικός Γιάννης Κουτής μιλά με τον σαξοφωνίστα του σχήματος Chouska Γιάννη Δίσκο με αφορμή την εμφάνιση τους στο φετινό Windcraft Music Festival την Κυριακή 12 Αυγούστου.

Ποια είναι η άποψή σου για την έννοια της Παραδοσιακής  Μουσικής, πώς την βίωσες εν αρχή και ποια είναι η εικόνα που έχεις διαμορφώσει μέχρι στιγμής από την εμπειρία σου;

Η παραδοσιακή μουσική ήταν το νανούρισμα μου, η μουσική που συνόδευε όλες τις ιστορίες που μας έλεγαν, ο τρόπος να έρχεται το “ψωμί” στην οικογένεια και φυσικά ο λόγος που είμαι στην Αθήνα τα τελευταία 11 χρόνια.

Ο πατέρας μου, Τάσος Δίσκος, είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς που έχω γνωρίσει, ο δάσκαλος και μέντορας μου. Όταν όλη του η ζωή από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήταν η παραδοσιακή μουσική της Μακεδονίας και των Βαλκανίων, όταν η μόνη μουσική που άκουγες στο σπίτι ήταν τρομπέτες, γκάιντες και καβάλ, (άντε και καμιά Ποντιακή λύρα λόγω της καταγωγής της μητέρας μου Χρυσής), όταν μας έπαιρνε μαζί του στα πανηγύρια και τους γάμους με το συγκρότημα που έχει τα τελευταία 35 -νομίζω- χρόνια (Χρυσοδάχτυλοι), ήταν μονόδρομος το τι θα ακολουθούσε.

Όπως και σε πολλά άλλα είδη της μουσικής, έτσι και στην Λαϊκή Ελληνική μουσική, ο πρόγονος της είναι η παραδοσιακή μουσική, είτε αυτά είναι Δημοτικά τραγούδια και μουσικές από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδος , είτε τα Σμυρναίικα, είτε τα Πειραιώτικα ρεμπέτικα. Η μεταβίβαση γίνεται με αργούς ρυθμούς άλλα όχι και η μετάδοση. Συνθέσεις νέες φυσικά και υπάρχουν άλλα η προσωπική μου άποψη είναι ότι οποιοδήποτε τυχόν παρθενογεννητικό τωρινό είδος και αν δούμε, θα βρούμε σίγουρα στοιχεία Ελληνικής, Δυτικής ή Ανατολίτικης παράδοσης. Η εικόνα που έχω σήμερα για αυτή τη μουσική είναι απλή και ξεκάθαρη: ακόμα και αν δεν είναι στα ακούσματά σου, θα την αισθανθείς οικεία και το κυριότερο, θα την σεβαστείς.

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζετε στην Κύπρο τον ομώνυμο σας δίσκο CHUSKA; Θα μπορούσες να μας περιγράψεις την ιδέα πίσω από αυτή την ηχογράφηση;

Είναι η πρώτη και εύχομαι όχι τελευταία που παρουσιάζουμε τον δίσκο μας στην Κύπρο. Δεν θα μπορούσε να είναι σε καλύτερο μέρος. Συνεργάζομαι περίπου ένα χρόνο με το Windcraft και οι Chouska αντιπροσωπεύουν αυτά που αγαπάει το φεστιβάλ: Πνευστά, Jazz & World Music. Την ιδέα την είχαμε πολλά χρόνια πριν με τον Περικλή Αλιώπη άλλα περιμέναμε να βρούμε τους κατάλληλους συνεργάτες. Είχαμε κατέβει μαζί το 2007 για τους Imam Baildi και από τότε κάτι μας “έτρωγε”. Έχουμε και οι 2 επιρροές από την Μακεδονική μουσική αλλά δεν μας έφτανε μόνο αυτό. Θέλαμε διεύρυνση αυτής. Και με το που βρήκαμε τους συνεργάτες μας, ήρθαν και οι ιδέες, ήρθε η ανιδιοτέλεια, δοκιμάσαμε διάφορους τρόπους παρουσίασης της μπάντας και την κατάλληλη στιγμή καταλήξαμε στο παλιό στούντιο της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ, στο σημερινό στούντιο της AntArt να γράφουμε Live τον δίσκο μας.

Πέραν από τα Βαλκανικά και Jazz χρώματα που είναι ευδιάκριτα στη μουσική σας, ποιες άλλες είναι οι επιρροές που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ήχου σας ως Ensemble;

Η Chouska αποτελείται από πέντε μέλη με διαφορετικές μουσικές επιρροές και όχι μόνο. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που καταλήξαμε με αυτούς τους συνεργάτες. Να βάζει ο καθένας με την σειρά ένα μικρό λιθάρι, να μην ταιριάζει με την πρώτη ματιά κανένα με κανένα, άλλα στο τέλος, να έχει χτιστεί ένα ιδιαίτερο κτίσμα. Ο “δικός” σας Τάκης Βασιλείου στα κρουστά, με καταγωγή ένα μικρό χωριό δίπλα από τα Κατύδατα που θα διεξαχθεί το φεστιβάλ, έφερε εκτός των άλλων το Λάτιν στοιχείο στα κομμάτια μας. Ο Μηνάς Λιάκος στην κιθάρα, απόφοιτος του “The New School” της Νέας Υόρκης έχει βάλει ότι Jazz στοιχείο υπάρχει μέσα και έξω άπο τον δίσκο. Ο Παναγιώτης Καμβυσίδης στη τούμπα, ο βράχος της ομάδας, έχει βάλει το κλασικό στοιχείο. Και ο Περικλής Αλιώπης με εμένα, έχουμε βάλει το Παραδοσιακό, Λαϊκό και Βαλκανικό στοιχείο.

 

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Σε απευθείας σύνδεση» με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη

«Σε απευθείας σύνδεση» με το κοινό της, πλημμυρισμένη με αγαπημένα τραγούδια και καλή μουσική η  ...

ERGON ENSEMBLE:Δεν θα ήμασταν συγκρότημα, εάν δεν δίναμε συναυλίες με εξαιρετικές ερμηνείες…

Συνέντευξη στον Πέτρο Λαζάρου Οι Ergon Ensemble στις 12 Νοεμβρίου θα βρίσκονται στην Κύπρο ...

Σταύρος Τσακίρης:”O Δον Κιχώτης θα μπορούσε να είναι Κύπριος”

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Μετά από πρόταση του ΘΟΚ, ο Σταύρος Τσακίρης, που το ...

Έφυγε η φωνή των Cranberries Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν

Πέθανε, σε ηλικία 46 ετών, η τραγουδίστρια του ροκ συγκροτήματος Cranberries, Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν. ...

Ομήρου «Οδύσσεια» και «Ιλιάδα» στην κυπριακή

Ωρες ολόκληρες επί καθημερινής βάσεως, εδώ και 21 χρόνια, μένει σκυφτός πάνω από τα ...

Στέφανος Κορκολής στο Ριάλτο

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας, Στέφανος Κορκολής, παρουσιάζει στο Θέατρο Ριάλτο στις 10 Οκτωβρίου, ...

X