Έκθεση «Αγωνίες-Διαμαντής»: ειδική ξενάγηση

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι και τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου

Σε μία ειδική ξενάγηση διάρκειας μιας ώρας, σας προσκαλεί η Λεβέντειος Πινακοθήκη, στην προσωρινή  έκθεση «Αγωνίες – Διαμαντής»  από τη βασική επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Ελένη Σ. Νικήτα, την Τετάρτη 29 Αυγούστου στις 17:30 και στις 18:30. 

Συμμετοχή: Δωρεάν
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Για δηλώσεις: 22668838 ή info@leventisgallery.org

Λίγα λόγια για την έκθεση:

Πιστή στη δέσμευσή της να ερευνά και να εμβαθύνει στην ιστορία της κυπριακής τέχνης, η Λεβέντειος Πινακοθήκη παρουσιάζει μια έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο πρωτεργάτη της εικαστικής δημιουργίας του τόπου μας, Αδαμάντιο Διαμαντή (1900-1994). Η έκθεση επικεντρώνεται στον σημαντικό κύκλο της δουλειάς του με γενικό τίτλο «Αγωνίες».

Πρόκειται για οκτώ εμβληματικά έργα που ζωγράφισε από το 1963 έως το 1977. Στην έκθεση θα συμπεριληφθεί και το επιμύθιο της σειράς, το έργο «Γυναίκα με Απλωμένα Χέρια», το τελευταίο ολοκληρωμένο έργο του καλλιτέχνη, το οποίο ζωγράφισε το 1983-84 και θεωρείται ως το επιστέγασμα του κύκλου των Αγωνιών και ταυτόχρονα της μακράς καλλιτεχνικής του πορείας, η οποία καλύπτει όλο σχεδόν τον 20ό αιώνα. Σε αντίθεση με το μνημειακό του έργο «Ο Κόσμος της Κύπρου», στα έργα της σειράς «Αγωνίες» πρωταγωνιστεί η γυναίκα με έμφαση στο ρόλο της ως μητέρα.

Τα έργα αυτά αποτελούν τη συνάντηση του καλλιτέχνη με τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πατρίδα του τον πολυτάραχο γι’ αυτήν 20ό αιώνα. Στην πολιτική κατάσταση όπως διαμορφωνόταν στο νησί, ο Διαμαντής διέκρινε να ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι που δεν θα επέτρεπαν μια διαρκή ειρήνη στο νησί. Αυτό δημιούργησε στον ζωγράφο, που είχε αμετάκλητα δέσει τη ζωή και την τέχνη του με τον κόσμο και τη μοίρα της Κύπρου, μια μεγάλη αγωνία που εξέφρασε, ως διέξοδο ή ως εξορκισμό, στη σειρά των έργων του «Αγωνίες».

Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου-10 Σεπτέμβριου 2018

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Στη Λάρνακα η πρώτη Μπιενάλε Εικαστικών Τεχνών στην Κύπρο

Με τη συμμετοχή 307 καλλιτεχνών από 37 χώρες, πραγματοποιείται από τις  17  Οκτωβρίου μέχρι ...

Μουσείο Λούβρου: Κλεμμένα έργα των Ναζί αναζητούν τους ιδιοκτήτες τους

Η νέα πρωτοβουλία του Μουσείου του Λούβρου αποτελεί μία παγκοσμίως πρωτόγνωρη προσπάθεια από τα ...

Έκθεση του εικαστικού Χρίστου Χατζηστυλιανού στην Αθήνα

Ο κύπριος εικαστικός Χρίστος Χατζηστυλιανού παρουσιάζει τη νέα του δουλειά ” Πέντε Παρερμηνείες” στην ...

Unsettling encounters 

Η Kristen Case και η Αλεξάνδρα Μαγγλή θα συζητήσουν για τη συνεργασία, τις ριζοσπαστικές ...

Η φωτογραφική ζωή της Μπογιάνα Λοΐζου στην έκθεση «A Little Bit of Everything»

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στα αρχεία της η καλλιτέχνης Μπογιάνα ...

Γλυπτά Ροντέν στην Κερύνεια

«Ο πατέρας μου είναι από την Αγία Άννα, η μητέρα μου από το Άρσος. ...

X