H πρωτοβουλία «Νέοι Βιωματικοί Πρόσφυγες» συνεχίζει τις δραστηριότητες της για απόκτηση βιωματικών εμπειριών και γνώσεων για τις κατεχόμενες πόλεις και χωριά μας, με μια ακόμη διαφορετική ιστορική περιδιάβαση στην ομορφη θρυλική χερσόνησο της Καρπασίας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018. 

Μια αλλοιωτικη περιδιάβαση στα κατεχομένα χωριά της Καρπασίας με βασικό στόχο την απόκτηση αλλοιώτικων «βιωμάτων» απο για όλες τις μετα του 1974 γενιές στα κατεχόμενα εδάφη μας. Εγκλωβισμένοι κατοικοι και αλλοι χωριανοί απο τα χωριά της Καρπασίας θα είναι οι «ξεναγοί» της ιστορικής περιδιάβασης στο κάθε τοπο.

Νέοι και «παλιοί» θα σμίξουν και θα περπατήσουν τα κύρια σημεία – ορόσημα, στις γειτονιές, κρυμμένες γωνιές, εκκλησίες/παρεκκλήσια, σχολεία, στις πλατείες και τα δρομακια του Ριζοκαρπάσου, Γιαλουσας, Αγια Τριάδος και αλλων χωριών . Θα ειπωθούν «ανέκδοτες ιστορίες» και θα αναβιωθούν εικόνες που έχουν σχέση με την προ του 1974 καθημερινή ζωή και δραστηριοτητες σε κάθε χωριό. Θα ειπωθούν ιστορίες απο ζωή του καθε χωριού, τα παρατσούκλια στο καθε χωριό, τις γεωργικες ασχολιες και αλλα πολλά.

Πρόγραμμα:

Μετα το πρόγευμα στο τοπικό καφενείο των εγκλωβισμένων κατοίκων θα πραγματοποιηθεί  ιστορική περιδιάβαση με ξεναγούς σημερινούς κατοικους του Ρισοκάρπασου. Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο ιστορικό Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και στο ομώνυμο ακρωτήρι. Μετα το διάλειμμα για γεύμα θα συνεχιτεί η ιστορική περιδιάβαση με μικρούς σταθμούς σε αλλα χωριά και τόπους ανάμεσα στα οποία το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας της Κανακαριάς μεσα απο μια όμορφη διαδρομή.

Η μετάβαση θα γίνει με λεοφωρείο/α και ο τοπος εκκίνησης στη Λευκωσία θα ειναι ο χώρος στάθμευσης του Παλιου Νοσοκομείου στις 8:00. 

Το κόστος μεταφορας θα ειναι 20 Ευρώ. Για νεους κατω των 35 ετων το κόστος θα ειναι 10 Ευρώ. 

Οσοι ενδιαφέρεστε δηλωστε εδω και στειλέτε μήνυμα στον Γιώργο Παπαλουκα – Giorgos Papaloucas ή στο τηλέφωνο 96399134 ή στην AlexandraKyriakidou ή στο τηλ. 99166424 Για περισσότερες πληροφορίες για τη περιδιάβαση/διαδρομή επικοινωνήστε εδώ ή με τον Άδωνι Κωνσταντινίδη – Adonis Constantinides

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τα προεόρτια

Λίγο πριν τη μεγάλη τραγωδία του 1974, το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και την ...

Η πολιτιστική μας κληρονομιά: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον

Ένα σύντομο φιλμάκι με την ευκαιρία του εορτασμού του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 ...

Διάλεξη της Νάσας Παταπίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου

O Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου παρουσιάζει μια διάλεξη της δρος Νάσας Παταπίου, ποιήτριας ...

Ίδρυμα ΣΟΦΙΑ: Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων

Το ίδρυμα ΣΟΦΙΑ ιδρύθηκε για να προσφέρει στέγη, οργάνωση και τεχνογνωσία στις πολύ σημαντικές ...

Ο «Αποχαιρετισμός» του Γιάννη Ρίτσου στη σκηνή του Ριάλτο

Μετά από αρκετές παραστάσεις σε όλη την Κύπρο, το εμβληματικό ποιητικό έργο του Γιάννη ...

Η Ιστορία της Εργασίας και η βιομηχανική ευρωπαϊκή κληρονομιά στο νέο αφιέρωμα της Europeana

Ο εργασιακός κόσμος στις μέρες μας είναι κατά μεγάλο βαθμό προϊόν των εξελίξεων, ζυμώσεων ...

X