Κοραλλία Στεργίδη

Ποια είσαι;

Είμαι η Κοραλλία Στεργίδη, καλλιτέχνης, ασχολούμαι με διάφορες μορφές τέχνης. Ζω και δουλεύω σε Κύπρο και Αγγλία. Σπούδασα Performance Design στο Saint Martins School of Art and Design, στο Λονδίνο.Κυρίως κίτρινη, σήμερα είμαι ήλιος, ζω καλύτερα μέσα στο νερό κάνοντας ιστιοσανίδα. Σέβομαι το υγρό στοιχείο και αυτό που με διδάσκει. Ο πατέρας μου είναι από την Καρπασία, πρόσφυγας και πρώην στρατιώτης στον πόλεμο του 1974. Η μητέρα μου κατάγεται από το Σάμοκοβ, μια κοιλάδα στη Βουλγαρία. Μεγαλωμένη στην Κύπρο και στην Αγγλία, ένιωθα πάντα ότι βρισκόμουν κάπου στη μέση.

Τι κάνεις;

Η δουλειά μου είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Χρησιμοποιώ χορευτικές και χωρικές μεθόδους ώστε να συνυπάρξουν πειραματικά, κινηματογράφος, φωνή, ποίηση και εγκαταστάσεις δημιουργώντας μυθοπλασία μέσα από ζωντανούς και μετακινούμενους χώρους.
Ο αυτοσχεδιασμός και τα πειράματα οδήγησαν στη δημιουργία ενός αρχείου. Το περιεχόμενο χρησιμοποιείται στην έρευνα προόδου και ανακυκλώνεται ως ανάμνηση σε άλλες δουλειές. Η συνεργασία με επαγγελματίες σε διάφορους κλάδους μου δίνει την ευκαιρία να ανταλλάξω μεθοδολογίες και να αμφισβητήσω τη δική μου. Εξερευνώ την ενσάρκωση ενός χώρου ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία, έναν τόπο που δεν είναι μυθοπλασία, είναι όλες οι ζωές που έχω ζήσει και ζω. Με ενδιαφέρει η γλώσσα, η χειρονομία, η δομή και η σημασιολογία. Είμαι στη διαδικασία της εργασίας με ζωντανό σχεδιασμό ήχου για να πειραματιστώ με το πώς μπορώ να αλλάξω τις εκδόσεις του τι είναι για μένα το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον. Πάντα κουβαλώ κάτι μαζί μου -είτε είναι μια τσάντα, ένα βιβλίο ή αντικείμενα- κάτι που με οδηγεί σε καταστροφικές καταστάσεις. Παρ’ όλα αυτά, το άγχος μου βρίσκει τρόπο να σώσει την κατάσταση και να δημιουργήσει κάτι θετικό. Ένα παράδειγμα είναι η πρώτη μου ανεξάρτητη ταινία σε συνεργασία με το ICA, την Chisenhale Gallery και την Random Acts.

Τι θέλεις;

Θέλω να ευαισθητοποιηθούμε όλοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα, να νοιαζόμαστε γι’ αυτό και να μην το αγνοούμε. Πρέπει να φροντίσουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία αναπτύσσοντας μια βαθύτερη σχέση με τη γη. Τον Σεπτέμβριο έχω προσκληθεί να παρουσιάσω ένα performance ως μέρος ενός πρότζεκτ το οποίο ασχολείται με τη δουλειά του οικολόγου μελετητή Rachael Squire σχετικά με τους υπόγειους χώρους. Περισσότερες πληροφορίες στον λογαριασμό μου στο Instagram @aillarok αλλά και στην ιστοσελίδα μου website www.korallia.co.uk.

Σχεδιάζω επίσης να ξεκινήσω τον Σεπτέμβρη μεταπτυχιακές σπουδές στις Καλές Τέχνες.
Θα υιοθετήσω μια κατσίκα. Θα κτίσω ένα δεντρόσπιτο, ενώ παράλληλα θα γράφω και θα εικονογραφώ παιδική ποίηση.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Άντρια Αντωνίου

H Άντρια Αντωνίου έγινε Αντρούλα και πλέκει ό,τι θες Τι πλέκεις; Χμ… πλέκω όνειρα ...

Kate

Η Kate παρουσιάζει το πρώτο άλμπουμ της και ετοιμάζει βαλίτσες για Αγγλία Τι κάνεις; ...

Ελένη Πρωτοπαπά

12.12.10 Τι έχεις κάνει; Εκτός ‘που το να πελλανίσκω τον κόσμο; Σπούδασα Ιστορία και ...

Silvio A. Rusmigo

O Silvio A. Rusmigo συλλαμβάνει εικόνες στον φακό του Πού βρίσκεσαι; Συνήθως στα βουνά ...

Τζούλιο Φιλίππο Ντ’ Ερρίκο

Ο Τζούλιο Φιλίππο Ντ’ Ερρίκο πιστεύει στο “καλό” Πού είσαι; Τώρα; Στον καναπέ μου, ...

Κατερίνα Κυριάκου

Η Κατερίνα Κυριάκου είναι περφόρμερ με συναίσθημα στο έπακρον Τι κάνεις; Προσπάθειες, πειράματα και ...

X