Κύπρια 2018: Η ξακουστή Ορχήστρα Concertgebouw (RCO) στο Κούριο

Η RCO συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πραγματικά μεγάλες Συμφωνικές Ορχήστρες στον κόσμο

Γράφει ο Αντρέας Τσαούσης 

Η φημισμένη Ορχήστρα Royal Concertgebouw Amsterdam (RCO) θα δώσει στο Κούριο μια και μοναδική παράσταση το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου, στις 9μ.μ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια 2018.

Με τη Συναυλία αυτή η RCO κλείνει ένα μεγάλο κύκλο συναυλιών που άρχισε το 2016 και ολοκληρώνεται με τη παράσταση στο Κούριο.  Αυτή τη διετία η RCO επισκέφθηκε τις υπόλοιπες 27 Ευρωπαϊκές χώρες με το ίδιο πρόγραμμα, και η Κύπρος αποτελεί την 28η και τελευταία επίσκεψη.  Μέσα στα πλαίσια αυτής της πολύ φιλόδοξης Περιοδείας « η RCO συναντά την Ευρώπη», θα ακούσουμε την σπουδαία 7η Συμφωνία του Mahler.  Θα προηγηθεί, όμως, μια σύνθεση( Wagner) όπου νεαροί ταλαντούχοι Κύπριοι μουσικοί (κυρίως από την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων) θα μοιραστούν τη σκηνή με του επαγγελματίες της RCO

Η RCO δηλώνει: « Η Συμφωνική Μουσική συμβολίζει ιδιαίτερα την ιδέα της ισότητας διά μέσου της διαφορετικότητας – η πραγματική σημασία της πολυφωνίας.  Αντιμέτωποι με πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να γιορτάσουμε αυτή τη μοναδική Ευρωπαϊκή εφεύρεση, που μας επιτρέπει να εκφράσουμε μία και μόνη ιδέα χρησιμοποιώντας πολλές φωνές: έτσι μπορούμε να ανακαλύψουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που παρουσιάζονται μπροστά μας για να συνεχίσουμε το ταξίδι προς το μέλλον».

Η RCO συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πραγματικά μεγάλες Συμφωνικές Ορχήστρες στον κόσμο.  Ιδρύθηκε το 1888 και διαθέτει 120 μουσικούς προερχόμενους από 20 χώρες.  Αυτά τα 130 χρόνια, η ορχήστρα είχε μόνο 7 Μαέστρους.  Τα ονόματά τους αποτελούν θρύλο στη κλασσική μουσική: Willem Kes ( 1888-1895), Willens Mengelberg ( 1895-1945), Eduard van Beinum ( 1945-1959), Bernard Haiting ( 1963-1988), Riccardo Chailly ( 1988-2004), Mariss Jansons ( 2004-2015).  Αρχιμαέστρος σήμερα ( από το 2016) είναι ο Daniel Gatti, που θα διευθύνει και τη συναυλία στο Κούριο.  Η RCO δίνει περίπου 80 συναυλίες κάθε χρόνο στο Concertgebouw στο Amsterdam και ακόμη 40 συναυλίες σε κορυφαίες μουσικές αίθουσες στον υπόλοιπο κόσμο.  Η μουσική της φτάνει στα αυτιά 250,000 θεατών κάθε χρόνο, και έχει στο ενεργητικό της πάνω από 1,100 δίσκους.

Το πρόγραμμα στο Κούριο περιλαμβάνει τη σύνθεση του Wagner Prelude στο Die Meistersinger von Nurenberg, (μαζί με τους νεαρούς Κύπριους μουσικούς) και την 7η Συμφωνία του Mahler.  Ο ίδιος ο Mahler είχε διευθύνει την RCO το 1909 στην Ολλανδική πρεμιέρα του έργου.  Η εντυπωσιακή αυτή σύνθεση εξελίσσεται σαν καλειδοσκόπιο, ενθουσιάζει με τη νυχτερινή της ατμόσφαιρα, την ασυνήθιστη συμμετοχή οργάνων (π.χ. μαντολίνο και κιθάρα) και το καταιγιστικό της φινάλε.

Οι Κύπριοι φιλόμουσοι έχουν την σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν αυτή τη φημισμένη Ορχήστρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2018, με την επιχορηγημένη τιμή των €10.00/5.00.

Πληροφορίες: Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, 1 Σεπτεμβρίου 2018, 21:00,  ΚΥΠΡΙΑ τηλ. 70002212, info@kypria.org.cy, εισιτήρια www.soldoutticketbox.com.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Michael Jackson: On the Wall»: έκθεση στο Παρίσι

Ένα πορτρέτο του Μάικλ Τζάκσον ως βασιλιάς Φίλιππος ο Β` της Ισπανίας και μια ...

Θανάσης Παπακωνστανίνου και Σωκράτης Μάλαμας στη Λευκωσία

Δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες, ο Θανάσης Παπακωνστανίνου και ο Σωκράτης Μάλαμας, συναντιούνται στη σκηνή για ...

Νέα διεθνής βράβευση για το κυπριακό σχήμα Monsieur Doumani

Με το πολύ σημαντικό βραβείο Preis der deutschen Schallplattenkritik (German Records Critics’ Award) τιμήθηκε ...

Ένα τραγούδι για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας η σημερινή (21η Φεβρουαρίου), κι ένας Έλληνας μουσικός, ο Σταύρος Παπασταύρου, ...

Μουσική γεωγραφία σε μετατροπή στο 6ο Μουσικό Φεστιβάλ Windcraft

Η φετινή διοργάνωση στο χωριό Κατύδατα ξεκίνησε χθες με συναυλίες από μουσικά σχήματα από ...

Το «Αγκάθθιν» στο Αρχοντικό Αξιοθέας

Το δημοφιλές κυπριακό σχήμα Monsieur Doumani παρουσιάζει στο κοινό της Αξιοθέας την τρίτη και ...

X