Ο Βιμ Βέντερς εξηγεί πώς τα κινητά τηλέφωνα σκότωσαν τη φωτογραφία

Το BBC News συνάντησε τον Βιμ Βέντερς σε μία από τις εκθέσεις των Polaroid φωτογραφιών του. Ο γερμανός φωτογράφος και σκηνοθέτης («Παρίσι – Τέξας», «Το αλάτι της γης», «Ένας Αμερικανός φίλος») μίλησε για το πώς τα κινητά – κάμερες έχουν επηρεάσει την φωτογραφική τέχνη κάνοντας τους πάντες φωτογράφους και συγχρόνως κανέναν με αποτέλεσμα η φωτογραφία να είναι πιο ζωντανή, αλλά και πιο νεκρή από ποτέ. Η αντίφαση αυτή είναι αποτέλεσμα του ότι, αν και βγάζουμε περισσότερες φωτογραφίες από ποτέ, κανένας δεν τις κοιτάει πραγματικά – ούτε καν αυτοί που τις τραβάνε -, ενώ καμία από αυτές δεν τυπώνονται.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με το κατά πόσο πιστεύει ότι τα φίλτρα και οι διάφορες εφαρμογές έχουν κάνει την φωτογραφία πιο δημιουργική από ποτέ, απάντησε ότι με βάση την εμπειρία του «όσο λιγότερα σου δίνονται, τόσο πιο δημιουργικός αναγκάζεσαι να γίνεις. Το ότι μπορείς να μετατρέψεις μία φωτογραφία στο ακριβώς αντίθετο της δεν είναι αναγκαστικά σημάδι δημιουργικότητας». Επιπλέον, για την επεξεργασία της φωτογραφίας σχολιάζει ότι πλέον οι άνθρωποι με το που κοιτάνε μία φωτογραφία θεωρούν ότι κάτι έχει «πειραχτεί» σε αυτήν · ωστόσο ο πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας της φωτογραφικής τέχνης αποτελούσε το να αναπαρασταθεί η πραγματικότητα με έναν πιο γνήσιο τρόπο απ’ ότι στη ζωγραφική. Όσο για τις selfies, αν και ομολογεί ότι και ίδιος βγάζει, αρνείται να τις θεωρήσει φωτογραφίες και τις εξισώνει με το να κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη.

Στο τέλος της συνέντευξής του, ο Βέντερς χαρακτηρίζει την φωτογράφιση από κινητό ως «μία νέα δραστηριότητα που μοιάζει πολύ με φωτογραφία, αλλά πλέον δεν είναι φωτογραφία» και μας καλεί να βρούμε μία νέα ονομασία για αυτήν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί χρήστες ανταποκρίθηκαν στην δοκιμασία του και πρότειναν ονόματα, όπως «Phone – no – graphy» και «Faux – tography», αλλά ήταν πολλοί και αυτοί που σχολίασαν ότι παρόμοια κριτική ασκήθηκε και στην τέχνη της φωτογραφίας από ζωγράφους στο ξεκίνημα της, καθώς και ότι υπάρχουν περιπτώσεις που φωτογραφίες τραβηγμένες από κινητά μπορούν να θεωρηθούν τέχνη.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οι Αθηναίοι THE NOISE FIGURES στην Κύπρο

Τρεις συναυλίες σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο θα δώσουν οι The Noise Figures, ένα fuzz rock ...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2014

Γράφει η Αικατερίνη Λάμπρου Με τη θέσπιση της 23ης Απριλίου ως Ημέρας Βιβλίου, η ...

Απαγορευτικό για το Losing My Religion στο Fox News

Eπιστολή με την οποία απαγορεύουν στο Fox News να παίζει τη μουσική τους έστειλαν ...

Κυριάκος Ευθυμίου | «Χαρά και συγκίνηση» το Βραβείο Ποίησης

Ο ηθοποιός και ποιητής Κυριάκος Ευθυμίου είναι ο νικητής του Βραβείου Ποίησης στα Κρατικά ...

Πρεμιέρα στις Κάννες με το Moonrise Kingdom

Η νέα ταινία του Γουές Άντερσον με τίτλο Moonrise Kingdom θα σηκώσει την αυλαία ...

Στην ταινία Black Coal, Thin Ice η Χρυσή Αρκούδα της Μπερλινάλε

H ταινία του Diao Yinan με τίτλο Black Coal, Thin Ice, απέσπασε την Χρυσή ...

X