Πλούσια ευρήματα από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης ζωολογικού κήπου Πάφου

Πλούσια εκθέματα φιλοξενεί το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Ζωολογικού Κήπου Πάφου στην Πέγεια, αφού ο ιδιοκτήτης της συλλογής Χρίστος Χριστοφόρου άρχισε να τα συλλέγει από το 1980.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν κυρίως είδη της καθημερινής ζωής των αγροτών όπως γεωργικά εργαλεία που συνδέονται με τις παραδοσιακές καλλιέργειες του σιταριού, της ελιάς και του αμπελιού καθώς και είδη ιπποσκευής όπως σαμάρια , χαλινάρια , αναβατήρες  καθώς και προβιομηχανικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή λαδιού και ζιβανίας.

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το Μουσείο φιλοξενεί ακόμη εργαλεία παραδοσιακών τεχνών, όπως του τσαγκάρη, του μαραγκού, του σιδερά, του χαλκωματά, του πεταλωτή, του χρυσοχόου και του αγγειοπλάστη καθώς και της υφάντρας.

Επίσης φιλοξενεί είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως χάλκινα και πήλινα μαγειρικά σκεύη , ξύλινα έπιπλα και σύνεργα ζυμώματος καλάθια, γυάλινες λάμπες φωτισμού και μυροδοχεία για ροδόσταγμα, υφαντά είδη ρουχισμού, αποθηκευτικά και επιτραπέζια σκεύη, διακοσμητικά είδη,  καθώς και καπνιστήρια.

Στο Μουσείο υπάρχουν και είδη που χρησιμοποιούσαν οι σιδηρουργοί, όπως δρεπάνια, κουδούνια, ζυγαριές , μαχαίρια , καθώς και  μαγειρικά και άλλα σκεύη του χαλκωματά. Υπάρχουν ακόμη αργυρά σκεύη κοσμικής χρήσης και κοσμήματα καθώς και είδη ξυλογλυπτικής.

Παράλληλα με τα είδη τοπικής κατασκευής, εκτίθενται έργα λαϊκής τέχνης της Ελλάδας  καθώς και άλλων γειτονικών με την Κύπρο περιοχών , προσφέροντας στον επισκέπτη εικόνα της παραδοσιακής καλλιτεχνικής δημιουργίας του ευρύτερου χώρου.

Ο κ. Χριστοφόρου χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα αξιόλογη την συλλογή από πόρπες ζωνών και ζώνες του 19ου αιώνα, με πλούτο σχεδίων , τεχνικών κατασκευής υλικών και μοτίβων.  Ανέφερε επίσης ότι πλούσια είναι και η συλλογή αγγείων τύπου Τσανάκ Καλέ , όπως ονομάστηκαν από την κοιτίδα κατασκευής τους, την ομώνυμη πόλη των Δαρδανελλίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ακρωτήρι Θήρας: στο «φως» σημαντικά ευρήματα

Σημαντικά νέα ευρήματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφικών εργασιών στο Ακρωτήρι Θήρας, ...

Τα αρχαία αγάλματα δεν ήταν λευκά

Tα αρχαία αγάλματα δεν ήταν στην αρχή απλώς λευκό μάρμαρο, αλλά “μία έκρηξη χρώματος ...

Αρχαίο κόμικ εντοπίστηκε σε τάφο του 1ου αιώνα μ.Χ. στην Ιορδανία

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αρχαία μορφή κόμικ σε έναν τάφο στη βόρεια Ιορδανία. Ο αρχαίος αυτός ...

Ναυάγιο στον Πρωταρά

Αμφορέας δύο χιλιάδων χρόνων από το ναυάγιο που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά ...

Ανακοίνωση της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας ΠΚ για το Εθνολογικό Μουσείο

Ανακοίνωση σχετικά με την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου εξέδωσε σήμερα η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του ...

Αγώνας για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης

Το θέμα της διαμάχης για τα αρχαία στο μετρό στη Θεσσαλονίκη συζητείται σήμερα Τετάρτη, ...

X