Viral βίντεο απαγορεύει το καμάκι

Παράνομη θεωρείται πλέον η σεξουαλική παρενόχληση στους δρόμους της Γαλλίας, το γνωστό καμάκι, ενώ στους παραβάτες που θα “συλλαμβάνονται” επί τόπου θα επιβάλλεται πρόστιμο έως και 750 ευρώ στο πλαίσιο της λήψης αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας. Παρά τις γνωστές δηλώσεις της αγαπημένης ηθοποιού Κατρίν Ντενέβ, σε απάντηση του κινήματος #MeToo, ότι δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε και το καμάκι, τελικά οι συμπατριώτες της το έκαναν ψηφίζοντας νόμο, λίγες μέρες μετά τον σάλο που προκλήθηκε στη χώρα όταν ένας άνδρας επιτέθηκε σε νεαρή γυναίκα, τη Μαρί Λαγκέρ, επειδή εκείνη απάντησε στα χυδαία σχόλιά του έξω από ένα παρισινό καφέ.
Η φοιτήτρια δημιούργησε μια ιστοσελίδα για να ενθαρρύνει και άλλες γυναίκες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από παρενόχληση, όταν το οπτικό υλικό από κάμερα ασφαλείας που δείχνει το περιστατικό (https://youtu.be/48Fg-j11XE0) έγινε viral και συγκέντρωσε ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης.

Η ιστοσελίδα της Μαρί Λαγκέρ με τίτλο Nous Toutes Harcelement (Όλες μας Παρενοχλούμαστε) αποτελεί το πιο πρόσφατο επεισόδιο της εκστρατείας κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, η οποία ξεκίνησε με το #MeToo και παρέχει μια πλατφόρμα για τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης που θα μπορούν ανώνυμα να μοιράζονται την εμπειρία τους. “Όπως χιλιάδες γυναίκες, είμαι και εγώ θύμα παρενόχλησης σε δημόσιο χώρο. Μοιραστείτε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μου http://noustoutesharcelement.fr ή με #TaGueule”, έγραψε η Λαγκέρ στο twitter. Το “Ta gueule” (βούλωσ’ το) είναι η έκφραση την οποία η 22χρονη Λαγκέρ χρησιμοποίησε απαντώντας στον άνδρα που την παρενόχλησε έξω από παρισινό καφέ πριν αυτός τη χτυπήσει.

Η οργάνωση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, η οποία τη βοήθησε να δημιουργήσει την ιστοσελίδα της, ανακοίνωσε ότι ο στόχος είναι το θέμα να παραμείνει στη δημοσιότητα. “Η ιστορία της Μαρί έλαβε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης επειδή η ίδια πάλεψε για να εξασφαλίσει το βίντεο και να το αναρτήσει στο διαδίκτυο, αλλά στην πραγματικότητα αυτή είναι μια καθημερινότητα για τις γυναίκες”, δήλωσε η Φατιμά Μπενομάρ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Les Effrontees. Παρόμοια κινήματα έχουν έκτοτε εμφανιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Ισπανία ώς την Ιταλία και τη Γαλλία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μία στις τρεις γυναίκες και κορίτσια υφίστανται σωματική ή σεξουαλική βία, εκτιμούν τα Ηνωμένα Έθνη.

“Η σεξουαλική παρενόχληση στους δρόμους δεν τιμωρείτο στο παρελθόν. Από εδώ και στο εξής θα τιμωρείται”, δήλωσε η υπουργός Ισότητας Μαρλέν Σιαπά, η οποία είναι και η αρχιτέκτονας της νέας νομοθεσίας. Κάποιοι επικριτές της νομοθεσίας ισχυρίζονται ότι τα αυστηρά μέτρα θα σημάνουν το τέλος του φλερτ. Η Σιαπά είχε δηλώσει τον περασμένο χρόνο στο Reuters ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την εξόντωση του φλερτ και της “κουλτούρας του Γάλλου εραστή”.

Ο νόμος δεν ασχολείται μόνο με το καμάκι. Το αρχικό νομοσχέδιο προέβλεπε, επίσης, ότι οι ανήλικοι κάτω των 15 ετών θα θεωρείται ότι δεν συναινούν σε σεξουαλική επαφή με μεγαλύτερο ηλικιακά πρόσωπο. Αλλά ο νόμος που ψηφίστηκε τελικά αναφέρει ότι το σεξ ανάμεσα σε έναν ενήλικα και σε ένα πρόσωπο 15 ετών και κάτω μπορεί να χαρακτηριστεί βιασμός αν ο νεότερος από τους δύο θεωρείται ότι δεν είναι σε θέση να έχει συναινέσει. Η αλλαγή έγινε γιατί το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την πρώτη εκδοχή. Η νέα νομοθεσία θα δίνει ακόμη στα ανήλικα θύματα βιασμού μια επιπλέον δεκαετία για να το καταγγείλουν, παρατείνοντας έτσι την προθεσμία στα 30 χρόνια από τη στιγμή που θα κλείσουν τα 18.

You May Also Like

Οι γυναίκες και το ψηφιακό χάσμα

Είναι κοινό μυστικό στον χώρο της τεχνολογίας ότι ο ρόλος της γυναίκας στην καινοτομία ...

Ανήλικοι χάκερ

Ήδη από τις αρχές του χρόνου στο twitter, σε διαγωνισμούς τύπου “RT+Follow”, παρουσιάστηκε στη ...

Χάρτες και τοπικοί οδηγοί

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το Google Maps, η υπηρεσία που έφερε επανάσταση ...

#propaganda

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Τι είναι προπαγάνδα; Μια οργανωμένη προσπάθεια χειραγώγησης της ...

Για τον Γιάννη ρε γαμώτο

Όλη αυτή η φασαρία με το facebook με έχει επηρεάσει πολύ. Σου λέει, έχει ...

Διαβάζοντας τα big data

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Κάθε λεπτό, δημιουργούνται στον κόσμο 1,7 εκατ. δισεκατομμύρια byte δεδομένων. ...

X