5η χρονιά lipasma στο Παλιό Ξυδάδικο

 • Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ ανακοινώνει τους νέους κύκλους μαθημάτων στο θεατρικό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, lipasma, που συνεχίζεται για 5η χρονιά. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στον πλήρως εξοπλισμένο επαγγελματικό χώρο Παλιό Ξυδάδικο, στο κέντρο της Λεμεσού.

  Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν για τη νέα χρονιά είναι:

  1.Παιδικό τμήμα που αφορά ηλικίες 5-7 χρονών. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, από δραστηριοτήτες και αφηγήσεις ενθαρρύνεται η δημιουργικότητα, η έκφραση και η ομαδικότητα.

  Πληροφορίες: Μέρα μαθήματος Σάββατο, ώρες 9:00 – 10:00, κόστος συμμετοχής: 30€ το μήνα, κύκλος μαθημάτων Οκτώβριος 2018 – Μάιος 2019. Εμψυχώτρια: Κωσταντίνα Peter (θεατρολόγος/ δραματουργός).

  2.Παιδικό τμήμα που αφορά ηλικίες 8-11 χρονών.Η ομάδα θα ασχοληθεί με την ιστορία “Η Χώρα του Ποτέ”. Οι συναντήσεις έχουν ως στόχο την εξερεύνηση του προσωπικού κόσμου των παιδιών, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και την εξέλιξη της έκφρασης. Για την φετινή χρονιά, η ομάδα θα χρησιμοποιήσει το παραμύθι “Το παιδί που αρνιόταν να μεγαλώσει” (Πήτερ Παν και η Χώρα του Ποτέ) του Τζέϊμς Μπάρι. Οι περιπέτειες του Πήτερ Παν θα αποτελέσουν την αφορμή για το θεατρικό παιχνίδι, εξελίσσοντας την δυναμική της ομάδας μέσα από δραστηριότητες, αναπαράστασεις σκηνών, παιχνίδι ρόλων.

  Πληροφορίες: Μέρα μαθήματος Σάββατο, ώρες 10:00 – 11:30, κόστος συμμετοχής: 35€ το μήνα, κύκλος μαθημάτων Οκτώβριος 2018 – Μάιος 2019. Εμψυχώτρια: Κωσταντίνα Peter (θεατρολόγος/ δραματουργός).

  3.Εφηβικό τμήμα 13 και άνω. Oι Λέξεις στην Σκηνή: η εφηβική ομάδα θα δουλέψει, μέσα από κείμενα της κλασσικής και σύγχρονης δραματουργίας, πάνω στην εξερεύνηση της έκφρασης και της κίνησης. Η ομάδα θα επικεντρωθεί στο κτίσιμο προσωπικών δράσεων αλλά και στην εξέλιξη ομαδικών συνθέσεων.

  Πληροφορίες: Μέρα μαθήματος Τετάρτη, ώρες 17:00 – 18:30, κόστος συμμετοχής: 35€ το μήνα, κύκλος μαθημάτων Οκτώβριος 2018 – Μάιος 2019. Εμψυχώτρια: Κωσταντίνα Peter (θεατρολόγος/ δραματουργός).

  4. Α’ τμήμα ενηλίκων με θέμα: Iφιγένεια εν Αυλίδη του Ευριπίδη, ο Χορός. Τετράμηνο εργαστήρι, για άτομα άνω των 18 χρόνων, που επιθυμούν να έχουν επαφή με την τέχνη του Θεάτρου. Τα μαθήματα αφορούν στο έργο του Ευριπίδη “Ιφιγένεια εν Αυλίδη” και θα συγκεντρωθούν στο Χορό (σύνολο ηθοποιών). Ο Χορός αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη λειτουργία του αρχαίου δράματος, με σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, με βασικά εργαλεία το σώμα και τη φωνή, να δουλέψουν: χορικά σε νεοελληνική και αρχαία ελληνική γλώσσα (προσωδία), μικρά μονολογικά απασπάσματα, χρήση των χειρονομιών, ασκήσεις ρυθμού, ομαδικότητας, έκφρασης, οργανικότητας και επικοινωνίας. Δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία. “Ο Αγαμέμνονας έχει σκοτώσει το ιερό ελάφι της θεάς Άρτεμις. Εκείνη για να τον τιμωρήσει, προκαλεί άπνοια καθηλώνοντας τον ελληνικό στόλο στην Αυλίδα. Με το φόβο του στρατού που είναι έτοιμος να εξεγερθεί, ο μόνος τρόπος να ηρεμήσει η θεά και να ξεκινήσει ο ελληνικός στρατός για τη Τροία, είναι να θυσιαστεί η κόρη του, Ιφιγένεια. Έτσι ο Αγαμέμνονας την καλεί στην Αυλίδα με το πρόσχημα ότι θα την παντρέψει με τον Αχιλλέα. Αντί για γάμο η Ιφεγένεια θα οδηγηθεί στη σφαγή. Η Άρτεμις τελευταία στιγμή αντικαθιστά το σώμα της με ένα ελάφι και στέλνει την κόρη στη χώρα των Ταύρων, ως ιέρεια στο βωμό της. Με αυτό τον τρόπο οι Έλληνες ξεκίνησαν την εκστρατεία κατά της Τροίας.”

  Πληροφορίες:Μέρα μαθήματος Τρίτη, ώρες 19:00 – 21:30, κόστος συμετοχής: 50€ το μήνα, κύκλος μαθημάτων Οκτώβριος 2018 – Ιανουάριος 2019. Εμψυχώτρια: Έλενα Αγαθοκλέους (ηθοποιός/ καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ)

  5.Β’ τμήμα ενηλίκων με θέμα: “Ομηριάδα” του Δημήτρη Δημητριάδη. Τετράμηνο εργαστήρι, που απευθύνεται σε ενήλικες με προηγούμενη εμπειρία στα εργαστήρια του ΜΙΤΟΣ. Τα μαθήματα θα συγκεντρωθούν στο κείμενο του Θεσσαλονικιού συγγράφεα Δημήτρη Δημητριάδη, “Ομηριάδα”. Με αναφορές στον ομηρικό Οδυσσέα και την επιστροφή του στην Ιθάκη, ο συγγραφέας αποδομεί τον μύθο. Λόγος αποσπασματικός, ποιητικός, πολιτικός. Θα πραγματοποιηθούν ανοικτές παρουσίασεις στο τέλος του κύκλου εργασιών. “Γύρισα. Οδυσσέας. Κανείς δεν με περίμενε, δεν με υποδέχτηκε ούτε το κύμα, ούτε η άμμος, ούτε ο πατέρας, ούτε ο σκύλος, ούτε οι πέτρες, ούτε το σπίτι, ούτε ο γιος, ούτε η γυναίκα, ούτε ο καπνός, ούτε τα δέντρα, ούτε οι δούλοι, ούτε οι μνηστήρες, ούτε οι πλατείες, ούτε οι ναοί, ούτε ο λαός.”

  Πληροφορίες: Μέρα μαθήματος Τετάρτη, ώρες 19:00 – 21:30, κόστος συμετοχής: 50€ το μήνα, κύκλος μαθημάτων Οκτώβριος 2018 – Ιανουάριος 2019. Εμψυχώτρια: Έλενα Αγαθοκλέους (ηθοποιός/ καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ)

   

   

   

   

   

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων από το Γκέτι, στην Αθήνα

  Ενα επιτύμβιο ανάγλυφο του 5ου αιώνα π. Χ και μία ενεπίγραφη στήλη με 65 ...

  Το Imponderabilia της Μαρίνας Αμπράμοβιτς στην είσοδο της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών του Λονδίνου

  Η φημισμένη παράσταση Imponderabilia της Μαρίνας Αμπράμοβιτς πρόκειται να αναπαρασταθεί στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών ...

  Οι «Πυρκαγιές» του ΘΟΚ σε εικόνες

  Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι πρόβες για την επόμενη πρεμιέρα του ΘΟΚ με ...

  O θεατρικός κόσμος αποχαιρετά την Αντιγόνη Βαλάκου

  Η ηθοποιός Αντιγόνη Βαλάκου έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου σε ηλικία ...

  Ημερίδα αφιερωμένη στην πνευματική προσφορά του Κύπρου Χρυσάνθη

  Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, σε συνεργασία με το ...

  «Έφυγε» ο σκηνοθέτης Ντίνος Κατσουρίδης

  Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, ο σκηνοθέτης και διευθυντής ...

  X