Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου

Με την ταινία L’Esodo του αναδυόμενου ιταλού σκηνοθέτη Ciro Formisano, σηκώνει αυλαία απόψε το Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου στο Θέατρο Ριάλτο στις 19:00, όπου το παρόν τους θα δώσουν σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια. Με αφορμή την αποψινή προβολή η διάσημη ιταλίδα ηθοποιός Daniela Poggi μας μίλησε για τη συγκεκριμένη ταινία.

Τι κερδίσατε από το ρόλο σας στην ταινία L’esodo; Τι σας «δίδαξε» ο συγκεκριμένος ρόλος;

Με την ταινία L’Esodo έλαβα πολλά βραβεία και αναγνώριση, την εκτίμηση του κοινού και του τύπου. Η ταινία έφτασε στη σωστή στιγμή της καριέρας μου, στη σωστή ηλικία. Αυτός ο ρόλος με έχει διδάξει να εμπιστεύομαι απόλυτα ένα νέο σκηνοθέτη και μαζί του να χτίζω βήμα προς βήμα την αίσθηση της σκηνής, να αντιμετωπιζόμαστε χωρίς εκφοβισμούς.

Ποιες προκλήσεις είχατε να αντιμετωπίσετε κατά την προετοιμασία αυτού του ρόλου;

Περισσότερο ήταν μια πρόκληση με τον εαυτό μου: να μην ανησυχώ για τα φώτα ή το προφίλ ή το μακιγιάζ ή τα μαλλιά… να ζω μόνο τον χαρακτήρα, να ψάχνω στην ψυχή του και να χαρίζω όλο μου τον εαυτό, εις σεβασμό μιας πραγματικής ζωής και όχι μιας μυθοπλασίας.

Η επιλογή της ταινίας L’Esodo σημαίνει την επιλογή του πραγματικού κινηματογράφου, εκείνου που ξεκινά από την καρδιά.

Τι σας έσπρωξε στο να απαντήσετε θετικά σε αυτή την συνεργασία;

Βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Μια ιστορία που αφορά περίπου 400 χιλιάδες Ιταλούς. Ένα σημαντικό κοινωνικό-πολιτικό θέμα για την ιστορία της Ιταλίας. Να βλάπτουν τα δικαιώματα του άλλου για να σωθεί μια χώρα; Παράλογο! Φέρνει στη μεγάλη οθόνη τον πόνο, τον φόβο, τον θυμό και την ελπίδα εκείνων που έμειναν χωρίς τίποτα χωρίς να φταίνε… Είναι ένας όμορφος ρόλος για μια ηθοποιό που εμφανίζεται από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία, με μια συνεχόμενη κορύφωση. Είναι μια τεράστια ευθύνη, μια σημαντική πρόκληση. Είναι ένας ρόλος που δύσκολα τον γράφει κανείς στην Ιταλία αφού ο ιταλικός κινηματογράφος έχει ως επίκεντρο γυναίκες μεταξύ 20 και 40 ετών. Έχω δώσει φωνή σε όλους όσους έχουν βιώσει το «πολιτικό σφάλμα» μέσα τους. Έπειτα πρόκειται για ένα νέο σκηνοθέτη που είναι τόσο προσεκτικός σε ένα θέμα τόσο άβολο και αποφασίζει να κάνει το ντεμπούτο του με αυτή την ταινία και όχι με την κωμωδία! Έπρεπε να την δεκτώ αμέσως!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μήνυμα που παίρνει ένας θεατής από την ταινία L’esodo;

Υπάρχει μια αξιοπρέπεια που κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει, το θάρρος και η αποφασιστικότητα σε συνδυασμό με την ταπεινοφροσύνη είναι χαρακτηριστικά που κερδίζουν, το να αγαπάς πάντα και σε κάθε περίπτωση χωρίς φόβο και ποτέ να μην παύεις να ελπίζεις.

Πώς αισθάνεστε που η συγκεκριμένη ταινία ανοίγει το Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου στην Κύπρο;

Είμαι πολύ χαρούμενη, περήφανη και γεμάτη ευγνωμοσύνη. Η επιλογή της ταινίας L’Esodo σημαίνει την επιλογή του πραγματικού κινηματογράφου, εκείνου που ξεκινά από την καρδιά, τον ανεξάρτητο κινηματογράφο που τυγχάνει καλομεταχείρισης, τον ίδιο κινηματογράφο που καταγγέλλει την πολιτική και την κοινωνία κι έχει κάνει τον κινηματογράφο μας σπουδαίο. Χαίρομαι για το θάρρος σας!

Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας καθιστά τόσο ξεχωριστό τον ιταλικό κινηματογράφο;

Ο ιταλικός κινηματογράφος δεν είναι μια κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά ένας κινηματογράφος που επικεντρώνεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Παραμένει ένας κινηματογράφος του συγγραφέα, αρκετά ελεύθερος αλλά ικανός να πει μεταξύ των γραμμών και αυτό που είναι ενοχλητικό. Είναι παιδί των μεγάλων πατέρων και οι νέοι σκηνοθέτες θέλουν να διαφοροποιηθούν από τον αμερικανικό κινηματογράφο διατηρώντας ταυτόχρονα μια ταυτότητα.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Πάνθεον(Λευκωσία) και στο Θέατρο Ριάλτο (Λεμεσός). Περισσότερες πληροφορίες: ambnicosia.esteri.it

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

H JUDY στο Πάνθεον

Μια ταινία εμπνευσμένη από την ζωή της Τζούντι Γκάρλαντ στο σινεμά Πάνθεον στη Λευκωσία. ...

Τα βραβεία του 20ού Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

«Κάθε σκυλί είναι λιοντάρι στο δικό του σπίτι» λέει η Ουκρανική παροιμία που επικαλείται ...

Η ταινία “The Parrot Lady” από την Κύπρο στο Φεστιβάλ Δράμας

Η ταινία “The Parrot Lady” του Μιχάλη Καλοπαίδη και παραγωγής Zedem Media ταξιδεύει στο ...

Cyprus Film Days 2019: Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος

Εννιά ταινίες από τον διεθνή κινηματογράφο, ανάμεσά τους και μία από την Κύπρο θα ...

Cyprus Film Days: Τελετή έναρξης

Με τη δέκατη έκτη συνεχόμενη διοργάνωσή του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος ...

Ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου προβάλει τις βραβευμένες ταινίες του ISFFC

Ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου ξεκινά των νέο κύκλο προβολών του με τις ταινίες που ...

X