Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου

Με την ταινία L’Esodo του αναδυόμενου ιταλού σκηνοθέτη Ciro Formisano, σηκώνει αυλαία απόψε το Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου στο Θέατρο Ριάλτο στις 19:00, όπου το παρόν τους θα δώσουν σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια. Με αφορμή την αποψινή προβολή η διάσημη ιταλίδα ηθοποιός Daniela Poggi μας μίλησε για τη συγκεκριμένη ταινία.

Τι κερδίσατε από το ρόλο σας στην ταινία L’esodo; Τι σας «δίδαξε» ο συγκεκριμένος ρόλος;

Με την ταινία L’Esodo έλαβα πολλά βραβεία και αναγνώριση, την εκτίμηση του κοινού και του τύπου. Η ταινία έφτασε στη σωστή στιγμή της καριέρας μου, στη σωστή ηλικία. Αυτός ο ρόλος με έχει διδάξει να εμπιστεύομαι απόλυτα ένα νέο σκηνοθέτη και μαζί του να χτίζω βήμα προς βήμα την αίσθηση της σκηνής, να αντιμετωπιζόμαστε χωρίς εκφοβισμούς.

Ποιες προκλήσεις είχατε να αντιμετωπίσετε κατά την προετοιμασία αυτού του ρόλου;

Περισσότερο ήταν μια πρόκληση με τον εαυτό μου: να μην ανησυχώ για τα φώτα ή το προφίλ ή το μακιγιάζ ή τα μαλλιά… να ζω μόνο τον χαρακτήρα, να ψάχνω στην ψυχή του και να χαρίζω όλο μου τον εαυτό, εις σεβασμό μιας πραγματικής ζωής και όχι μιας μυθοπλασίας.

Η επιλογή της ταινίας L’Esodo σημαίνει την επιλογή του πραγματικού κινηματογράφου, εκείνου που ξεκινά από την καρδιά.

Τι σας έσπρωξε στο να απαντήσετε θετικά σε αυτή την συνεργασία;

Βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Μια ιστορία που αφορά περίπου 400 χιλιάδες Ιταλούς. Ένα σημαντικό κοινωνικό-πολιτικό θέμα για την ιστορία της Ιταλίας. Να βλάπτουν τα δικαιώματα του άλλου για να σωθεί μια χώρα; Παράλογο! Φέρνει στη μεγάλη οθόνη τον πόνο, τον φόβο, τον θυμό και την ελπίδα εκείνων που έμειναν χωρίς τίποτα χωρίς να φταίνε… Είναι ένας όμορφος ρόλος για μια ηθοποιό που εμφανίζεται από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία, με μια συνεχόμενη κορύφωση. Είναι μια τεράστια ευθύνη, μια σημαντική πρόκληση. Είναι ένας ρόλος που δύσκολα τον γράφει κανείς στην Ιταλία αφού ο ιταλικός κινηματογράφος έχει ως επίκεντρο γυναίκες μεταξύ 20 και 40 ετών. Έχω δώσει φωνή σε όλους όσους έχουν βιώσει το «πολιτικό σφάλμα» μέσα τους. Έπειτα πρόκειται για ένα νέο σκηνοθέτη που είναι τόσο προσεκτικός σε ένα θέμα τόσο άβολο και αποφασίζει να κάνει το ντεμπούτο του με αυτή την ταινία και όχι με την κωμωδία! Έπρεπε να την δεκτώ αμέσως!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μήνυμα που παίρνει ένας θεατής από την ταινία L’esodo;

Υπάρχει μια αξιοπρέπεια που κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει, το θάρρος και η αποφασιστικότητα σε συνδυασμό με την ταπεινοφροσύνη είναι χαρακτηριστικά που κερδίζουν, το να αγαπάς πάντα και σε κάθε περίπτωση χωρίς φόβο και ποτέ να μην παύεις να ελπίζεις.

Πώς αισθάνεστε που η συγκεκριμένη ταινία ανοίγει το Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου στην Κύπρο;

Είμαι πολύ χαρούμενη, περήφανη και γεμάτη ευγνωμοσύνη. Η επιλογή της ταινίας L’Esodo σημαίνει την επιλογή του πραγματικού κινηματογράφου, εκείνου που ξεκινά από την καρδιά, τον ανεξάρτητο κινηματογράφο που τυγχάνει καλομεταχείρισης, τον ίδιο κινηματογράφο που καταγγέλλει την πολιτική και την κοινωνία κι έχει κάνει τον κινηματογράφο μας σπουδαίο. Χαίρομαι για το θάρρος σας!

Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας καθιστά τόσο ξεχωριστό τον ιταλικό κινηματογράφο;

Ο ιταλικός κινηματογράφος δεν είναι μια κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά ένας κινηματογράφος που επικεντρώνεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Παραμένει ένας κινηματογράφος του συγγραφέα, αρκετά ελεύθερος αλλά ικανός να πει μεταξύ των γραμμών και αυτό που είναι ενοχλητικό. Είναι παιδί των μεγάλων πατέρων και οι νέοι σκηνοθέτες θέλουν να διαφοροποιηθούν από τον αμερικανικό κινηματογράφο διατηρώντας ταυτόχρονα μια ταυτότητα.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Πάνθεον(Λευκωσία) και στο Θέατρο Ριάλτο (Λεμεσός). Περισσότερες πληροφορίες: ambnicosia.esteri.it

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η νέα ταινία του Λάνθιμου στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Κύπρου

Το «Nimic» είναι η νέα μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Ματ ...

Ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις

“Ήρθε η ώρα να εξερευνήσω τη ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο” δήλωσε στην αρχή ...

LUX 2019: Νικήτρια η ταινία «Ο Θεός υπάρχει: το όνομά της είναι Πετρούνια»

Αν δεν τολμούμε να μιλάμε για τα προβλήματα, «πώς θα οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο;» ...

Τελετή λήξης για το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου

Πολυεθνικό χαρακτήρα έλαβε η τελετή λήξης του φετινού 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου, που ...

«Ρόζμαρι» στο Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Κινηματογραφικές Τετάρτες 2018» του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών που γίνεται σε ...

Χιροκάζου Κόρε-Έντα : «Πρέπει ν’ αφήνουμε το θεατή να δίνει τη δική του λύση»

Συνέντευξη στο Νίνο Φένεκ Μικελλίδη «Σήμερα στην Ιαπωνία το χάσμα ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις ...

X