Δρόμοι Kροκοδείλων | Δράσεις Α τριμήνου ΘΟΚ

 • O ΘΟΚ ανακοινώνει την έναρξη των Δράσεων Α τριμήνου, που φέρουν τον τίτλο Δρόμοι Kροκοδείλων και οι οποίες πραγματοποιούνται με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Μελίτας Κούτα και του Χάρη Καυκαρίδη, στο θέατρο Αποθήκες.

  Οι δύο επιμελητές του Α τριμήνου έχουν προσκαλέσει καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, για να συστήσουν στο κοινό το έργο του Μπρούνο Σουλτς, Εβραιοπολωνού συγγραφέα που έζησε στις αρχές του 20ού αιώνα, μέσα στη δίνη των δύο μεγάλων πολέμων. Το τρίμηνο συντίθεται από ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις (Οκτώβριος-Νοέμβριος) και κορυφώνεται με τη θεατρική παράσταση Δρόμοι Κροκοδείλων (Δεκέμβριος).

  Οι δράσεις ξεκινούν την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, με την παράσταση «Εκείνο το φθινόπωρο των παιδικών μου χρόνων», από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ.

  Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, 20:00 | «Εκείνο το φθινόπωρο των παιδικών μου χρόνων»

  Tο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει την οπτικοακουστική αφήγηση «Εκείνο το φθινόπωρο των παιδικών μου χρόνων» βασισμένη στη ζωή του Μπρούνο Σουλτς και το διήγημα του «Επιφοίτηση».

  Μέσα από το διήγημα σκιαγραφείται η ζωή και το έργο του Σουλτς, με μνήμες από το Ντροχόμπυτς, την πόλη του, αλλά και από τους αλλόκοτους κόσμους που ο συγγραφέας περιγράφει στις ιστορίες του. Με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων αποτυπώνεται το σπίτι που έζησε, μέσα στο οποίο ζωντανεύει η αφήγηση. Τα όρια του φανταστικού μπλέκονται με αυτά του πραγματικού χωροχρόνου της ιστορίας.

  Η Αντέλα, η οποία ήταν στενά δεμένη με την οικογένεια και το σπίτι κατά την εφηβεία της, έρχεται σήμερα και ζωντανεύει την παρουσία του πατέρα του Σουλτς, τον οποίο έχει καταβάλει το γήρας και η αρρώστια λίγο πριν τη δύση της ζωής του.

  Σκηνοθετική Επιμέλεια: Λούκας Βαλέβσκι

  Ερμηνεία: Έλενα Αγαθοκλέους και Λούκας Βαλέβσκι

  Έρευνα / Επεξεργασία κειμένου / Δραματουργία: Κωνσταντίνα Peter

  Ηχητικό τοπίο / Μουσική: Λούκας Βαλέβσκι

  Visuals / Σκηνικός χώρος: Μiron Nordyk Jurczuk.

  Διάρκεια παράστασης: 50΄

  Η Μελίτα Κούτα γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1974. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Λονδίνο στο Central St Martins και συνέχισε με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Slade School of Art . Σαν εικαστικός έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το 2006 ίδρυσε με τον Χάρη Καυκαρίδη την ομάδα σύγχρονου πειραματικού θεάτρου PARAVAN όπου δουλεύει σαν παραγωγός, σκηνοθέτης και σκηνογράφος. Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της παραστάσεις με βραβεύσεις, επιμέλεια εκθέσεων και φεστιβάλ καθώς και συμμετοχές στην Prague Quadrennial of Performance Design and Space στην Τσεχία. Επίσης έχει δουλέψει σαν σκηνογράφος – ενδυματολόγος με τον ΘΟΚ και άλλες ανεξάρτητες ομάδες, στην Κύπρο, Αγγλία και Πολωνία. Από το 2016 διδάσκει στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

  Ο Χάρης Καυκαρίδης, γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1978. Σπούδασε σκηνογραφία στο Central Saint Martins College of Art & Design (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) και είναι κάτοχος ΒΑ (Hons) Theatre Design for Performance και MA in Scenography. Τα τελευταία 20 χθόνια συνεργάζεται ως σκηνογράφος με τον ΘΟΚ, τα Ελεύθερα Θέατρα (Σατιρικό, ΕΘΑΛ, Σκάλα, Ένα, Διόνυσος) και με άλλα θεατρικά σχήματα εντός και εκτός Κύπρου. Το 2003, βραβεύτηκε στη 10η Παγκόσμια Έκθεση Σκηνογραφίας και Αρχιτεκτονικής Θεάτρου της Πράγας για το σκηνικό του για το έργο Τρωάδες με τιμητική διάκριση. Το 2006, μαζί με τη Μελίτα Κούτα ιδρύουν τη θεατρική ομάδα PARAVAN, που στο ενεργητικό της απαριθμεί την δημιουργία πολλών θεατρικών παραστάσεών, την επιμέλεια εκθέσεων και φεστιβάλ με διακρίσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Από το 2007 διδάσκει σκηνογραφία και θέατρο.

  Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

  Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ (www.mitos.org.cy), με έντονη δράση από το 2007, υποστηρίζει την πλατφόρμα των παραστατικών τεχνών στην Κύπρο μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα, πρόγραμμα φιλοξενιών, φεστιβάλ, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α. Παράλληλα, αναπτύσσει κοινωνική δράση στην τοπική κοινότητα και η έδρα του, το Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό, αποτελεί ανοικτή σκηνή για καλλιτεχνική κινητικότητα και ανταλλαγή. Η θεατρική δουλειά του ΜΙΤΟΥ αφορά στη σύγχρονη πρόσληψη και παραστατικότητα, με πολυμορφία στους συνεργάτες και τη θεματολογία.

  Εισιτήρια

  Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη – Κυριακή 10.00-13.30, 16.00-18.00)

   

   

   

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  ΕΙΚΟΝΕΣ | «Plus Motion: Live Performances»

  Πέντε διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες παρουσίασαν τη δουλειά τους στις 9 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία, στο πλαίσιο του ...

  Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου στην Ευρύχου

  Στις 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Κυπριακού Σιδηρόδρομου στην Ευρύχου, στην ...

  H «Γιορτή στου Αλ-Νουρί» πάει Στρασβούργο

  Με μια σπουδαία παραγωγή της Σκηνής 018 της σεζόν 2014-15, ο ΘΟΚ συμμετέχει στο ...

  Κώστας Γαβράς: Από τη δικτατορία του ’67 στη δικτατορία των τραπεζών

  «Ήταν μια στρατιωτική δικτατορία υπερβολικά βίαιη, υπερβολικά ορατή» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό ...

  Επίτιμος διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ο Μπενίνι

  Σε επίτιμο διδάκτορα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα αναγορευθεί στις 4 Απριλίου ο ηθοποιός ...

  Δέκα ταινίες διεκδικούν το ευρωπαϊκό βραβείο LUX 2015

  Ανακοινώθηκαν οι δέκα ταινίες που διεκδικούν το κινηματογραφικό βραβείο LUX 2015 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. ...

  X