«Επικίνδυνες Σχέσεις»: μάχη ανάμεσα στα «πρέπει» και τα «θέλω»

Πρεμιέρα κάνει το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου η παραγωγή της Alpha Square σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, στις Αποθήκες ΘΟΚ, στις 20:30

Το σκανδαλώδες μυθιστόρημα που έγραψε χρόνια πριν(1782) ο Choderlos de Laclos, και μετέφερε στο θεατρικό σανίδι ο Christopher Hampton το 1985, ανεβαίνει στην Κύπρο για δέκα μόνο παραστάσεις, από ένα ταλαντούχο θίασο, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου.

Με αφορμή την πρεμιέρα του έργου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου  ο Ανδρέας Αραούζος, και η ηθοποιός Νίκη Δραγούμη, μας μίλησαν για τις «Επικίνδυνες Σχέσεις»

Τι πραγματεύεται το έργο;

Α: Πραγματεύεται το παιχνίδι του έρωτα, το οποίο όπως και κάθε παιχνίδι, έχει παίκτες, έχει κανόνες, έχει κερδισμένους, έχει ηττημένους. Παρατηρούμε λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν μέσα σε αυτό το παιχνίδι, δημιουργούν ίντριγκες για σκοπούς εκδίκησης , για σκοπούς ψυχαγωγίας και διαπλέκονται σε αυτό το ερωτικό παιχνίδι. Το πιο ενδιαφέρον σημείο όμως των «επικίνδυνων σχέσεων»  είναι που θα δούμε πότε αναλαμβάνει η πραγματικότητα και το παιχνίδι σταματάει, προς έκπληξη ίσως των παικτών.

Θα βγουν ζωντανοί από αυτό το ερωτικό παιχνίδι οι πρωταγωνιστές μας;

Ν:  Θα βγουν κάποιοι ζωντανοί, αλλά το θέμα είναι πώς συνεχίζεις μετά , όταν βγεις ζωντανός από αυτό το παιχνίδι. Κάποιοι θα βγουν κάποιοι όχι. Αλλά νομίζω ότι οι «τυχεροί» είναι εκείνοι που δεν βγαίνουν ζωντανοί. Γιατί είναι ένα θέμα το πώς ζεις μετά με τις συνέπειες, πώς ζεις μετά με τις απώλειες, πώς ζεις μετά με τις επιλογές που έχεις κάνει. Κάποιοι θα βγουν ζωντανοί από το ερωτικό παιχνίδι, κάποιοι όχι

Νίκη μου μίλησε μας λίγο για το δικό σου το ρόλο

Ν: Ο δικός μου ρόλος μπορώ να πω πλέον πως είναι ένα ρόλος που έχω αγαπήσει πάρα πολύ. Είναι μία κοπέλα η οποία έχει τις δικές της αρχές, τις δικές της απόψεις, είναι κοντά στο Θεό. Και είναι ενδιαφέρον όταν παρατηρούμε μέσα από το έργο γενικότερα και από το δικό μου ρόλο ειδικότερα, ότι όσο κι αν έχεις κάποια πράγματα σε κουτάκια τακτοποιημένα, κάποια απ’ αυτά δεν περνάν απ το χέρι σου : το ποιον να ερωτευτείς, το να ελέγξεις τις ορμές σου, να ελέγξεις τα συναισθήματά σου. Κι εκεί είναι που μπαίνει σε ένα παιχνίδι το πρέπει με την επιθυμία και την αγάπη.

Το έργο μεταφέρθηκε στο σήμερα;

Α: Με τη συμπεριφορά των ηθοποιών σε ένα σύγχρονο εικαστικό σκηνικό, δεν επιλέξαμε την προεπαναστατική Γαλλία στο θέμα σκηνικά κοστούμια της Έλενας Κατσούρη.  Επιλέξαμε σύγχρονη εικόνα , θα έλεγα και σύγχρονη συμπεριφορά, κρατώντας όμως αυτό τον λόγο, ο οποίος συνδυάζει την πρέπουσα συμπεριφορά και την ευγένεια εκείνου του αιώνα μαζί όμως με τη σημερινή μας πραγματικότητα. Αυτό ήδη το έχει κάνει ο Christopher Hampton  , και το κρατήσαμε σίγουρα εμείς και στη μετάφραση αλλά και επί σκηνής κρατήσαμε αυτή τη συμπεριφορά. Και νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται μια υπέροχη ατάκα από το έργο την οποία λέει η  Λένια Σορόκκου: ότι «το μόνο που μπορεί να εκπλήξει κάποιον πια, είναι το πόσο λίγο αλλάζει ο κόσμος».  Αυτή η ατάκα  γράφτηκε το 1782 και τώρα το 2018 το ακούμε με τόση αναγνώριση του τί πραγματικά ζούμε.

Σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, κάτω από το σύγχρονο εικαστικό σχεδιασμό της Έλενας Κατσούρη, με μουσική του Γιώργου Κολιά και φωτισμούς του Σταύρου Τάρταρη, πρωταγωνιστούν οι:  Στέλα Φυρογένη, Ανδρέας Τσέλεπος, Νίκη Δραγούμη, Λένια Σορόκου, Άννα Γιαγκιώζη, Φώτης Καράλης, Μικαέλλα Θεοδουλίδου και Αντρέας Λουκά.

Παραστάσεις: 1/09 μέχρι 15/09 (Σάββατο, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή/ πλην Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου) στις Αποθήκες ΘΟΚ στις 20:30, 16/09 στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσός, στις 19:30, 17/09 στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, στις 20:30

Μέρος των καθαρών εσόδων από την παράσταση της Πάφου θα διατεθεί για το σημαντικό έργο του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό.

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πόπη Αβραάμ: «Κάναμε την οικογένεια του έργου δική μας»

«Είναι τα πράγματα, τ’ αληθινά του καθενός μας, η οικογένειά μας, οι δικοί μας ...

Νεοκλής Νεοκλέους: «Το Κουκλόσπιτο θέτει υπαρξιακά ερωτήματα»

Εκατόν σαράντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στην Ευρώπη, το εμβληματικό έργο του ...

Έγκλημα και Τιμωρία επί σκηνής

“Η συνεργασία του θεάτρου μας με τον Γιάννη Ιορδανίδη είναι ξεχωριστή τιμή”, ανέφερε σε ...

«Απαγορευμένες ιστορίες» στο Πάφος2017

Για πρεμιέρα -δικαιωματικά- στην Κύπρο ετοιμάζεται η διεθνής ομάδα Ludens Ensemble, με έδρα το ...

Το ρεπερτόριο του Μαΐου στο Ριάλτο

Πλούσιο το πρόγραμμα του θεάτρου Ριάλτο για τον μήνα Μάϊο. Θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, χορός σε ...

«Λέιλα και Συνεργάτες» : Επιστρέφει επί σκηνής τον Οκτώβριο

Η Θεατρική Ομάδα Μαρίας Καρολίδου επιστρέφει στη σκηνή με το έργο της Βρετανίδας συγγραφέα ...

X