Η συγγραφέας Νικόλ-Άννα Μανιάτη για το νέο της βιβλίο

Η συγγραφέας Νικόλ-Άννα Μανιάτη παρουσιάζει το νέο της βιβλίο την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό και το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία, στα καταστήματα Public

Συνέντευξη στο Δημήτρη Γεωργίου

Στην Κύπρο βρίσκεται η συγγραφέας Νικόλ-Άννα Μανιάτη για να συναντήσει τους αναγνώστες της, στο πλαίσιο των παρουσιάσεων του νέου της βιβλίου, «Ολέθριο Πάθος», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Με αφορμή αυτή τη νέα κυκλοφορία η συγγραφέας μίλησε στο ραδιόφωνο του «Π», για το μυθιστόρημα το οποίο κυκλοφόρησε τέλη Μαΐου. Το βιβλίο αναφέρεται στο δυνατό και απόλυτο έρωτα, θέτοντας την ερωτική ψυχολογία στη βάση της θεματολογίας του, ξεφεύγοντας όπως αναφέρει η ίδια από τα κοινωνικά θέματα στα οποία βασίζονταν τα προηγούμενα της έργα. Παρόλ’ αυτά το κοινωνικό στοιχείο δεν «απουσιάζει» από το εν λόγω βιβλίο.

Εσύ βάζεις τελεία

Η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη του 1978, όπου δύο νέοι συναντιούνται κι ερωτεύονται. Ωστόσο η ζωή τους χωρίζει απότομα χωρίς εξήγηση από τη μεριά της Χαράς, της ηρωίδας. Η ίδια καταλήγει λόγω διαφόρων δυσκολιών που αντιμετωπίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, στο Λονδίνο, ψάχνοντας μια ευκαιρία να επιβιώσει. Αλλάζει ολόκληρη τη ζωή της, μαζί και το όνομά της.

Η «πρώην» Χαρά συναντά ένα πολύ νεότερο της άντρα, Έλληνα, και τον ερωτεύεται. Το ίδιο κι αυτός. Εντούτοις όπως αναφέρει η συγγραφέας «σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχουν τόσες πολλές ανατροπές και καταιγιστικές εξελίξεις, που αναρωτιέται κανείς εάν αυτό το καθημερινό πλέον φαινόμενο του 21ου αιώνα, να ερωτεύεται κανείς μεγαλύτερα ή μικρότερα άτομα σε ηλικία, κρύβει τελικά παγίδες. Και τι παγίδες είναι αυτές που κρύβει». Ανάμεσα στις ανατρεπτικές εξελίξεις προστίθεται και η παράλογη ζήλια της πρώην ερωμένης του νεαρού, η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο σ’ αυτό , με αποτέλεσμα στο τέλος οι ήρωες να έρχονται σε αδιέξοδο.

Ωστόσο όπως υπογράμμισε η κα Μανιάτη η πρωτοτυπία του βιβλίου «είναι ότι αφήνω τον αναγνώστη να δώσει το δικό του τέλος. Το ερώτημα είναι στο τέλος: στη θέση τους τι θα έκανες; Και αφήνω την πρωτοβουλία στον αναγνώστη να γράψει το δικό του τέλος. Βέβαια εγώ είχα γράψει ένα τέλος, ένα κεφάλαιο ακόμα, το οποίο δεν έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο».

Οι αναγνώστες μου λένε συχνά για τις ιστορίες των βιβλίων:’Είναι σαν να τις ζούμε’

Συμφωνείτε ότι μερικές φορές ένας συγγραφέας έχει και ρόλο σκηνοθέτη;

Προσωπικά, αφήνομαι να με παρασύρουν οι ήρωες και το συναίσθημα. Δεν το σκέφτομαι σεναριακά. Θέλω απλώς να κάνω τον αναγνώστη να δει την εικόνα που έχω στο μυαλό μου, να εκτυλίσσεται μπροστά του, να το ζει ο ίδιος. Και το πετυχαίνω τις περισσότερες φορές γιατί αυτό μου λένε και οι αναγνώστες: «είναι σαν να το ζούμε». Σαν να είναι εκεί όταν διαβάζουν την περιγραφή των χαρακτήρων και των καταστάσεων.

Τελειώνουν οι μεγάλες οι αγάπες ποτέ;

Όχι εγώ πιστεύω πως δεν τελειώνουν παραμένουν μέσα σου. Σου αφήνουν το στίγμα τους και την επιρροή τους. Μπορείς να τις ξεπεράσεις , να τις «θάψεις» κατά κάποιο τρόπο, να τις παραμερίσεις , αλλά δεν μπορείς να τις σβήσεις ποτέ. Είναι πάντα χαραγμένες στη μνήμη , στην καρδιά, στο μυαλό, και με το παραμικρό ανεβαίνουν στην επιφάνεια.

**Παρουσιάσεις βιβλίου: Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στο κατάστημα Public στη Λεμεσό, στις 18:00, και Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 12:00 στο κατάστημα Public στη Λευκωσία.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Η βάρκα που δεν βούλιαζε»: Μία μαγική βάρκα

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Παρουσιάζοντας ένα επίκαιρο θέμα, αυτό του προσφυγικού και της μετανάστευσης ...

Nicosia Book Fest στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2019

Το Nicosia Book Fest πραγματοποιείται για 4η συνεχή χρονιά στις 5 και 6 Οκτωβρίου ...

Τα απομεινάρια μιας μέρας

Με αφορμή τη βράβευση του Καζούο Ισιγκούρο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017, η ασημαντότητα ...

Διάκριση του Ανδρέα Γεωργαλλίδη από την Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών του Παρισιού

Η Διεθνής Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών που εδρεύει στο Παρίσι θα τιμήσει τον ...

“Μακριά σ’ έν’ άλλο κόσμο [ας γίνει] αυτή η αποκριά”

Αποκριά: ξεφάντωμα, γλέντι, χορός, τραγούδι, χαρτοπόλεμος, μεταμφίεση. Αυτό είναι το κλίμα του πραγματικού καρναβαλιού. ...

“Το μόνον της ζωής του ταξείδιον”| Από τον πραγματικό στον φανταστικό κόσμο

Γεννήθηκε στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης και καταγόταν από πολύ φτωχή οικογένεια. Ορφάνεψε από ...

X