Η θέση των μουσικών της ΣΟΚ στη συνεδρία της Βουλής

«Από ιδρύσεως του το ΔΣ του Ιδρύματος πάσχει από έλλειψη επικοινωνίας, ειδικά με το Σωματείο των μουσικών»

Το παρακάτω υπόμνημα ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Μουσικών-Εργαζομένων Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου Νίκος Ιωάννου προς την Επιτροπή Ελέγχου , στο πλαίσιο της συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στη Βουλή. Με το υπόμνημα αυτό σκιαγραφείται κυρίως ο τρόπος λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος ΣΟΚ, ο οποίος φαίνεται να μη βρίσκει σύμφωνους τους μουσικούς της ΣΟΚ.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΩΝ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜφΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑ! ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΣΥΝΕΔΡΙΑ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Το Σωματείο βρίσκεται εδώ μετά από πρόσκληση της έντιμης επιτροπής τα μέλη της οποίας και ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Ο διάλογος στον οποίον μας προσφέρετε βήμα αποτελεί μέγιστη εμπέδωση της Δημοκρατίας.

Βρισκόμαστε εδώ κοιτάζοντας το μέλλον εφόσον το ΔΣ είναι πλέον απερχόμενο και του έχουν μείνει ελάχιστοι μήνες θητείας. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τα ζητήματα που μας προβληματίζουν καθ’ όλη την θητεία του παρόντος ΔΣ.

Από ιδρύσεως του το ΔΣ του Ιδρύματος πάσχει από έλλειψη επικοινωνίας, ειδικά με το Σωματείο των μουσικών, του οποίου ο ρόλος είναι και λειτουργικός και νευραλγικός για την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη του Ιδρύματος.

Δυστυχώς η αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει το Σωματείο δεν ανταποκρίνεται καθόλου στο ρόλο που πρέπει να επιτελεί. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η επιλογή μαέστρου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μουσικών oι οποίοι είναι οι καθ υλην αρμόδιοι και επηρεαζόμενοι από τέτοιο διορισμό. Και αυτό, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις των μελών του ΔΣ ότι οι απόψεις των ειδικών – οι οποίες καταγράφηκαν σε έκθεση εμπειρογνωμόνων του 2009 – θα ακολουθηθεί πιστά. Σημειώνουμε ότι για την αναφερόμενη έκθεση δαπανήθηκαν περίπου 10,000 ευρώ, έγινε με την συγκατάθεση των μουσικών, και τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν απόλυτα σεβαστά από εμάς. Αυτό το παράδειγμα βεβαίως δεν είναι το μόνο που μπορούμε να αναφέρουμε.

Θεωρούμε χρέος μας κύριοι βουλευτές να σας αναφέρουμε ότι-με τις ελάχιστες νομικές μας γνώσεις- θεωρούμε ότι έχει καταπατηθεί κατ’ εξακολούθηση από το ΔΣ ο «Περί Των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμος του 1999 (158(Ι}/1999» (άρθρα 50, 51-1, 51-4, 52-1,52-3, 54-3, 56), αλλά και άλλοι νόμοι σχετικοί με την διαφάνεια, την χρηστή διοίκηση και την διαχείριση κρατικών κονδυλίων.

Ωστόσο, αναμένουμε από το απερχόμενο ΔΣ να εκπληρώσει την δέσμευση του για πλήρη ανανέωση της Συλλογικής μας Σύμβασης η οποία εκκρεμεί από το 2010, και από το νέο ΔΣ να δείξει σεβασμό τόσο στην καλλιτεχνική άποψη των μουσικών επί των θεμάτων που είναι αρμόδιοι και γνώστες όσο και στις συλλογικές αποφάσεις του Σωματείου.

Το Σωματείο διατηρεί και επιφυλαττει το δικαίωμά του να τοποθετηθεί εκ νέου σε σχέση με το θέμα της συνεδρίας καθώς και για επαλήθευση στοιχείων τα οποία ίσως κατατεθούν σήμερα, στοιχείων που θα θέλαμε να φέρουμε εις γνώσιν της επιτροπής και οτιδήποτε άλλο τυχών μας ζητηθεί από εσάς.

Αξιότιμοι Βουλευτές, το ΣΩ.Μ.Ε.ΣΟΚ είναι Σωματείο εγγεγραμμένο στον Έφορο Σωματείων και εκπροσωπεί το ΣΥΝΟΛΟ των μουσικών της ΣΟΚ. Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία, διευκρίνιση, στοιχειοθέτηση και τεκμηρίωση των πιο πάνω.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου με Wanderlust

Και ταινία κυπριακής παραγωγής και έναρξη με την μπάντα της Φιλαρμονικής του Δήμου Λεμεσού ...

Δωρεάν για τους ανέργους η τελική πρόβα της όπερας στην Πάφο

Δωρεάν θα μπορούν να παρακολουθήσουν την τελική πρόβα της όπερας «Το ελιξίριο του έρωτα» ...

Black aka Colin Vearncombe 26/5/1962 – 26/1/2016

Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Colin Vearncombe, γνωστός ως Black, έπειτα από αυτοκινητιστικό ...

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα το Φαγητό του Δρόμου

Έναν πολύ ενδιαφέροντα διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Φαγητό του δρόμου: αποτυπώνοντας την κουλτούρα του ...

Μονόδραμα : ένας καινούργιος διεθνής θεατρικός θεσμός απο το ΠΑΦΟΣ2017

Αυτό το φθινόπωρο η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ...

121 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Γράφει η Ελίζα Κωνσταντίνου Ο πολιτισμός και η κουλτούρα είναι άξονες της ιστορίας κάθε ...

X