Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή: έκθεση για τα 10 χρόνια λειτουργίας του

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου 2018

Μία ξεχωριστή έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του Μουσείου. Κορυφαίοι χαράκτες όλου του κόσμου, από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι και σήμερα, προσκαλούν κάθε επισκέπτη του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή σε μια ανακάλυψη του κόσμου τους, σε μιά μοναδική στα κυπριακά χρονικά έκθεση.

Ανάμεσα τους: Albrecht Dürer, Marcantonio Raimondi, Abraham Ortelius, Jacques Callot, Stefano Della Bella, William Hogarth, Francisco de Goya, Gustave Doré, Henri de Toulouse-Lautrec, Adolfo Mexiac, Vladimir Favorsky, Marc Chagall, Δημήτρης Γαλάνης, Α. Τάσσος, Βάσω Κατράκη, Τηλέμαχος Κάνθος.

Albrecht Dürer, Τα Εισόδια της Θεοτόκου – ξυλογραφία – περίπου 1505

Με τίτλο «Το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή 2008-2018 – 53 χαρακτικά και βιβλία της συλλογής του», η έκθεση προτείνει μια διαδρομή σε αρκετές από τις πιο σημαντικές αποκτήσεις του Μουσείου. Τα χαρακτικά και βιβλία που εκτίθενται είναι μέρος από τα σχεδόν 1600 χαρακτικά αναγνωρισμένων καλλιτεχνών του τόπου και του κόσμου και των 150 εικονογραφημένων βιβλίων που αποτελούν τη συλλογή του Μουσείου. Η έκθεση αποτελεί ένα καλλιτεχνικό ταξίδι στην Ευρώπη και τη Ρωσσία, την Αμερική και την Ιαπωνία, αλλά και στην ελληνική και κυπριακή χαρακτική. Μια πλούσια περιδιάβαση στον καλλιτεχνικό κόσμο μεγάλων καλλιτεχνών που διάλεξαν τη χαρακτική γλώσσα για να εκφράσουν με την τεχνοτροπία τους τη δική τους όψη της πραγματικότητας, του ανθρώπου και του πολιτισμού του.

Francisco de Goya, Κανένας δεν μας είδε – οξυγραφία και ακουατίντα – 1799 (2η έκδοση περίπου1820)

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 5 Σεπτέμβρη μέχρι 16 Δεκέμβρη 2018, στο Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια, σε ώρες λειτουργίας του Μουσείου (10-13 και 16-18, από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή, μέχρι τέλος Οκτώβρη. Από 1η Νοέμβρη μέχρι 16 Δεκέμβρη 10-13 και 15-17).

Θα γίνουν εφτά ξεναγήσεις από την επιμελήτρια της έκθεσης Hélène Reeb Tsangaris τις Κυριακές 7, 14, 21 Οκτώβρη και 4, 11, 18, 25 Νοέμβρη. Οι ξεναγήσεις αρχίζουν στις 11 το πρωί.

Το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή άνοιξε το καλοκαίρι του 2008, με μια ταπεινή συλλογή λίγων εκατοντάδων έργων, όλα δωρεές: από τον Χαμπή  με τη μικρή του προσωπική συλλογή καθώς και χαρακτικά του, από χαράκτες της Κύπρου και της Ελλάδας που δώρισαν τα πρώτα σύγχρονα έργα της συλλογής, από φίλους συλλέκτες με ένα ή περισσότερα έργα της συλλογής τους. Με τα χρόνια συνεχίστηκαν οι δωρεές, από πιστούς φίλους του Μουσείου και Κύπριους και ξένους χαράκτες. Παράλληλα, το Μουσείο αγοράζει από δημοπρασίες και εκθέσεις του εξωτερικού πολύ σημαντικά έργα κορυφαίων χαρακτών διεθνούς κύρους.

Από την αρχή σκοπός του Μουσείου ήταν να κτίσει μια ισορροπημένη συλλογή ξένων έργων – ευρωπαϊκών προπάντων, από τον 16ον αιώνα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, καθώς και χαρακτικών από χώρες με αιώνια παράδοση στην χαρακτική. Στόχος του και η προβολή της κυπριακής χαρακτικής, για να να έρθει το κοινό σε άμεση επαφή με έργα των κύριων σύγχρονων Κύπριων (Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων) χαρακτών. Το Μουσείον αγοράζει και εικονογραφημένα βιβλία των περασμένων αιώνων, μήτρες χαραγμένες, και έργα χαρακτηριστικά των διαφόρων τεχνικών και μεθόδων της χαρακτικής. Αυτόν τον πολύπλευρο σκοπό, το Μουσείον ελπίζει ότι με τα χρόνια θα μπορέσει να τον τελειοποιήσει.

Με την ευκαιρία αυτής της σημαντικής έκθεσης, το Μουσείον ευχαριστεί θερμά, δημόσια, όλους αυτούς που δώρισαν στη συλλογή του ένα ή περισσότερα έργα και βιβλία. Η έκθεση παρουσιάζει μερικά έργα τα οποία δώρισαν οι: Δημήτρης Αληθεινός, Mikhail Avvakumov, † Στέλιος Βότσης, † Άκης Ζαμπάρτας, Asumi Hayashi, Ümit İnatçı, Wael Khaddage, † Σαράντης Καραβούζης, Παναγιώτης Λάρκος, † Jean-Paul Marchal, Νίκη Μενελάου, Χρόνης Μπότσογλου, Ανδρέας Νίκολας, Ελένη Παναγίδου, Pino Pandolfini, Φρίξος Παπαντωνίου, Hélène Reeb-Tσαγγάρη, Ivan Shakhovskoy, Δήμητρα Σιατερλή, Χαμπής, Universidad Nacional Autonoma de Mexico – Escuela Nacional de Artes Plasticas.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Island Drag, η νέα έκθεση στο The Island Club της Λεμεσού

Island Drag είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης που παρουσιάζει το The Island Club ...

To CVAR γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείου

Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείου 2018, με μια ...

Data Divas Club | Έκθεση του Χρίστου Κυριακίδη

Μετά από μια περίοδο έντονης παρατήρησης του κτιρίου που στεγάζει το «TestDrive» και που ...

Looping on thin ice

Ζητήσαμε από τον Θεόδουλο Γρηγορίου και τον TheoMass Lexileictous να μας μιλήσουν για τη συνεργασία τους πάνω ...

Ταινίες της Jumana Manna στο The Island Club

Τρεις ταινίες της Παλαιστίνιας καλλιτέχνη Jumana Manna προβάλλει στις 24 Ιανουαρίου το The Island ...

Αχιλλέας Δημητριάδης: Ποιος «έφαγε» την τέχνη;

«Οι καλλιτέχνες παράγουν πολιτισμό και έχουν επηρεαστεί, όπως όλοι, από την παραγωγή της δουλειάς ...

X