Συμφωνική Ορχήστρα Νέων: Grande Concerto

Πρεμιέρα Rachmaninoff και ένδοξος Beethoven

Γράφει ο Αντρέας Τσαούσης

Η συναυλία της Σ.Ο. Νέων, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, προσφέρει διπλό bonus στους φιλόμουσους.Το πρώτο είναι η παγκύπρια πρεμιέρα του περίφημου 3ου Κονσέρτου για Πιάνο του S. Rachmaninoff. Εκατόν εννιά χρόνια μετά την πρεμιέρα του έργου αυτού στην Αμερική, με σολίστ τον ίδιο τον συνθέτη, θα έχουμε τη τύχη να το ακούσουμε ζωντανά για πρώτη φορά στη Κύπρο από τον δικό μας κορυφαίο πιανίστα Μανώλη Νεοφύτου.

Η σύνθεση αυτή θεωρείται από τις πιο απαιτητικές στο κλασικό ρεπερτόριο και όλοι οι μεγάλοι σολίστ την αντιμετώπιζαν με δέος.  Ο Μανώλης Νεοφύτου σίγουρα θα αντιμετωπίσει την μουσική αυτή πρόκληση με το απαιτούμενο δέος, αλλά ταυτόχρονα με τη σιγουριά του μεγάλου ταλέντου του.  Την πολύπλοκη δομή του έργου αυτού ανέδειξε το 1996 η ταινία SHINE, που αναφερόταν στη ζωή του πιανίστα David Helfgott.

Το δεύτερο bonus  είναι η 5η Συμφωνία του Beethoven, ίσως η δημοφιλέστερη Συμφωνία όλων των εποχών. Οι φιλόμουσοι θα απολαύσουν αυτή τη συνταρακτική σύνθεση για 2η φορά μέσα σε 3 μήνες!  Η πρώτη φορά ήταν τη 1η Ιουνίου με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου με μαέστρο τον εκφραστικό και δημοφιλή Jens Bachmann.  Η Συναυλία αυτή υπήρξε πολύ επιτυχής, και την χαρακτηρίσαμε στο ΠΑΡΑΘΥΡΟ/ΠΟΛΙΤΗΣ στις 10 Ιουνίου σαν τη «Συναυλία της Χρονιάς».

Τη Δευτέρα, το φιλόμουσο κοινό θα έχει την σπάνια ευκαιρία να απολαύσει ξανά το μοναδικό αυτό έργο με την φρεσκάδα και τον όγκο (αναμένουμε 70 μουσικούς επί σκηνής) της Σ.Ο.Νέων, όχι για να συγκρίνει αλλά για να διπλασιάσει την μουσική του απόλαυση.  Ο μαέστρος Γιώργος Κουντούρης θα καθοδηγήσει τα παιδιά του στην όμορφη αυτή μουσική, αλλά και ιδεολογική, πάλη ανάμεσα στο «Καλό» και το «Κακό», και αναμένουμε ότι θα δώσει το δικό του στίγμα στην όλη παράσταση.

Δ.Θ. Στροβόλου, Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 8:30.

 

 

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

7ο Φεστιβάλ Νέας Μουσικής: το πρόγραμμα

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠ σε συνεργασία με το Κέντρο Κύπριων Συνθετών και το ...

Με νέο πρότζεκτ, ο Λευτέρης Μουμτζής ζωντανά στο Πρόζακ

Έχοντας εντυπωσιάσει με το νέο του βίντεο κλιπ και το κομμάτι Astral Body, από ...

Το νέο τραγούδι του Παύλου Παυλίδη γράφτηκε για τον Ζακ

Ένα νέο τραγούδι αφιερωμένο στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, που δολοφονήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου ...

Πέθανε ο Dr. John, γίγαντας της μουσικής σκηνής της Νέας Ορλεάνης

Ένας γίγαντας της μουσικής σκηνής της Νέας Ορλεάνης, ο Dr. John, κάτοχος έξι βραβείων Γκράμι, που ...

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ στην Πάφο

Μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ανατολίτικης μουσικής στον διεθνή χώρο και ένα σπουδαίο ...

«Ηθική υποχρέωση και καθήκον η διαφύλαξη των αξιών του Μάριου Τόκα»

«Αποτελεί ηθική υποχρέωση και καθήκον μας, καθήκον απέναντι στον τόπο και τις μέλλουσες γενεές, ...

X