Συναπάντημα γεύσεων και πολιτισμών στο Φεστιβάλ «Γεύσεις του κόσμου»

Στόχος του φεστιβάλ είναι η γνωριμία της τοπικής κοινωνίας της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, με κουλτούρες άλλων λαών μέσα από ένα γαστρονομικό, μουσικό και χορευτικό «ταξίδι»

Για 4η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία το φεστιβάλ πλουραλισμού και διαπολιτισμικότητας «Γεύσεις του κόσμου» το οποίο συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Παραλιμνίου και τη Νεολαία Παραλιμνίου.

Το διαπολιτισμικό φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Προγράμματος Ένταξης από Τοπικές Αρχές «Μωσαϊκό Πολιτισμών», το οποίο υλοποιούν οι Δήμοι Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Δερύνειας και Σωτήρας καθώς και η Enoros Consulting Ltd και μέρος του συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, στο οποίο ο Δήμος Παραλιμνίου συμμετέχει επί σειρά 3 ετών ως ο Επικεφαλής Εταίρος.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η γνωριμία της τοπικής κοινωνίας της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, με κουλτούρες άλλων λαών μέσα από ένα γαστρονομικό, μουσικό και χορευτικό «ταξίδι» που προάγει την αξία της πολυπολιτισμικότητας.

Το φεστιβάλ άρχισε με την καθιερωμένη πλέον αλλά παράλληλα φαντασμαγορική παρέλαση κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του Πρωταρά (λεωφόρος των ξενοδοχείων) με συνοδεία του ξεσηκωτικού συγκροτήματος κρουστών «Batukinio». Συμμετείχαν 17 χώρες με 350 συμμετέχοντες!  Η Δημοτική πλατεία εκδηλώσεων «ΛΕΥΚΟΛΛΑ» φάνηκε πολύ μικρή για να χωρέσει πέραν των 3.000 ατόμων που παρευρέθηκαν για να απολαύσουν πανδαισία ήχων, μουσικών χρωμάτων και ποικιλίας γαστρονομικών δημιουργιών από κάθε γωνιά της γης. Πολιτιστικά σύνολα από τις χώρες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ πλαισίωσαν την βραδιά με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σε αυτό το συναπάντημα κουλτούρας, παράδοσης, πολιτισμού και γαστρονομικής ώσμωσης του δυτικού και ανατολικού κόσμου, το κοινό είχε την ευκαιρία να «γευτεί» -μεταξύ άλλων, ισπανική paella, ουγγρικό Gulyás, Lecsó, Kolbász, Rétes, βουλγαρικα banitsa, milinki, kebabche, κυπριακά αφέλια, κουμανταρία, ζιβανία και δροσερή μαχαλλεπί, ρωσικά Pirogki, Okroshka, αυθεντική pizzaitaliano, Parmigiano καθώς και ποικιλία ιταλικών τυριών και κρασιών, ελληνικά κεφτεδάκια, πολίτικο καζάν ντιπί, φασόλια γίγαντες, σπανακόπιττα, τυρόπιττα, καρυδόπιτα, ούζο, ρετσίνα και πολλά άλλα.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

1ο Φεστιβάλ Dıscover Larnaka Open Cıty

Το 1ο Φεστιβάλ Dıscover Larnaka Open Cıty διοργανώνουν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, το ...

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO απευθύνει πρόσκληση υποβολής αιτήσεων σε δήμους, κοινότητες, Συνδέσμους, Μουσεία, ...

Φεστιβάλ Λευκωσίας 2018: τελευταίες εκδηλώσεις

Ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Λευκωσίας 2018, με δύο τελευταίες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη ...

Φεστιβάλ Λευκωσίας 2018: συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Λευκωσίας 2018 κι αυτή την εβδομάδα με μία θεατρική παράσταση και ...

Κλιματική Δράση για την Ειρήνη στο Σπίτι για Συνεργασίας

Το Σπίτι της Συνεργασίας και ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας γιορτάζουν τη Διεθνή ...

3ο MTN Run in Colour με φιλανθρωπικό χαρακτήρα

Το MTN Run in Colour, η ψυχαγωγική εκδήλωση με τρέξιμο ή περπάτημα μέσα στα ...

X