Συναπάντημα γεύσεων και πολιτισμών στο Φεστιβάλ «Γεύσεις του κόσμου»

Στόχος του φεστιβάλ είναι η γνωριμία της τοπικής κοινωνίας της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, με κουλτούρες άλλων λαών μέσα από ένα γαστρονομικό, μουσικό και χορευτικό «ταξίδι»

Για 4η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία το φεστιβάλ πλουραλισμού και διαπολιτισμικότητας «Γεύσεις του κόσμου» το οποίο συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Παραλιμνίου και τη Νεολαία Παραλιμνίου.

Το διαπολιτισμικό φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Προγράμματος Ένταξης από Τοπικές Αρχές «Μωσαϊκό Πολιτισμών», το οποίο υλοποιούν οι Δήμοι Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Δερύνειας και Σωτήρας καθώς και η Enoros Consulting Ltd και μέρος του συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, στο οποίο ο Δήμος Παραλιμνίου συμμετέχει επί σειρά 3 ετών ως ο Επικεφαλής Εταίρος.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η γνωριμία της τοπικής κοινωνίας της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, με κουλτούρες άλλων λαών μέσα από ένα γαστρονομικό, μουσικό και χορευτικό «ταξίδι» που προάγει την αξία της πολυπολιτισμικότητας.

Το φεστιβάλ άρχισε με την καθιερωμένη πλέον αλλά παράλληλα φαντασμαγορική παρέλαση κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του Πρωταρά (λεωφόρος των ξενοδοχείων) με συνοδεία του ξεσηκωτικού συγκροτήματος κρουστών «Batukinio». Συμμετείχαν 17 χώρες με 350 συμμετέχοντες!  Η Δημοτική πλατεία εκδηλώσεων «ΛΕΥΚΟΛΛΑ» φάνηκε πολύ μικρή για να χωρέσει πέραν των 3.000 ατόμων που παρευρέθηκαν για να απολαύσουν πανδαισία ήχων, μουσικών χρωμάτων και ποικιλίας γαστρονομικών δημιουργιών από κάθε γωνιά της γης. Πολιτιστικά σύνολα από τις χώρες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ πλαισίωσαν την βραδιά με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σε αυτό το συναπάντημα κουλτούρας, παράδοσης, πολιτισμού και γαστρονομικής ώσμωσης του δυτικού και ανατολικού κόσμου, το κοινό είχε την ευκαιρία να «γευτεί» -μεταξύ άλλων, ισπανική paella, ουγγρικό Gulyás, Lecsó, Kolbász, Rétes, βουλγαρικα banitsa, milinki, kebabche, κυπριακά αφέλια, κουμανταρία, ζιβανία και δροσερή μαχαλλεπί, ρωσικά Pirogki, Okroshka, αυθεντική pizzaitaliano, Parmigiano καθώς και ποικιλία ιταλικών τυριών και κρασιών, ελληνικά κεφτεδάκια, πολίτικο καζάν ντιπί, φασόλια γίγαντες, σπανακόπιττα, τυρόπιττα, καρυδόπιτα, ούζο, ρετσίνα και πολλά άλλα.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Εβδομάδες Γερμανικής Γλώσσας 2018: σηκώνουν αυαλαία με υπαίθρια γιορτή

Οι Πρεσβείες της Αυστρίας, Γερμανίας και Ελβετίας και το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου θα ανοίξουν ...

Ο Βασίλης Φιλίππου έγραψε ένα ποίημα για το τώρα

Ο Βασίλης Φιλίππου είναι μουσικός. Ασχολείται όμως και με πολλά άλλα και αυτό το ...

Αποκαθίσταται το έργο «Ψήφισμα»

Γράφει ο Μανώλης Καλατζής  Ένα δημοσίευμα του «Π» ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει τον ...

Το δάσος μου

Στα επτά μου χρόνια, ο αρφός μου έβαλέ με να χωστώ κάτω που ένα ...

Eyekon Comic Con: Ένα διήμερο μόνο κόμικς

Η ομάδα του Eyekon και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρο, ανακοινώνουν τη διοργάνωση και φέτος του Eyekon Comic ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ | Μέρα 32η

Γράφει ο Σάιμον Μπαχτσελί /Δημοσιογράφος 12 Απριλίου 2020 Συνήθως με παίρνει ο ύπνος ακούγοντας ...

X